Cizre Newrozu: Özgürlük için tek yol direniş!

Yüz binden fazla kişinin katıldığı Cizre Newrozu'nda direniş mesajları ve Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü haykırıldı.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde “Dem dema serkeftinê ye” şiarıyla TOKİ Newroz alanında gerçekleştirilen Newroz kutlamasına yüz bini aşkın kişi katıldı. Alanda gençlerin ve kadınların coşkusu gün boyu dinmezken, sık sık “Bijî Serok Apo” ve “Be Serok Jiyan Nabe” sloganları atıldı.

 Newroz kutlamasına şu isimler katıldı:

"Görevi gasp edilen Cizre Belediye Eşbaşkanı Berivan Kutlu ve Mehmet Zırığ, Şırnak milletvekilleri Nuran İmir, Hasan Özgüneş, Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) Cizre temsilcileri, Balveren Belediye Eşbaşkanları, HDP Kadın Meclisi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Mezopotamya Beşiğinde Yakınlarını Kaybedenlerle Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Barış Anneleri, Silopi Belediye Eşbaşkanları, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Cizre Temsilcisi, İnsan Hakları Derneği (İHD) Cizre şube üyeleri, Özgür Kadın Hareketi (TJA),  Cizre bodrumlarında yaşamını yitiren Orhan ve Mehmet Tunç’un annesi Esmer Tunç ve aileleri ile Silopi’de katledilen Asya Yüksel, Pakize Nayır’ın aileleri."
Cizre’de demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için saygı duruşu yapılmasının ardından “Bijî Serok Apo” sloganı yankılandı. Alanda bulunan iki vincin üzerine çıkan gençler, sık sık slogan attı.
Alana üç koldan girişler olurken, Newroz alanı doldu taştı. Araçlarıyla gelen yurttaşlar kurulan kontrol noktaları nedeniyle araçlarını Newroz alanında bir kilometre uzaklığa park etmek durumunda kaldı.
Kutlama programında ilk olarak Cizre Newroz Tertip Komitesi üyesi Mesut Nart söz aldı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın tecrit altında tutulmasına dikkat çekerek, cezaevlerinde bulunan tutsakların özgürlüğüne kavuşması için mücadelelerini yükseltme sözü verdi. Nart’ın sözleri sık sık “Bijî Serok Apo” sloganıyla kesildi.
Cizre’de 1992’de kutlanmak istenen Newroz’da gerçekleştirilen katliamın 30’uncu yıl dönümünde direniş ruhuyla Newroz’u karşıladıklarını dile getiren HDP Şırnak İl Eşbaşkanı Sebahattin Deniz, “Newroz’da yapılan katliamda yaşamını yitirenleri anıyoruz” dedi.

 'BU HALK BU ZULMÜ DE YIKAR'

Görevi gasp edilen Cizre Belediye Eşbaşkanı Berivan Kutlu da Botan halkının cezaevlerinin kapılarını açılmasını istediğini belirtti.  Belediyelerine ve halkın iradesine kayyum atandığına dikkat çeken Kutlu, “Ömrümüzün sonuna kadar halkımızın yanında yer alacağız. Mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Mücadelemiz başarıya ulaşana kadar direneceğiz” dedi.
Cizre Belediye Eşbaşkanı Mehmet Zırığ ise “Bu halkı bundan 30 yıl önce bu halk zulmü nasıl dağıttıysa bugün de zulme karşı direniyor” dedi.
“Mehmet Tunç’un memleketi Cizre Newroz’unuz kutlu olsun” diyerek, konuşmasına başlayan HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş de “İmralı’nın kapısını ve bütün cezaevlerinin kapılarını kıracağız. Bugünün Dehak’ları Kürt halkına saldırıyor. Ancak işte Kürt halkı, Kürt kadınları ve gençleri burada. Ya özgürlük ya özgürlük” diyerek, sözlerini noktaladı.
Cizre’nin direnişin kalesi olduğunu dile getiren HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, “Newroz varlığımızdır, özgürlüğün halayıdır. Milyonlar bir haftadır alanları doldurarak, özgürlüğün sesini yükselttiler. Milyonlarca kişi tek bir ağızdan bir duruş sergiledi. Bu Newroz Kürt halkının referandumudur. Devlet, Newroz alanlarında yükselen milyonların taleplerini duysun. Bu halkın talebi Sayın Öcalan’ın özgürlüğüdür. Bu halkın talebi cezaevlerindekilerin özgürlüğüdür. Bu halk özgürlük, birlikte yaşamı inşa etmek istiyor. Devlet bu iradeyi görmelidir. Kürt sorunu tecritle çözülemez. Kürt sorunu mahkemelerde çözülemez. Kürt sorunu inkar, ret politikalarıyla çözülemez. Devlet bu talepleri ve halkın bu duruşunu görmelidir” diye belirtti.
Yapılan konuşmaların ardından Newroz ateşini Barış Anneleri “Bijî Berxwedanan zindanan” sloganları ve zılgıtlarla yaktı.

'BU TOPRAKLAR ONURUNU SAVUNUYOR'

Newroz kutlamalarına katılan HDP Milletvekili Ömer Öcalan, “Bijî Serok Apo” sloganlarıyla karşılandı.
Cizre halkının iradesini selamlayarak, söze başlayan Ömer Öcalan, “Dicle, Gabar, Bırce Belek, Cudi konuşacaktır. Bu topraklar zulüm gördü. Bu topraklar zulme karşı başkaldırdı mücadele etti, direnişi yükseltti. Bu topraklar onurunu savundu. Cizre Botan birliğin merkezidir, direnişin kaledir. Diyarbakır mücadelenin merkezdir ama Cizre ruhtur. Diyarbakır merkez ise Cizre Botan da ruhudur. Buradan Amed Newrozu'na selam gönderelim” dedi.
Abdullah Öcalan üzerinde yoğun bir tecrit sürdürüldüğüne ve Kürt halkının saldırı altında olduğunu kaydeden Ömer Öcalan, şöyle konuştu:  "Kürdistan halkı Dehak siyasetine karşı ayaktadır. On binlerce Demirci Kawa var ve onuruna ve iradesine sahip çıkıyor. Biz Sayın Öcalan’ın üçüncü yolunda siyasetimizi sürdürüyoruz. Sayın Öcalan onurlu bir barışın kapısıdır. Bu halk Sayın Öcalan’ın siyasetine sahip çıkıyor. Qamışlo ve Rojava direniyor. Bugün Türkiye ise kirli bir siyaset yürütüyor. Bugün Türkiye Ukrayna’da barış olsun istediğini söylüyor. Kürtler için neden barış istenmiyor. Yıllardır yoğun bir savaş yürütülüyor, on binlerce insan yaşamını yitirdi. Bu kavga ancak Sayın Öcalan’ın barış siyasetiyle sonlanabilir. Kürt halkının dilini, kimliğini, kültürünü kabul edin. Tecridi kaldırın, İmralı’nın kapılarını açın. Ne Cumhur İttifakı, ne Millet İttifakından değil Öcalan’ın üçüncü yol siyasetinden yolumuza devam edeceğiz.”
Amed Newrozu'nda yaşanan saldırıya da değinen Ömer Öcalan, “Ancak orada kirli bir saldırı var. Buradan kınıyoruz. Cizre Botan halkı ittifakını sağlamalı, birliğini kurmalıdır. Cizre burada sözünü söyledi, mutlaka kazanacağız. Bizim yolumuz hakikat yoludur, yolumuz açık olsun” diye belirtti.  
Newroz kutlaması Sanatçı Pınar Aydınlar’ın sahne almasıyla devam etti.