Cenga Heftanin’de kahramanlığın adı Memyan Botan

Memyan Botan, yaralandıktan sonra işgalci Türk askerlerinin eline geçmemek için bombasını patlatarak, şehitler kervanına katıldı. Bu fedai ruhuyla Heftanin’de destan yazan Botan, dönemin kahramanları arasındaki yerini aldı.

Memyan Botan Kürdistan'da tarihi direniş destanlarına öncülük eden Botan’da 1993 yılında Siirt’te koçer ve yurtsever bir ailede dünyaya geldi.

Kürdistan Özgürlük Mücadelesinin sürdüğü Botan’da Türk devletinin Kürt halkını kendisine yabancılaştırma politikalarına karşı özünü korumaya çalışır.

Kürt olmanın suç sayıldığı, inkar edildiği bir sistemde yaşamanın bir anlam ifade etmediğinin farkına varan Botan, yönünü Kürdistan dağlarına verir.

BURASI HEFTANİN, BURADAN GEÇİT YOK

Gerilla saflarına katıldığı andan itibaren Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın felsefesiyle kendini donatarak yaşamın her alanında aktif bir şekilde yer alır. Her yoldaşının yüreğinde mütevaziliği, sadeliği öz değerlerine bağlılığıyla yer edinmeyi başarır. Öcalan'ın fedai militanı olan Memyan Botan, özgürlük gerillası olarak kendisinde oturttuğu askeri kültür, tarz, disiplinle yeni dönemin gerillası olmayı başarma iddiasını gösterir.

Memyan Botan, Cenga Heftanin hamlesinde şehit düşen Egidlerin, Amaraların, Tolhildanların, "Burası Heftanin, buradan çıkış yok" şiarıyla kanlarının son damlasına kadar savaşan yiğit yoldaşlarının izinde yürümeyi esas almış ve sömürgeci, işgalci Türk devletine geçit olmayacağının direnişiyle cevap vermiştir. Yaralandıktan sonra düşmanın eline sağ geçmemek için bombasını kendisinde patlatarak şehitler kervanına katılmıştır. Memyan Botan, bu fedai ruhuyla Heftanin dağlarında destan yazarken yaşamı ve savaşımıyla dönemin kahramanı olmuştur.