Eksik: Iğdır halkına kapılar kapatılmış

HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, Iğdır’ın üç ülkeye sınırı olmasına rağmen ticaretin en zayıf; yoksulluğun, açlığın ve işsizliğin en yüksek olduğu illerin başında geldiğini söyledi.

Ticaretin, tarımın ve hayvancılığın merkezi konumunda olan Iğdır, devletin ekonomik ambargosu nedeniyle açlık ve yoksullukla mücadele ediyor.

Azerbaycan-Nahçıvan ile Dilucu Sınır Kapısı, Ermenistan ile Alican Sınır Kapısı ve Doğu Kürdistan’la (İran) Boralan Sınır Kapısı bulunuyor. Asya’nın Avrupa’ya açılan kapısı olan Iğdır, yıllardır AKP-MHP iktidarının ekonomik ambargosu altında bulunuyor. Iğdır halkının bu üç ülkeye sınır ticareti yapması yasaklanmış durumda.

HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, Iğdır’da sınır kapılarının kapalı olmasının, halkın geçim kaynağı olarak son dalın da ellerinden alınması anlamına geldiğini söyledi. Eksik, “Iğdır, üç ülkeyle sınır olmasına rağmen ticaretin en zayıf olduğu iller arasındadır. Yoksulluk, açlık ve işsizliğin en yüksek olduğu illerdendir. Bu sınır kapılarının açık olmamasının nedeni, iktidarın bu bölgedeki insanlara düşmanca yaklaşımındandır. Kendisine oy vermediği için cezalandırma, kabul edilemez” dedi.

SINIR KAPILARI AÇILMALI

Iğdır’da yapılması gereken ilk işin, bölgeyi kalkındıracak, halkın açlık, yoksulluk ve işsizlik sorununa bir nebze de olsa çözüm getirecek bu sınır kapılarının bir an önce açılması olduğunu vurgulayan Eksik, şöyle devam etti: “Aksi takdirde ekonomik krizin yol açtığı sorunlar, bu sınır kapılarını kapalı olmasına bağlı olarak daha da derinleşecek ve daha da işin içinden çıkılmaz bir duruma dönüşecektir. Derhal Azerbaycan-Nahçıvan ile olan Dilucu Sınır Kapısı, Ermenistan ile olan Alican Sınır Kapısı ve İran’la olan Boralan Sınır Kapısı’nın ve ticaretin önünün bir an önce açılması gerekmektedir.”