Erciş'te Newroz: Binlerce kişi katıldı

Newroz ateşinin yakıldığı Erciş’te binlerce kişi buluştu. Kutlamada "Kürt halkı kurtulacak, zalimler mutlaka yenilecek" mesajı verildi.

“Dem Dema Serfektinê ye (Şimdi kazanma zamanı)" şiarıyla Newroz ateşi Van'ın Erciş ilçesinde yakıldı. İlçe merkezinde bulunan Sebze Hali’nde oluşturulan alana sabahın erken saatlerinde akın eden Geliyê Zilan halkı, iki arama noktasından alana giriş yaptı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) bayraklarıyla süslenen alanda gençler ve kadınların yoğunluğu dikkat çekti. Halk, şarkılar eşliğinde halay çekti.
Hava sıcaklığının eksi 5 derece olduğu Erciş’te soğuğa aldırış etmeyen on bine yakın kişi, Newroz alanını doldurdu. Barış Anneleri de alanın en önünde yerlerini aldı. Alanda sık sık “Bijî Newroz” , “Dem dema serkeftinê ye”, “Bijî Berxwedana zindanan”, “Bijî Serok Apo” sloganları atıldı.

'SOYKIRIMCILARA KARŞI DİRENİYORUZ'

Saygı duruşuyla başlayan programda Çerxa Şoreşê Marşı okundu. Marş okunduğu sırada halk, “Bijî Serok Apo”, “Bijî Berxwedana YPG’ê” sloganlarını attı. Ardından konuşan Tertip Komitesi Başkanı Nihat Macit, “Newroz diriliş bayramıdır, direnen Kürt kadınlarının bayramıdır. Newroz, soykırımcılara karşı direnmektir. Newroz Kobanê direnişi, Rojava’daki kadın devrimi, ekoloji ve halkların zaferidir” dedi.

'KÜRT HALKININ KURTULUŞ ZAMANI'

HDP İlçe Eşbaşkanı Bayram Çiçek, “Erciş’te 5 yıl sonra Newroz ateşi yaktık. Biz Dehaq'lara ve zalimlere karşı mücadele ediyoruz. Zaman Kürt halkının kurtuluş zamanıdır. Newroz; Sema Yüce, Kemal Pir ve binlerin verdiği bedeldir. Bunu sahip çıkmamız gerekiyor. Biz bu bedelleri unutmayacağız ve onlara layık olacağız. Geliyê Zilan’dan Ağrı’ya ve Koçgiri’ye kadar Kürtler katledildi. Bilinsin ki, biz asla boyun eğmedik, eğmeyeceğiz. Kürtler tarihlerine ve hakikatlerine sahip çıkacaktır. Kürtler kültürüne, diline ve Kürdistan için mücadele edenlere sahip çıkacaktır” dedi.

'ZİNDAN DUVARLARINI YIKACAĞIZ'

Görevi gasp edilen Erciş Belediye Eşbaşkanı Yıldız Çetin, yapılan kutlamanın yapılan zulümlere cevap olduğunu belirterek, “İrademizi gasp ettiler ve kayyumlar atadılar. Siz seçimlerde bunun cevabını verdiniz. Bizi zindanlara da atsalar, kayyum da atasalar bu mücadelenin önüne geçemeyecekler. Bu hareket büyük bedeller vererek direnişini her alanda sürdürüyor. Tutuklamalarla, yasaklayarak hiçbir yere varamazlar. Erciş’te anons araçlarını, bildirileri yasakladılar ama siz buradasınız. Sizin gelişinizi engelleyemediler. Mücadele ederek mutlaka zindanların duvarlarını yıkacağız” diye konuştu.
HDP İl Eşbaşkanı Handan Karakoyun da, “Newroz; Kürt soykırımına karşı direniş günüdür. Zilan’da susturulmak istenen halkımıza söylüyorum; bizler adaletli, eşit bir toplum kuracağız. Özgür yarınlarda özgürce yaşayacağız. Erciş tarihte her zaman onurlu bir duruş sergilemiş ve zalimlere teslim olmamıştır. Erciş halkı Newroz ruhuyla kayyum zihniyetine mutlaka hesabını soracaktır. Herkes bilsin ki bu ülkeye onurlu bir barış mutlaka gelecektir. Bizleri yok etmek isteyen tüm iktidarlar Newroz alanlarına baksınlar. Kürtleri kendi yurtlarında öldürmek ve soykırımdan geçirmek isteyenler bu alanlarda yanıtlarını alacaktır. Bu ateş barış ve özgürlük ateşidir. Bu ateş güneşin ateşidir” ifadelerini kullandı.

'ZALİMLER MUTLAKA YENİLECEK'

Görevi gasp edilen Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Mustafa Avcı da şunları söyledi: “Newroz, zulme karşı bir başkaldırıdır. Amed zindanında faşist anlayışa karşı başkaldıran Mazlumlar'ın yaktığı ateş Newroz’u bambaşka bir boyuta taşıdı. Hepsinin anısı önünde saygıyla eğiliyoruz. O günden beri biz korkmuyoruz, korku bizden korkuyor! Sizin iradeniz ayaklar altına alındı ve kayyum atandı. Biz bu zulme karşı duracağız. Newroz; nerede zulüm varsa orada direniş göstermektir. Kim Vanlı ve Ercişli olduğunu söylüyor ve kayyumu meşru görüyorsa işte biz o anlayışa karşı direneceğiz. Evlerimiz, köylerimizi yaktılar ve bizi sürgün ettiler. Bize birlik lazım ve birlik olduğumuzda biz sürgün edildiğimiz yere tekrar geri döneceğiz. Biz mutlaka kazanacağız, zalimler mutlaka yenilecektir.”

Konuşmaların ardından Aryen Kom grubu sahne alarak şarkılarını seslendirdi. Konserle birlikte Serhat’ın ilk Newroz ateşi yakıldı. Alanı hınca hınç dolduran Geliyê Zilanlılar, ateşin etrafında halay çekti.