Elazığ Newroz kutlandı

Elazığ’da "valilik yasağı"na rağmen Newroz halayı çekildi. Bingöl’de de halk Newroz ateşi yaktı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Elazığ İl Örgütü, İstasyon Meydanı’nda yapmak istedikleri Newroz kutlamasına valilik tarafından "izin verilmemesi" üzerine parti binasının önünde açıklama yaptı. Eyleme çok sayıda partilinin yanı sıra HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit de katıldı. “Demirci Kawa’dan Çağdaş Kawa’lara Newroz Ateşi Sönmedi” yazılı pankartın açıldığı kutlamada sık sık “Bijî Newroz”, “Direne direne kazanacağız”, “Baskılar bizi yıldıramaz” ve “Newroz pîroz be" sloganları atıldı.
HDP Elazığ İl Eşbaşkanı Ali Yıldırım, "Geçmişte Kawalar nasıl direndiyse bugün de direnmeye devam edecek. Valilik engellemesini kabul etmiyoruz ve baskılara karşı mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.
HDP’li Gülistan Kılıç Koçyiğit ise şunları söyledi:
"Siz kimsiniz ki bize Newroz’u yasaklıyorsunuz? Valiliğin amacı nedir? Vali ve emniyeti rahatsız eden şey nedir? Bugün Kürdistan’da, Ortadoğu’da Mazlumlar'ın isyanı ve itirazı için Newroz ateşi yanıyor. Newroz sadece Kürtlerin değil, bütün Ortadoğu halkının bayramıdır. Engellemeler ile Newroz aşkımızı yok edeceğinizi zannediyorsanız büyük yanılıyorsunuz. İnsanlarımızı katlettiniz, canlarına kıydınız ama onlar kimliklerinden, bayramlarından, kültürlerinden vazgeçmediler. Bugün milyonlar olup sokakları dolduruyorlar."
Konuşmaların ardından kutlamaya katılanlar, zılgıt ve alkışlar eşliğinde uzun bir süre Newroz halayı çekti.


BİNGÖL
Termometrelerin sabah saatlerinde eksi 10 dereceyi gösterdiği Bingöl'de, halk Newroz ateşini tutuşturmak için kutlamaların yapıldığı Hastane Caddesi'nde toplanmaya başladı. Kutlamalara birçok kişi yöresel kıyafetler ile sarı, kırmızı ve yeşil renkli flamalarla katıldı. Sık sık "Jin, jiyan, azadî" ve "Bê serok jiyan nabe" sloganları atan binlerce kişi, davul ve zurna eşliğinde halay çekti. Alana girişler halen sürüyor.
Öte yandan kentte 3 gündür etkili olan kar yağışı nedeniyle bazı köy yollarının kapandığı ve kutlamalara katılmak için yola çıkan köylülerin kar nedeniyle geri dönmek zorunda kaldığı öğrenildi.