Germiyanlı gönüllü doktorlardan yardım çağırısı

Kelar, Xurmatu ve Kifri üçgenindeki Varanin köyünde sağlık merkezi açan gönüllü doktorlar, uluslararası güçler ve yurtsever doktor ile sağlık kurumlarına yardım çağrısında bulundu.

Xurmatu, Kerkük, Dakuk gibi ilçe ve nahiyelerden göç eden halka sağlık hizmeti vermek için Kelar, Xurmatu ve Kifri üçgenindeki Varanin köyünde sağlık merkezi açan gönüllü doktorlar, uluslararası güçler ve yurtsever doktor ile sağlık kurumlarına yardım çağrısında bulundu.

Göç eden halka sağlık hizmeti vermek amacıyla, Kürdistan Demokratik Özgür Toplum Hareketi’nin desteği ile sağlık merkezi açan gönüllü doktorlar arasında yer alan Dr. Azad Germiyani, “Bölge hükümetinin fazla bir desteğini görmedik. Günde 100’ün üzerinde göçmeni muayene ederek ilaçlarını parasız bir şekilde veriyoruz. Uluslararası sağlık kuruluşları ile Kürdistan’ın diğer parçalarındaki yurtsever doktor ve sağlık kurumlarının bize destek sunmalarını bekliyoruz” dedi.

SALDIRIDAN HEMEN SONRA KURULDU

16 Ekim’de Irak ordusu ve Heşdî Şabi’nin Xurmatu, Dakuk, Kerkük ve çevresindeki köyleri ele geçirmek için başlattığı saldırıda söz konusu ilçe, nahiye ve köylerde yaşayan binlerce Kürt ailesi göç etti. Kerkük’ten göç eden ailelerin büyük bir kısmı Çemçemal, Süleymaniye, Hewler’e yerleşirken, Xurmatu, Dakuk ve çevresinden göç eden binlerce aile ise Kelar, Kifri ve Germiyan’daki köy, kasaba ve ilçelere yerleşti.

Kürdistan Demokratik Toplum Hareketi de göç eden binlerce ailenin sağlık sorunlarını bir nebze de olsa çözmek için bir çalışma başlattı. Bu çalışmada KCK Sağlık Komitesi üyesi Dr. Medya Alman da yer alıyor. Germiyanlı gönüllü yurtsever doktorlarla birlikte Kelar, Kifri ve Xurmatu üçgenindeki Varanin köyünde konteynırlardan bir sağlık merkezi açıldı. Yaklaşık bir aydır faaliyet sürdüren sağlık merkezi göçmenlerden yaklaşık 100 kişiye hizmet veriyor.

‘HALKIMIZIN GÖNÜLLÜLERİYİZ’

20 yıldan fazla bir zamandır bölgede doktorluk yapan Dr. Azad Germiyani, Xurmatu, Dakuk, Kerkük ve çevresinden göç edenler hizmet etmek için sağlık merkezinin kuruluşuna öncülük etti. Sağlık merkezini kurduklarında bölge hükümetinden destek ve yardım istediklerini belirten Dr. Germiyani, “Tek amacımız göç eden halkımıza hizmet etmektir. Bunun için bölge hükümeti nezdinde girişimlerde bulunduk. Ancak ne yazık ki şu ana kadar bize ciddi hiçbir destekleri olmadı. Doktor, ilaç vs. gibi konularda yardım edeceklerini söylediler ancak şu ana kadar hiçbir desteklerini görmedik. Bize şu ana kadar en fazla desteği olan Kelar Sağlık Müdürlüğü oldu. Son zamanlarda bize verdikleri destekten ötürü kendilerine baskı yapıldığı yönünde bilgiler de alıyoruz” diye konuştu.

‘HİPOKRAT YEMİNLİ DOKTORLAR PARA KARŞILIĞINDA GELMEYİ KABUL ETTİ’

Bölge hükümetinin bazı doktorlar göndermek istediğini, bu doktorların para talep ettiğini de belirten Dr. Azad Germiyan şöyle konuştu: “Bölge hükümeti nezdinde girişimlerde bulunmuştuk. Bölge hükümetinden bazı yurtseverler bize yardım etmeleri için bazı doktorlarla konuşmuşlar. Onlara para teklifinde de bulunmuşlar. Doktorlardan bazıları 20 gün için 2 bin dolardan aşağı para almadan çalışmayacaklarını söyleyerek gelmemişler. Hükümet ise 20 gün için bin dolar teklif etmiş. Bu pazarlığı yapanların yurtseverlik, insanlıkla hiçbir alakalarının olmadığını rahatlıkla belirtebilirim. Bir de sözde Hipokrat yemini etmişler bunlar.”

Sağlık merkezi kurulduğundan bu yana Dr. Tarık Germiyani, Dr. Rabia Germiyani ile birlikte sağlık hizmeti veremeye çalıştıklarını ifade eden Germiyani “Biz halkımıza hizmet için buradayız. Zaten yurtseverlik ve insanlık bu günlerde belli olur. Göç edenlerin evlerine erken dönmeyeceği anlaşılıyor. Onun için bizim de hizmetimiz devam ediyor ve edecek. Uluslararası güçler ile Kürdistan’ın diğer parçalarındaki doktor, sağlık emekçisi ve eczacılarından bizimle dayanışmaları ve bize destek sunmalarını talep ediyoruz. Kendi başımıza bir yere kadar bu işi götürebiliriz. Çünkü muayene ve tedavi ettiğimiz insanlardan hiçbir ücret almıyoruz. İlaçlarını da parasız bir şekilde veriyoruz” diye konuştu.