Boz: Çalışanlar kutlamalara katılım için tehdit ediliyor

Yeşil Sol Parti Milletvekili Sümeyye Boz, Muş Valiliği'nin Melazgir'deki kutlamalara 'katılım zorunluluğu' getirmesine tepki göstererek, "Bütçe iktidar için kullanılıyor ve çalışanlar tehdit altında" dedi.

Muş Valiliği'nin il sınırları içerisinde bulunan Karayolları 113. Bölge Müdürlüğü personeline 26 Ağustos'ta Melazgir'de (Malazgirt) yapılan kutlamalara katılım zorunluluğu getirdiği ortaya çıktı. Kutlamalara katılım sağlamayan personelin "doğacak her türlü olumsuzluktan" sorumlu tutulacağı belirtilirken, her personelin katılımını fotoğrafla belgelemesi gerektiği ibaresi de yer alıyor.

Yeşil Sol Parti Muş Milletvekili Sümeyye Boz, valiliğin yaptığı dayatmayı ve Meclise verdikleri soru önergesine konu olan evrakın içeriğini ANF'ye değerlendirdi.

'İNSANLAR DEVLET TARAFINDAN TEHDİT ALTINDA'

Valiliğin Melazgir kutlamalarına dair görevlendirme yazısının kendilerine belgenin fotoğrafını çeken halk tarafından ulaştırıldığını belirten Boz, talimata ek olarak "113. Karayolları Müdürlüğü'nde Malazgirt kutlamalarına katılacak olan personellerin listesidir" şeklinde ek bir isim listesi bulunduğunu ve bu listede personelin bağlı bulunduğu birimlerden görev tanımlarına kadar özlük bilgilerinin de yer aldığını söyledi.

Sümeyye Boz, kutlamalara katılmak zorunda bulunan her personelin, katılımını çektiği fotoğrafla belgelemesinin istendiği talimatnamenin içeriğine dair şu bilgileri aktardı: "Bize ulaştırılan evrak üst yazının altındaki bir belge olduğu için üzerinde imza veya mühür yok. Evrak üzerinde genel anlamda mühür veya imza da kullanılmamış olabilir, uygulamaya dair hesap sorulduğunda 'Bölgedeki yetkili kendince uygun görüp böyle bir karar almıştır' diyerek sorumluluğu sadece bir yöneticiye yüklemek açısından da böyle bir şey yapılmış olabilir. 'Karayolları 113. Şube Şefliği Malazgirt kutlamalarına katılacak personellerin isim listesi' diye bir liste oluşturulmuş ve evrakın bitiminde dört not var. İlkinde katılım sağlamanın valilik tarafından zorunlu kılındığı, ikinci nokta katılım sağlayan personelin katıldıklarına dair fotoğraf göndermeleri gerektiği, üçüncü notta kurum envanterindeki araçların kutlama töreninde görevlendirilmesinden kaynaklı Muş belediyesi tarafından kaldırılacak araçlarla Malazgirt'e ulaşımın sağlanacağı, dördüncü notta ise katılım sağlamayan personelin doğacak her türlü olumsuzluktan sorumlu olduğu yazılı."

Benzer bir uygulamanın Bitlis'te Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirildiği bilgisini veren Sümeyye Boz, Meclise sundukları soru önergesinde Mûş ve Bedlîss dışında kurum personellerinin resmi kutlamaları katılımının zorunlu tutulup tutulmadığını sorduklarını belirtti. Talimatın sonunda yer alan dördüncü notun, insanları işleri ile tehdit etmek anlamına geldiğinin altını çizen Boz, sözlerine şöyle devam etti: "Öncelikle İçişleri Bakanlığı'na valilik tarafından yapılan bu uygulamadan haberlerinin olup olmadığını sorduk. Talimatını kendilerine ait olup olmadığını ve katılım zorunluluğunu neye dayandırıldığını sorduk. Evrakta yer alan dördüncü madde, adeta bir tehdit niteliği taşıyor. Kutlamalara katılması zorunlu tutulan yurttaşlar işsiz bırakma tehlikesi ile korkutuluyor. İşine son verme, kıdem düşürme, görev yeri değişikliği gibi durumlar yaşandı mı veya bu insanlar mobbinge maruz bırakıldılar mı, bunu araştırıyoruz."

'BÜTÇE İKTİDAR İÇİN KULLANILIYOR'

Söz konusu talimata dair diğer bir önemli hususun kamu için kullanılması gereken ve devlet kurumları ile yerel yönetimlere sağlanan bütçenin, siyasi iktidar tarafından kutlamalara ayrıldığını göstermesi olduğunun altını çizen Sümeyye Boz, hem valiliğin hem de Mûş Belediyesi'nin bünyesindeki kurumsal araçların kutlamalar için tahsis edilmiş olmasına ve tüm bu organizasyon için seferber edilen maddi imkanın büyüklüğüne dikkat çekti. Sümeyye Boz, şunları ekledi: "Kamu için kullanılması gereken ödeneklerin nereye harcandığını merak ediyoruz. Organizasyonun ve taşımanın maliyeti ne ile karşılanıyor? Elimize geçen evrak buna dair bize bir fikir veriyor. Sunduğumuz soru önergesinde bu hususa da değindik. Kutlamalara katılması zorunlu tutulan personelden, katılımlarını fotoğraf ile belgelemelerini istemek, katılmayan personeli işi ile üzeri kapalı bir şekilde tehdit etmek zorbalıktır. Meclis'e verdiğimiz soru önergesinin takipçisi olacağız. Katılımı zorunlu tutulan personelin yaşadıklarına dair araştırmamızı sürdürüyoruz. Elimize geçen bilgileri halkımız ve kamuoyu ile süreç içerisinde paylaşacağız."