Doğu Kürdistan’da Jîna Emînî için genel grev

İran’ın başkenti Tahran’da geçen hafta Jîna Emînî isimli genç Kürt kadının “Ahlak Polisi” tarafından katledilmesini protesto etmek için Doğu Kürdistan’da genel grev başlatıldı.

İran devletinin “Ahlak Polisleri”, Jîna Emînî’yi başkent Tahran’da 14 Eylül akşamı metro çıkışında gözaltına almış, işkence sonucu ağır yaralı halde hastaneye kaldırılmıştı. Kurtarılamayan Emini’nin cenazesi Doğu Kürdistan’ın Seqiz kentindeki Ayçi Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Doğu Kürdistan’daki bazı parti ve sivil örgütler, siyasi ve sosyal aktivistler, Doğu Kürdistan ve İran genelinde genel greve gidilmesi çağrısında bulundu.

Kürdistan Özgür Yaşam Partisi (PJAK) ve Doğu Kürdistan Özgürlük ve Demokrasi Birliği (KODAR), Emini’nin katledilmesini kınayarak 19 Eylül Pazartesi günü greve çağırmıştı.

İran Kürdistan Partileri İşbirliği Merkezine bağlı partiler, İran Komünist Partisi-Kürdistan Örgütü ve Doğu Kürdistanlı bir grup parti, sivil toplum kuruluşu ve siyasi aktivistler de benzer çağrıda bulundu.

Bu çağrılar ardından Doğu Kürdistan genelinde genel grev başlatıldı. Sanal ağlarda yayınlanan fotoğraf ve görüntüler, Seqiz, Sine, Shino, Bukan ve Bane’de greve uyulduğunu gösteriyor. Dükkanların kepenk indirdiğine gösteren görüntüler paylaşıldı.