DBP’li eski eşbaşkana korucu şiddeti

DBP eski Dersim İl Eşbaşkanı Ali Kurt, korucu Vedat Kaya’nın araçla önünü kestiğini ve kendisine silah doğrulttuğunu söyledi.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Dersim Eski İl Eşbaşkanı Ali Kurt, 26 Eylül akşam saat 20.00 sıralarında köyü Zêwe’den (Dorutay) Pertek’e giderken köy çıkışında  koruculuk yapan Vedat Kaya adlı kişinin araçla önünü kestiğini ve kendisine silah doğrulttuğunu aktardı.

Koruculuk sisteminin bölgede kalıcılaştırılmaya çalışıldığını kaydeden Kurt, koruculuk sistemine bölgede karşı olmalarından dolayı bu tür girişimlerin yaşanabileceğini kaydetti.

Kurt, korucu Kaya’nın kendisine silah doğrultması nedeniyle aralarında arbedenin yaşandığını söyledi. Olayın başlamasından kısa bir süre sonra yanlarına bir sivil aracın geldiğini ve araçtan 4 şahsın çıktığını dile getiren Kurt, “Yanımıza dört kişi geldiği gibi arabama binerek olay yerinden uzaklaştım ve sonradan öğrendiğim kadarıyla o dört kişi askermiş” dedi.

 

KÖYLÜLER DUYARLI OLMALI

Vedat Kaya adlı korucunun daha önce de birçok kez provokasyon yapmaya çalıştığını dile getiren Kurt, “Daha önce düğünlerde gelip arkadaşlarımıza tacizler, sözlü sataşmalar yapıyordu. Kaya, ‘ben Ali Kurt’u vuracağım, öldüreceğim’ gibi söylemlerle bizi korkutmaya çalışıyor. Ama bu tarz söylemlerle bizi korkutup yıldıramaz.  Biz her zaman bu tarz kişiliklere karşı dimdik ayakta duracağız ve mücadele edeceğiz. Asla geri adım atmayacağız” şeklinde konuştu.

Korucu olan Kaya ailesinin uzun yıllar önce köyden ayrıldıklarını söyleyen Kurt, “Uzun yıllardır o köyden çıkmasına rağmen sürekli gelip o köyde yatıp kalkması, bazı kişilerle diyaloğa girmesi de düşündürücüdür.  Bu olay bana yapılmışsa, aslında tüm köy halkına yapılmış demektir. Köylüler bu konuda duyarlı olmalı ve bu kişiyle diyaloğa geçmesinler. Araçla hem gelip benim önümü kesiyor, hem silah çekiyor, tehditler savuruyor hem de kendisi gidip karakolda verdiği ifadede, benden ‘şikayetçi’ olduğunu söylüyor. Hastaneye gidip darp raporu almaya çalışıyor” diye belirtti.

Daha sonra sivil araçla yanlarına gelen dört kişinin asker olduğunu öğrendiğini yineleyen Kurt, “O askerlerin kısa bir süre sonra orada olmaları tesadüf mü planlı bir şekilde miydi, bilmiyorum” dedi.

‘KORUCULUK YAYGINLAŞTIRILMAYA ÇALIŞILIYOR’

Dersim’de son yıllarda artan koruculuk tehdidinin sistematikleşmeye başladığına işaret eden Kurt, bölgede ve kendi köylerine birçok kez koruculuğun dayatıldığının ancak köy halkı olarak hiçbir zaman koruculuğu kabul etmediklerinin altını çizdi.

Kurt, “Bu korucu şahsın da kökeni bizim köyden olması üzerine, akrabaları ile ilişkiye geçip köyde koruculuk sistemini teşvik etmeye çalışıyor. Bunda da başarılı olamıyorlar ve bizi de kendilerinin önünde engel olarak görüyorlar. Bu nedenle bu tür provokasyonlara başvuruyor. Biz bu tür şeylere her zaman karşı olduk ve bu tarz provokasyonlara da hiçbir zaman boyun eğmeyeceğiz” diye konuştu.

Olayın yaşanmasından bir gün sonra 27 Eylül’de Pertek Jandarma ilçe karakolunda ifade verdiğini belirten Kurt, korucu Kaya hakkında suç duyurusunda bulunacağını söyledi.