Ceng meydanında doktor olmak

Uzun yıllardır Botan dağlarında hem savaşan hem de yoldaşlarına derman olan her iki doktor, dağ koşullarında binbir zorlukla görevlerini yapmaktan büyük onur ve gurur duyarken, mevcut yetersizliklerin giderilmesi için de çaba içerisindeler.

Botan dağlarında savaşın tam ortasında yaşam bahşeden iki yürek… Ülkesine aşkla, ülkelerinin özgürlük davasına fedai bir tutku ile bağlı iki doktor. Dr. Bêrîtan Tanya Fecir ve Dr. Bawer Med.

Bir kıvılcım düşer önce yüreğe. Sarar her hücreni kor ateşlerle. Ve tüm yakıcılığıyla davet eder ceng meydanına. Öyle bir bütünleşirsin ki, artık ceng sen oluverirsin. Ve sen cengde yaşamın adı olursun. Ceng meydanında örülen özgür insan yaşamının adı olursun. Bu yaşamların sahibi Bêrîtan ile Zagros dağlarında, Dr. Bawer ile Botan dağlarında tanıştım. Binbir zahmetle savaşın en yoğun olduğu anlarda bir yandan savaşırken bir yandan da yaşam sunmaya çalışan doktorların, tüm yoldaşları gibi amaçları, özgür bir ülke ve özgür insanlıktır. Bu yaşama gidilen yolda savaşan yoldaşlarının sağlıklı olması da onlar nezdinde çok önemlidir. Ve anlamla yaşarlar. Yıllarca sıcak savaş sahalarında yoldaşlarına derman olan her iki doktor devrimciyi şöyle anlatabilirim.

'HEM ANNEMİN  HEM DE KENDİ HAYALİMİ GERÇEKLEŞTİRDİM'

Çok küçük yaşlardayken Kürdistan davasına gönül veren ve İstanbul'da faaliyet yürüten Bêrîtan aslen Bitlislidir. Ailesi, Türk devletinin Kürdistan’da “açlıkla terbiye et” politikaların yarattığı ekonomik nedenlerden kaynaklı İstanbul'a göç etmiş ve Bêrîtan ülke özlemiyle büyümüştür. 

Büyüdüğü yerde ırkçılığı iliklerine dek yaşayan Bêrîtan, büyüdüğü ülkenin kendisini asla kabul etmediğini anlamış. Kürdistan’da yaşanan sömürgecilik, asimilasyon, imha ve  inkar politikalarına karşı lise yıllarında verdiği mücadelenin yetersiz kaldığını anlayınca 2008 yılında daha aktif bir mücadele alanı olan gerilla saflarına katılmış. Katıldıktan kısa bir süre sonra doktorluk eğitimi almış ve savaşın en yoğun olduğu alanlarda mücadele yürütmüş. Annesinin, kendisini hep doktor olarak hayal ettiğini dile getiren Bêrîtan, “Hem annemin hayalini gerçekleştirdim hem de kendi hayalim olan savaşçı, devrimci olmayı gerçekleştirdim demişti. Kandil, Xakurkê, Cîlo, Çarçela, Avaşîn, Zap’ta yıllarca hem gerillacılık yapmış, birçok savaş ve yaşam tecrübesi edinmiş hem de savaşta yaralanan, hastalanan yoldaşlarının sağlık durumlarıyla ilgilenmiş. Uzun ve zorlu Zagros yıllarından sonra  2018 yılında Botan sahasına geçmiş. 

SEVGİ VE MİNNET KARŞILIĞINDA YAPIYOR

Genel sağlıktan anlayan Dr. Bêrîtan'ın asıl hakim olduģu alan, diş bölümüdür. Botan’da yıllarca diş ağrısı çeken yoldaşları, dişleri tedavi edildikten sonra Bêrîtan’a emeğinin karşılığını verebilecek şeyin olamayacağını bildiklerinden kendisine duydukları saygı, sevgi ve minnetle en büyük teşekkürü etmektedirler.

SARFETTİĞİ HER SÖZE SADIK BAWER MED

Yurtseverliğin en çok geliştiği Gever’de doğup büyüyen Bawer Med, 2014 yılında  Rojava’da gerçekleşen devrimden etkilenerek gerilla saflarına katılmış. Kobanê için yola çıktığını ama kendisini Zagros dağlarında gördüğünü anlatan Bawer, “Amacım Kürdistan davası için savaşmaktı. O günlerde Kobanê’de savaş kızgındı, direniş orada yüksekti ve ben oraya gitmek istiyordum. Bugün Kürdistan’ın, hatta Ortadoğu'nun neresinde öyle bir durum yaşanırsa ben yine oraya gitmek isteyeceğim. Her gerilla bu düşünceyle yaşar ve savaşır” demişti. 

Sadece bu sözleri, onun devrimci kişiliğini anlatmaya yeter. Sarfettiği her söze sadık olan Dr. Bawer, Zagros dağlarında yeni savaşçı eğitimi gördükten hemen sonra Avaşîn Hastanesi’ne geçti. 

ONLARCA YARALIYI TEDAVİ ETTİ

Lise son sınıfı terk eden Bawer, bir gün doktor olabileceğini hiç düşünmemişti. Devrim saflarında kendisine verilen görevi kutsal bulduğundan yaşama katılımı yönüyle hep sevilen yoldaş bir doktor olmuştur. O da meslektaşı Bêrîtan gibi Zagroslardan ayrıldıktan sonra 2017 yılında Botan sahasına geçti. Genel sağlıkta uzman bir pratik doktoru olan Bawer, geldiği yıldan itibaren onlarca yaralı yoldaşını tedavi etmiş, hastalanan yoldaşına derman olmuştur. O sadece bunlarla sınırlı kalmayıp sahada bulunan birçok görevi de layıkıyla yerine getirdi. Gerektiği anda eylemsellik faaliyetlerine de katılmıştır. 

YAŞARKEN YAŞATIYORLAR

Yazılanlar her iki devrimci doktorun yaşamının çok kısa özetidir. Uzun yıllardır Botan dağlarında hem savaşan hem de savaşta hastalanan, yaralanan yoldaşlarına derman olan her iki doktor, dağ koşullarında binbir zorlukla doktorluk görevlerini yapmaktan büyük onur ve gurur duyarken, mevcut yetersizliklerin giderilmesi için de çaba içerisindeler. Onlar için yaşamın anlamı,  daha anlamlı, güzel ve sağlıklı bir yaşam sunmaktır. Her iki doktor şimdi Botan dağlarında bu farkındalıkla yaşarken, aynı zamanda yaşatma arayışları içinde. 

*Jiyan Amargî'nin şehit düşmeden önce yaptığı haber