Evi yakıp aile fertlerinin üzerine ateş açtılar

Van’ın Özalp İlçesine bağlı Melatopuz Mahallesi'nde evi ateşe verilen Candemir Ailesi, askerlerin yangın sırasında üzerlerine ateş açtığını söyledi.

Van’ın Özalp İlçesine bağlı Mollatopuz köyüne önceki gün sabah saatlerinde ‘İhbar var’ diyerek giren Jandarma Özel Harekat (JÖH) elemanları, arama yapmak yerine evin içine ses bombası attı. Bir rütbelisi de el bombası attı. Patlamanın ardından başlayan yangının sonucunda İsmail Candemir’e ait ev tamamen yanarken, yangın sırasında kalp krizi geçiren Hübra Candemir, Van Devlet Hastanesinde yoğun bakıma alındı. Olayın ardından Van Valisi Murat Zorluoğlu yaptığı açıklamada olayın ‘Münferit bir hadise, kaza’ olarak değerlendirdi. Ancak Candemir ailesi böyle düşünmüyor.

Van Devlet Hastanesi’nde yatan 75 yaşındaki Hübra Candemir için hastanede bekleyen oğlu Salih Candemir (38), askerlerin asılsız bir ihbara dayanarak köye 20 zırhlı araçla girdiğini söyledi. Köyün bir gün önceden ablukaya alındığını kaydeden Candemir, gelip evde 4 kişinin varlığına dair ihbar olduğunu söyleyerek evi boşaltmamızı istediler. Biz de ‘Arayın’ dedik ama bize ‘Askeri riske atamayız’ diyerek eve çeşitli bombalar attılar” dedi.

KASTEN HEDEF ALINDI

"Direkt ve kasti bir biçimde evlerimiz yıkıldı" diyen Candemir, şöyle devam etti: "Ben kendilerine itiraz ettim ve bu sırada üzerime ateş açıldı. Saray, Yorganlı ve Özalp taburundan askerler ile Van’dan Özel Timler köye geldi. Bu kadar şeye rağmen evde bir şey bulamadan gittiler. Maddi ve manevi olarak büyük zarara uğradık. Bu olayla ilgili gerekli soruşturmalar başlatılmalı ve sorumlular hakkında hukuki işlemler yapılmalıdır. Bu olayın peşini bırakmayacağız. Hakkında ihbar olan her eve bomba mı atacaklar? Annem kalp krizi geçirdi ve şimdi yoğun bakımda. Köye yönelik büyük bir hazırlık vardı ve çok kötü şeyler yaşandı. Biz pencereleri, kapıları açarak gösterdik ama yine de ‘bomba atmadan girmeyiz’ dediler."

PARA DEĞİL, HESAP İSTİYORUZ

Hastaneye gelen polislerin kendisine ‘Dava açacak mısınız?’ diye sorduğunu ve kendisinin de ‘Evet şikayetçiyiz’ dediğini kaydeden Candemir, “Van Valisi meseleyi basit bir mağduriyet olarak görüyor. Zararı karşılayarak olayı kapatacağını düşünüyorlar, ancak biz para falan istemiyoruz. Bu duruma sebep olanların cezalandırılmasını istiyoruz. Sonuna kadar peşini bırakmayacağız” dedi.

90'LARDA DA HEDEFTİ

Mollatopuz köyü 1994'te de Özel Hareket Tim’lerinin baskınına uğradı. Baskın sırasında aynı aileden 80 yaşındaki İlyas Candemir, tartaklandı; köylüler çırılçıplak soyularak köy meydanında işkenceye maruz kaldı. Köylüler daha sonra boş araziye götürülüp çıplak bir biçimde omuzlarında nişan alındı.