Dersim'de Newroz kutlaması: Direnerek kazanacağız

Newroz'un kutlandığı Dersim'de "Direneceğiz, ne olursa olsun biz kazanacağız, halkımız kazanacak" mesajı verildi.

Dersim’de günlerdir hazırlıkları yapılan Newroz kutlaması, öncesinde gerçekleştirilen yürüyüşle Seyit Rıza Meydanı’na giriş yapması ile başladı. Halkın kadını, erkeği, yaşlısı çocuğu ile 7’den 70’e alanı doldurduğu kutlamada, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim Milletvekili Alican Önlü, Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Dersim Belediyesi Başkanı Mehmet Fatih Maçoglu, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Umut Yeğin, Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), Pir Sultan Abdal Kültür ve Sanat Derneği, KESK, DİSK, TMMOB kentteki sivil toplum örgütü ve sendikaların yöneticileri ve üyeleri de yer aldı.

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu tarafından organize edilen kutlamada, platform tarafından hazırlanan mesaj okundu. Ardından Şair Adnan Yücel’in şiirinin eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu.
Sonrasında meydanın ortasına yerleştirilen odunların tutuşturulmasıyla Dersim’deki Newroz ateşi yakıldı.

REHİN TUTULANLAR SELAMLANDI

Kutlamada ilk konuşmayı yapmak üzere kurulan sahneye çıkan Dersim Emek ve Demokrasi Platformu adına Yusuf Topçu, sözlerine alandakilerin Newroz’unu kutlayarak başladı. Topçu’nun tüm siyasi tutsakların Newroz’unu kutlamak üzere alandakilerden alkış istemesi üzerine o anlarda, “Devrimci tutsaklar onurumuzdur” sloganı atıldı.
Topçu, “Kürt sorununda imha ve inkar siyaseti tam hız sürdürülürken halklar birbirine düşman edilmeye çalışılmakta, bölge ise adeta cezaevine dönüştürülmüştür" dedi.

'NE OLURSA OLSUN BİZ KAZANACAĞIZ'

HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, alandakileri “Ne mutlu bizlere ki bütün zalimlere ve zulümlere rağmen Newroz ateşinin çevresinde halaylara duran bir halkız" dedi.
Koçyiğit, şöyle devam etti:
“Dünün Dehaklar, zalimleri, Yezitlere gibi bugün de bize meydan okuyanlar var. Ama onlara karşı direnen Dersim var, Kürtler, Aleviler, Demokratlar, ve gerçek Müslümanlar var. Selam olsun onlara ve direnişlerine. Biz Şırnak ve Cizre Newrozlarını unutmadık. Orada canlarını yitirenleri saygıyla, sevgiyle selamlıyoruz. Amed Newrozu’nda hedef gözetilerek katledilen Kemal Kurkut yoldaşımızı, Newroz şehitleri Mazlum Doğan’ı, Zekiye ve Rahşan’ı unutmadık.
2013 yılında Amed  Newrozu’nda milyonların huzurunda Sayın Öcalan’ın mektubu okundu. Ne diyordu Sayın Öcalan; Artık silahlı dönem bitti, şimdi demokratik müzakere dönemi diyordu. AKP baktı ki barış onu iktidardan düşürüyor, hemen dümeni savaşa ve yeniden çatışmaya kırdı. (...) Direneceğiz, ne olursa olsun biz kazanacağız, halkımız kazanacak.
Yine bugün ittifak tutup yeni Türkiye kuracaklarını ifade edenlere de bir çift laf etmek isteriz. Bir ittifak Kürt sorununu görmüyorsa, Alevi sorununu görmüyorsa, cemevleri ibadethane değilse, Alevi çocukları zorunlu din dersleri ile asimile ediliyorsa ve bütün bunlara dair bir sözünüz ve çözümünüz yoksa diğerlerinden farkınız yoktur.
Koçyiğit’in alkışlarla konuşmasını tamamlamasının ardından EMEP Genel Başkan Yardımcısı Umut Yeğin alandakilere seslendi. Yeğin, “Bu memlekette savaş politikalarını sürdürenlere karşı bu meydanda barışın ve kardeşliğin sesini yükselteceğiz. Newroz nasıl ki Devrimci Kawa’nın zalimlere karşı direndiği bir gün ise, biz de bu direnişi bugün de sürdürmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

'BİRBİRİMİZE OMUZ VERELİM'

Dersim Belediyesi Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu ise "Biz iktidara gelirsek ancak halklar, emekçiler, kadınlar üzerindeki bu zulüm son bulacak. Yoksa emek değersizleştirilecek, metalaştıracak. Hepimizin bütün devrimcilerin, kadınların, ekolojistlerin bir araya geldiği bir dünyanın zamanıdır artık. Birbirimize omur vermemiz gerekiyor" dedi.

'NEWROZ RUHUYLA KAZANACAĞIZ'

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, Kürtçenin Kirmanckî  lehçesinde yaptığı konuşmasında, tutsakları selamladı.
Mazlum Doğan şahsında tüm Newroz şehitlerini anan Önlü, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın Newroz’unu kutladı. Öncü, soğuk hava dolayısıyla kısa tuttuğu konuşmasının devamında şunları söyledi:
"Dün nasıl ki zalim Dehak halkların kanını emiyordu ise bugün de AKP-MHP ittifakı başta Kürt halkı olmak üzere kadınların, Alevilerin ve diğer halkların kanını emiyor. Bunu işgalle yapıyor. Fakat dün olduğu gibi bugün de buna karşı çıkan, direnen Kawa’lar var. HDP’nin mücadelesi, Kava’nın mücadelesidir. Başta Kürt sorunu olmak diğer bütün sorunların savaşla, inkarla, kanla çözülemeyeceğini belirten PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın 2013 Newroz’undaki mesajı bu doğrultuda bir çözümdür. Halen de çözüm olarak duruyor. Bunun için tecridin kaldırılması gerekiyor. Biz Newroz ruhuyla kazanacağız."
Yapılan konuşmaların ardından Derya Cengiz, Ali Baran ve yerel sanatçıların sahne aldığı kutlama, seslendirilen şarkılar ve halaylarla sürdü.