'Depremlerin yaralarını devlet değil, dayanışma sardı'
Amed Kent Koruma Platformu'nun deprem konulu panelinde konuşan panelistler, “Kayyumlar olmasaydı yaralar daha çabuk sarılacaktı. Devlet yoktu, dayanışma vardı" mesajını verdi.
Amed Kent Koruma Platformu'nun deprem konulu panelinde konuşan panelistler, “Kayyumlar olmasaydı yaralar daha çabuk sarılacaktı. Devlet yoktu, dayanışma vardı" mesajını verdi.
Amed Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, merkez üssü Mereş olan depremlerin yıl dönümü dolayısıyla Amed Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu’nda panel düzenledi. Panele çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.
Açılış konuşmasını gerçekleştiren Platform üyesi Serdar Keskin, platformun kurulduğundan bu yana çalışmalarını anlattı.
'KAYYUMLAR OLMASAYDI SONUÇ BAŞKA OLURDU'
Afet Yönetimi ve Dayanışma Derneği Eşbaşkanı Şerefhan Aydın, "Amed’de gördük ki insanlar aile çemberini güvenli hale getirdikten sonra diğer insanlar için ‘ne yapabiliriz’i düşündü, bir şeyler yapmaya çalıştı. Kent çemberinin dışına çıktılar ve diğer kentlere gidip dayanışmada bulundular. Devletin yetmezliğini hepimiz gördük ama dayanışma duygusunu geliştirdik. Devletin varlığı sadece ambulansların siren sesleri ve çakarlarıydı. Birkaç gün devlet yoktu. Kurdistan belediyelerinde kayyum olmasaydı çok daha farklı sonuç olabilirdi. Çünkü tecrübeleri vardı. Kayyımlar olmasaydı canlarımız içimizde yaşıyor olacaktı. Geleceği daha iyi örmek için çalışmalar yapıyoruz" dedi.
Açılış konuşmalarının ardından deprem için hazırlanan slayt gösterimi yapıldı. Sonrasında “Afet sırasında ve sonrasında hak temelli dayanışma nasıl olmalı” başlıklı ilk oturum gerçekleşti. Moderatörlüğünü Melek Demir’in yaptığı oturumda Amed Kent Koruma Platformundan Eğitim Sen Genel Sekreteri Zülküf Güneş ve Afet Yönetimi ve Dayanışma Derneği (DMS) Yönetim Kurulu üyesi Abbas Azizoğlu konuşmacı olarak yer aldı.
‘KATLİAMA GÖZ YUMULDU'
Oturumda konuşan platform üyesi Zülküf Güneş, örgütlülüğün önemine dikkat çekerek, "Kayyum olmasaydı bu yaralar daha hızlı sarılabilecekti. Halk belediyeciliği bu nedenle çok önemli, önümüzdeki süreçte onu işlemeliyiz. Devlet yoktu, toplum kendi yaralarını sardı. Olması gereken de buydu” dedi.
DMS üyesi Abbas Azizoğlu, deprem sonrası Amed’in çok hızlı organize olduğunu hatırlattı. Afetleri kapitalist modernitenin doğayı talan etmesi ve doğanın da buna karşı refleks göstergesi olarak yorumlayan Azizoğlu, "Devletin genel yaklaşımı olan tek elden yönetim toplumu kırımdan geçirdi. Unutmayacağız çünkü bu devlet 11 ilde yaşanan bu depremde halklarımızı önlem almayarak kırımdan geçirmiş ve bir katliama göz yummuştur. Tek elden yönetmenin sonucu budur. Sivil dayanışmanın önemi burada ortaya çıkıyor. Bütün arkadaşlar bu çalışmalara gönüllü dahil olmalı” diye belirtti.