'Devletin duyarsızlığı insanların sağlığını tehdit ediyor'

Van’a mülteci girişlerinin sürdüğüne dikkat çeken HDP Van İl Eş Başkanı Ökkeş Kawa ve CHP İl Başkanı Mehmet Kurukçu, kontrolsüz girişlerden dolayı koronavirüs salgınının artmaması için önlem alınmasını istedi.

Koronavirüs salgınına karşı devletin duyarsızlığı hem halkın, hem de mültecilerin sağlığını tehdit etmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, farklı ülkelerden 3.500 mültecinin Van'a giriş yaptığını ve mültecilerden kimsenin virüse yakalanmadığını açıkladı. Valinin ardından AKP Van İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu ise, 700 göçmenin karantinaya alındığını söyledi. Devlet yöneticileri tarafından yapılan çelişkili açıklamalara tepki gösteren HDP ve CHP Van İl Başkanları gerçeklerin halktan gizlendiğini belirtti.

AÇIKLAMALAR KAYGI VERİCİ

Konuya ilişkin bilgi veren HDP Van İl Eş Başkanı Ökkeş Kawa, Van Valisi ve AKP İl Başkanı'nın yaptığı açıklamaların çelişkili olduğu kadar kaygı verici olduğunu da söyledi. Hükümetin IMF’nin ‘Koronavirüs ile mücadele eden ülkelere kredi desteği sağlayacağız’ açıklamasına kadar, 'böyle bir salgın yokmuş' gibi davrandığını hatırlatan Kawa, "Bu çelişki sadece Van ile ilgili değil. Genel itibariyle sorun var. Türkiye’nin bütün etrafı sarılmışken, bizde yokmuş gibi hava yaratılıyordu.

Başından beri halktan gerçekleri sakladılar. Virüs ile ilgili net bilgiler kamuoyuyla paylaşılmıyor. Van riskli illerden bir tanesidir. İran’a sınır oluşumuz ve göçmenlerin sürekli girişi nedeniyle en büyük risk olan kentlerimizden biridir. Sağlık Bakanı'nın açıklamalarını da doğru bulmuyoruz" ifadelerini kullandı.

CHP Van İl Başkanı Mehmet Kurukçu da, Özalp, Çaldıran, Saray ve Başkale sınırından kaçak girişlerin sürdüğünü ve bu durumun toplumda endişeye sebep olduğunu kaydetti. Van Valisi M. Emin Bilmez’in, '3.500 göçmen yakaladık' açıklamasını hatırlatan Kurukçu, "Elimde net bir bilgi yok, sayısal olarak bir şey diyemem. Ama mülteciler karantina altına alınsa dahi kontrolsüz girişler sürdüğü için sayının çok daha fazla olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.