Cezaevinde katledilen Yılmaz, son yolculuğuna uğurlandı

Urfa'daki cezaevine katledilen ağır hasta tutsak Bazo Yılmaz, Halfeti ilçesinde son yolculuğuna uğurlandı.

Urfa'daki 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi'nde dün gece katledilen ağır hasta tutsak Bazo Yılmaz (67) Halfeti ilçesine bağlı Gogan Mahallesi’ndeki mezarlıkta son yolculuğuna uğurlandı. Adli Tıp Kurumu (ATK) morgundan alınan cenaze yüzlerce araç konvoy ile Gogan Mahallesi'ne götürüldü. Cenaze törenine Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekilleri Ayşe Sürücü ile Ömer Öcalan, Urfa Barış Anneleri Meclisi üyesi ve binlerce kişi katıldı.

 'BU DÜŞMAN HUKUKUDUR'

Törenden önce konuşan HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, Yılmaz’ın sağlık durumu Meclis gündemine taşıdıklarını, ATK’ye başvuru yapıldığını hatırlatarak, “ATK karar alıyor ‘cezaevinde kalabilir’ diyor. Biz bu duruma ne diyeceğiz. Bu bir düşmanlık değil midir? Bu bir düşman hukuku değil midir? Bu ölüm sıradan bir ölüm değil. Halkın rekor oyları ile seçilen bu insanı ölüme sürükleyen, cezaevine gönderen ve onların yanında yer alanlar bu cinayetin sorumlusudur. Bu katliamın sorumlularıdırlar. Göklü halkı şehidine onurlu bir şekilde sahip çıktı. Ölümlerde cenazelerde konuşulmaz ama bu bir cinayettir. Cezaevi, Urfa Başsavcısı, hastanenin, Meclis’in, ATK’nın sorumluluğu vardır bu cinayette. Bazo yoldaşın siyasi mücadelesinin takipçisi olacağız. Kürt halkı onuruna sahip çıkarak bu vicdansızlığa karşı durmalıdır. Halkı iradesi buradadır. Bu halka layık gördükleri öldürmektir. ‘En iyi Kürt ölü Kürttür’ anlayışına karşı biz buradayız. Bazo yoldaşımız zalimlere boyun eğmedi” dedi.

 
Bazo Yılmaz ile yerelde birlikte çalışan HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, “Hukuksuz bir yere arkadaşlarımızın yerlerin kayyımlar atandı ve arkadaşlarımız 4 duvar arkasına atıldı. Bazo arkadaşımız da 6 yıl önce tutuklandı. Cezaevlerinde siyasi tutuklulara dönük bir imha politikası var. Her gün cezaevlerinden cenazeler çıkıyor. Son dönemde 50 ye yakın tutuklu yaşamını yitirdi. Cezaevlerinden çıkan cenazelerden AKP-MHP iktidarı sorumludur” diye konuştu.

 
Konuşmaların ardından Bazo Yılmaz, binlerce kişi tarafından “Şehîd namirin” sloganları eşliğinde defnin yapılacağı mezarı başına omuzlarda taşındı. Cenaze dini vecibelerin ardından toprağa verildi.

 
Definden sonra kitle taziyenin yapıldığı Bazo Yılmaz’ın ağabeyi Cafer Yılmaz’ın mahallede bulunan evlerine geçti. Akşam saatlerinde aile mahallede bulunan TOKİ Camisi’nde taziyeleri kabul edecek.


'CEZAEVİNDE KALABİLİR' DENİLMİŞTİ


Yılmaz’ın ölümü dün gece ailesine telefon ile bildirilmişti. Sağlık sorunlarını üzerine 8 Şubat 2021’de Adli Tıp Kurumu’na (ATK) kaldırılan Yılmaz için, “cezaevinde kalabilir” raporu verilmişti. Rapora dair Anayasa Mahkemesi’ne yapılan itiraz da reddedilmişti. Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) bulunan Yılmaz, oksijen cihazı ile yaşamını idame ediyordu. Yukarı Göklü (Gogan) eski Belde Belediye Başkanı ve Halfeti Belediye Meclis üyesi Yılmaz, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) üyesi olduğu iddiasıyla 12 Aralık 2016 tarihinde gözaltına alınarak tutuklandı. 2018 yılında ise Yılmaz hakkında "örgüt üyeliği" iddiasıyla 9 yıl hapis cezası verildi.