Demokrasi Yürüyüşü sürüyor: Faşizm son bulana kadar...

HDP'nin 'Demokrasi Yürüyüşü'ne katılanlar, Van'dan Bitlis'e doğru yola çıktı. DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, "Faşizm son bulana kadar direnmeye devam edeceğiz" mesajını verdi, işgalci saldırılara da tepki gösterdi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Edirne ve Hakkari olmak üzere iki koldan Ankara’ya başlattığı 'Darbeye Karşı Demokrasi Yürüyüşü' sürüyor. Yürüyüşün Hakkari kolunda Van'a ulaşıp iki gündür kentte programlarını sürdüren partililer, bugün Bitlis’e uğurlandı. HDP Van İl Örgütü’nde bir araya gelen partililer, “Em bi hev re” pankartı açarak, açıklama yaptı.  

'BASKILARA RAĞMEN COŞKULU KARŞILAMA VAR'

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, yürüyüşlerine start verdikleri Hakkari’de coşkuyla karşılandıklarını belirterek, aynı coşkuyu tüm baskılara rağmen Van’da da gördüklerini dile getirdi. Yürüyüşlerinin demokrasiye nefes aldırma yürüyüşü olduğunu söyleyen Aydeniz, bugün Bitlis ve Batman’dan sonra Amed'de olacaklarını paylaştı. AKP-MHP’nin, yürüyüşleri boyunca tüm kirli politikalarını sürdürdüğüne işaret eden Aydeniz, “Yürüyüşü korona gerekçesiyle durdurmak istiyorlar. Dertleri korona değil, demokrasi korkusudur. Bunu iyi biliyoruz” dedi.  

İŞGALCİ SALDIRILARA TEPKİ

Yürüyüşlerinin başladığı gün, eş zamanlı olarak Maxmûr Kampı, Şengal ve Kandil’e dönük hava saldırısının olduğunu anımsatan Aydeniz, “AKP siyasi darbeleri sürdürüyor. Bu yürüyüş Türkiye halklarına demokrasi, Kürdistan’a özgürlük getirecektir. Maxmûr ve Şengal’e yönelik saldırıları kınıyoruz. Bu iktidar savaşta ısrar ediyor, faşizmde ısrar ediyor. HDP buna karşı muhalefet ediyor. HDP, Türkiye toplumuna alternatif bir sistem sunuyor. İktidar demokrasi, özgürlük ve eşitlikten korkuyor. Bu yürüyüş Ankara’ya kadar sürecek. Hakkari ve Edirne yürüyüşümüz Türkiye’ye nefes aldırma yürüyüşüdür” diye konuştu.  

‘TARİHE BAKSINLAR'

Aydeniz, şunları da belirtti: “Bu yürüyüş 20 Haziran’da son bulmayacak. Bu yürüyüş demokrasinin inşasının yürüyüşüdür. Bize devlet zoruyla diz çöktürmek isteyenler, tarihe baksınlar. İktidarlar değişti ama Kürt halkı bugün Türkiye’de statü sahibi. Bugüne kadar nasıl faşizme karşı direndiysek, faşizm son bulana kadar direnmeye devam edeceğiz. Türkiye’ye demokrasiyi getirene kadar direneceğiz, yürüyeceğiz. Demokraside ısrar ettikçe, onlar savaşta ısrar ediyorlar. Bu nedenle, 1990’lı yıllarda siyasetçiler tutuklandı, bugün de benzer politikaları tekrarlıyorlar ve halkın iradesini yok etmek istiyorlar. Bu halk siyasetçilerinin yanında duruyor. Bu nedenle sonuna kadar demokrasi ve özgürlük yürüyüşünü sürdüreceğiz. Türkiye halkları bu faşizme karşı birlikte mücadele etmelidir. Van halkına bir kez daha teşekkür ediyoruz.”

'TÜRKİYE VE KÜRDİSTAN HALKLARININ ONURU İÇİN...'

ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran ise yürüyüşlerinin 3’üncü gününde olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye ve Kürdistan halklarının onuru için mücadele ediyoruz. Yan yana geldik, çünkü gidişattan memnun değiliz. Bu yürüyüş önemlidir. Edirne’den, Colemêrg’den (Hakkari) yola çıktık. Yaşadıklarımız ortada. Bir tarafta kapitalist kriz, bir tarafta korona. Sağlık emekçilerinin, işçi sınıfının halkların ve emekçilerin, şiddete ve baskıya itilmesi var. Bu koşullara isyandır demokrasi yürüyüşü” ifadelerini kullandı.

'KALDIRIMA GÖMÜLEN KÜRTTEN ŞİDDETE UĞRAYAN KADINA KADAR...'

Taşkıran, şunları ifade etti:
"Yürüyüşümüz 16 günde 17 kadının katledilmesine karşıdır. Evde kadına yönelik şiddete karşıdır. Çocukların kemikleri kaldırım altına gömülen Kürt halkı içindir. Kürtçe konuştuğu için Kürt halkı içindir. Dili, dini yok sayılan Aleviler içindir. Topraklarımızdan sürülen Ermeni halkı içindir. Herşeyden önce onuru ayaklar altına alınan Türkiye halkları içindir. Çözümsüz değiliz, özgür bir gelecek için birlikte mücadele edersek, başarabilirz. Kürt halkının savaş ve işgalle öldürülmesine karşı bir yürüyüştür. Onurlu bir gelecek isteyen tüm halkları çağrıyoruz; sesimizi birleştirelim, mutlaka biz kazanacağız."
HDP Örgütlenmeden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Alican Önlü de yürüyüşlerinin Van ayağını uğurlamayla bitirdiklerini belirtti.
Yürüyüşçüler alkışlar ve zılgıtlarla uğurlandı. Araç konvoyu ile kenti turladıktan sonra yürüyüşçüler, Bitlis’e doğru yola çıkacak.