Gazeteci Nujiyan Erhan Şengal’de mezarı başında anıldı

Şengal’de 3 Mart 2017’de KDP’ye bağlı güçler tarafından düzenlenen suikast sonucu şehit düşen gazeteci Nujiyan Erhan, mezarı başında anıldı.

Beş yıl önce Şengal’in DAİŞ çetelerinden kurtarılmasının yaklaşık iki ay sonra 3 Mart 2017’de Türk devleti ve KDP tarafından eğitilen ve adına “Roj Peşmergeleri” denilen silahlı çete, Şengal’e saldırmıştı.

2 Mart günü akşam saatlerinde Xanesor ve Sinune dolaylarında hendek kazmaya başlayan çete, bir gün sonra da Xanesor ilçesine girme teşebbüsüne bulunmuştu.

HPG ve YJA Star gerillaları, çatışma yaşanmaması için arabuluculuk önermiş, iki gerilla zırhlı aracın ilerleyişini durdurmak için bedenlerini siper etmişti. Çekdar Sinan ve Orhan Baran isimli gerillalar zırhlı aracın ilerleyişini durdurmaya çalışmıştı.

Her iki gerilla, namert bir saldırıya uğrayarak katledilmişlerid. Bu sahneleri görüntülemeye çalışan gazeteci Nujiyan Erhan da suikast saldırısına maruz kalmış, yanındaki iki gazeteci de yaralanmıştı. Nujiyan Erhan, kaldırıldığı hastanede tüm müdahalelere rağmen 22 Mart günü hayatını kaybetmişti.

Gazeteci Erhan, Şengal Dağı’ndaki Şehit Dilgeş ve Berxwedan Mezarlığı’ndaki kabrinin başında anıldı.

Burada Ragihandina Jinên Êzidxanê tarafından bir açıklama yapıldı.

Êzidî kadın basıncılar, “Arkadaşımız, öğretmenimiz ve şehidimiz Nujiyan Erhan, özgür toplum, demokratik ulus ve halkın özgürlüğü çizgisinde kamerası ve kalemi ile özgür gazeteciliğin simgesi oldu. Nujiyan Erhan arkadaşımız hakikatlerin karanlıkta kalmaması Gurbetelli Ersöz’ün ve onlarca hakikat takipçisinin yolundan yürüdü” dedi.

Açıklamada, gazeteci Erhan için şunlar ifade edidli: “Nujiyan Erhan arkadaşımız 3 Ağustos 2014 tarihinde Êzidî halkına yapılan ihanet, vahşet ve karanlığı tüm dünyaya duyurmak ve Êzidî halkına yönelil kirli planları ortaya çıkarmak için yüzünü Şengal dağına döndü. İlk hocamız Nujiyan Erhan kalemi ve kamerası ile Şengal dağlarında mahsur kalan yüzlerce Êzidi kadının hikayesini dinledi ve paylaştı. Mevzilerde dolaşıp özgürlük savaşçılarının kahramanlıklarını takip ederek haber yaptı. Nujiyan Erhan arkadaşımız Êzidi kadınlar olarak bizler için bir umut ışığıydı ve adı gibi Şengalli kadınlara yeni bir hayat getirdi. Nujiyan bilgi ve cesaretini Şengal kadınları ve gençleriyle paylaştı ve Êzidi kadınlara medyayı öğreten ilk kişi oldu. Nujiyan arkadaşımız medyayı bize sadece bir meslek olarak öğretmekle kalmadı, bizlere arkadaşlık ruhunun hayatımızın ilk ölçüsü olması gerektiğini öğretti. Basının halkın gerçeğini takip ederek ve halkına hizmet ettiğinde özgür basın olabileceğini gösterdi.

(…) Nûjiyan, Êzidi halkının tarihini korumak için yaptığı çalışmalarla bir hafıza oluşturmuştur. Kamerası ve kalemiyle Êzidi halkının adını tarihe yazdırdı. Bizler de yazılan bu tarihi, yol arkadaşımız ve öğretmenimiz gibi takip ediyoruz. Bu hafızayı sonuna kadar koruyacağız. Bizler, Şengal kadın medya birliği olarak, hainlere ve düşmanlara karşı kin ve nefretle sonuna kadar Nujiyan Erhan’ın izinden gideceğimize söz veriyoruz. Erhan’ın kalemini ve kamerasını taşıyoruz ve yerde kalmasına asla izin vermeyeceğiz. Nujiyan arkadaşımızın bize öğrettiği gibi, medya olarak hakikati izliyecek ve halkımızla birlikte her zaman bu hakikat için çalışacak ve savaşacağız. Hainlerden kalemimizle hesap soracağız.”