DAİŞ Van sorumlusuna tahliye, Belediye Başkanı'na tutukluluk

Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya’nın tutukluluk halinin devamına karar verilirken, DAİŞ Van sorumlusu Fatih Barut ve 17 DAİŞ'li çıkarıldıkları mahkemede serbest bırakıldı.

Van'da iki hafta içinde iki ayrı duruşma görüldü. Birinde Van halkının yüzde 75 oyu ile seçilen Bekir Kaya yargılanırken, diğerinde DAİŞ çetesinin Van Sorumlusu Fatih Barut ve 17 DAİŞ'li hakim karşısına çıktı.

Van’da 4 ay önce yapılan bir operasyonda 17 kişi ile birlikte gözaltına alınan ve polis kayıtlarına DAİŞ Van Sorumlusu olarak geçen Fatih Barut ve 17 kişi, hafta içinde çıkarıldıkları mahkemede tahliye edildi.

Kamuoyundan gizlenen tahliyelerin nasıl ve ne şekilde gerçekleştiği bilinmiyor.

Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya’nın dün yapılan duruşmasında ise "tutukluluk haline devam" kararı verildi.

Tahliyeleri değerlendiren HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, şunları söyledi:

“Van’da uzun zamandır devlet çeşitli politikalar uyguluyor. Aslında Van Türkiye’nin özeti gibidir. Van şiddet politikalarının önemli merkezlerinden biridir. Halkımız bunu çok iyi biliyor. 6 7 Ekim olaylarında dahi sopalarla, satırlarla halka saldırdılar. Bu görüntüler hâlâ hafızalarda duruyor. Kaç ay önce Van’da bir operasyon oldu ve Van IŞİD sorumlusu olan Fatih Barut yakalandı ve polis kayıtlarına da geçti. İlginç bir şekilde bu kişiler sessiz sedasız tahliye edildi.”

‘BU KİŞİLER HANGİ AMAÇLA TAHLİYE EDİLİYOR?'

Söz konusu tahliyelerin sır gibi kamuoyundan gizlendiğini ifade eden Botan, şöyle devam etti: "Bunu tahliye eden yargı, bu kişileri neye göre tahliye etti? Bunların alınma biçimlerinden tutun da cezaevindeki durumlarından tutun, esrarengiz şeyler var. Ciddi şüpheler söz konusu. Bunlar hangi amaçla tahliye edildi? Sansasyonel haberlerle yakalandı denilen IŞİD militanları birkaç ayda serbest bırakılıyor ve bu kamuoyundan sır gibi saklandı. Merak ediyoruz; bunlar hakkında bir yargılama yapıldı mı, hangi hesaplarla, pazarlıklarla bu IŞİD sorumlusu dahil 17 kişi serbest bırakılıyor? Adli kontrol uygulanıyor mu, bu kişiler nerede? Bu ekip tahliye ediliyor ve medyada bu haber çıkmıyor bile. “

Botan, şöyle konuştu: "Halktan neyi gizlemeye çalışıyorlar. IŞİD’in üst düzey yöneticisinin davaları takip bile edilemiyor. Bu Fatih Barut Van ve çevresinde yaşıyor, bunlar Türkiye vatandaşı. Bunların başka kirli işlerde kullanılması ihtimali var. Yabancı uyruklu IŞİD militanlarına yönelik uygulama başka olabiliyor. Bu halkın yüzde 75 oyuyla seçilmiş belediye başkanı bir yıldır tutuklu. Bir sürü hakaret, zulüm, işkence söz konusu. Halkın iradesine yönelik böyleyken bu IŞİD sorumlusu nasıl tahliye ediliyor ve gözlerden ırak bu yapılıyor... Bu da ciddi soru işaretleri uyandırıyor.”