Gerilla Firmesk Amed Werxelê eylemini anlattı

HPG gerillası Şiyar Firmesk Amed, haziran ayında Avaşin’in Werxelê alanında düzenlenen bir eylemin nasıl gerçekleştiğini anlattı.

20 Haziran 2021’de gerçekleşen eylemde en az üç asker öldürülmüştü. Gerilla TV’de yayınlanan bir görüntüde gerilla Şiar Firmesk Amed, bu eylemin nasıl gerçekleştiğini anlattı.

Eylemden bir ay önce Avaşin’e geldiğini söyleyen Firmesk Amed, kullandıkları silahların da ağır olduğunu ve zorlu koşullarda eylemi planladıklarını ifade etti.

Firmesk Amed, işgalci Türk devletinin top atışları, hava saldırıları ve dronları yoğun bir şekilde kullandığını söylerken, “Eyleme gittiğimizde, bu bölgede her şeyin zor koşullar altında yürütüldüğünü gördük (…) Yükümüz oldukça ağırdı. 30 kiloya yakın ağırlıktaydı. Zaten Zagros ve Avaşin denildiğinde zorluk akla gelir” diyor.

Firmesk Amed, özellikle operasyon koşullarında eylem yapmanın kolay olmadığına işaret ederek, “Erzağımız ve suyumuz da azdı. Ancak güçlü bir eylem kilitlendik. Görüntülere bakıldığında ‘çok güzel eylemler’ deniliyor. Ama öncesinde ne yaşandı, önemli olan budur. Doğrusu yükümüz çok ağırdı; 20 metre gidip yarım saat durmamız gerekiyor, 100 metre gidip bir saat durmamız gerekiyordu.  Gittiğimiz yol da tümüyle uçurumdu. Çıkarken, iki adım ileri, bir adım geri yapmak zorunda kalıyorduk. Burada en önemli şey kilitlenmeydi” diye devam etti.

İki gün boyunca bu eylem için dağda kaldıklarını ve kararlarında ısrar ettiklerini vurgulayan gerilla, “Yaptığımız, özel bir eylemdi. Tünel savaşlarında sürekli teslimiyet çağrıları yapıyorlardı, kimyasal gazlar atıyorlardı, ‘gelin su verelim’ gibi basit şeyler söylüyorlardı. Bu eylemi, özel olarak buna yanıt olarak yaptık. Yani onlara teslimiyet çağrısının karşılığını gösterdik” şeklinde anlattı.

Firmesk Amed, bu eylemi şehit düşen Arap savaşçı Canpolat anısına gerçekleştirdiklerini söyledi. Mamreşo alanına takviye olarak gittikleri sırada bu savaşçının şehit düştüğünü anlatan Firmesk Amed, şöyle noktaladı:

“Yıllarca Avaşin’de kalan, emek veren bir arkadaştı. Şehit Canpolat anısına eylemimizi gerçekleştirdik. Eylemimiz başarılı oldu. Üç asker öldü, teknik malzemeleri de imha edildi.”