Gever’de 4 köyün yaylaları için 'yasak' kararı

Gever’in köylerinde 37 gündür Türk askerinin ablukası sürerken, ilçeye bağlı Soryan, Bilinbasan, Avyan ve Golegîrî köylerindeki birçok yayla ve mera da 'operasyon gerekçesiyle' yasaklandı.

Colemêrg’in Gever (Yüksekova ) ilçesine bağlı Bajêrge (Esendere) beldesinin birçok köy ve mezrasında Türk askerleri tarafından 3-17 Mart’ta başlatılan operasyonlar 37’nci gününde devam ederken, "yasaklama" ve ablukaya 4 yeni köy daha eklendi. İlçeye bağlı Soryan, Bilindbasan, Avyan ve Golegîrî köylerindeki muhtarlar, 4 Nisan günü ilçe Jandarma Komutanlığı tarafından aranarak, "köylerdeki tüm yayla ve meraların ikinci bir emre kadar yasaklandığı" bildirildi. Karara 'operasyon' yapılacağı gerekçe gösterildi.

ASKERLER AĞAÇ KESTİ, KAMP KURDU

Soryan köyüne bağlı Navşiyan, Bilindbasan köyünde bağlı Digûh ve Qifarok yaylalarına yönelik operasyonun yapılacağı belirtilirken, Qesran’dan başlayarak, 5 köye daha yayılan askeri operasyonlarda bölge halkının her gün daha fazla mağdur edildiği bildirildi. 7 yıldır “özel güvenlik bölgesi” olarak ilan edilen Qesran, Zêwe, Kawle Gund, Pagenk, Merdêsal ve Êlê köylerinde ise askerlerin ağaç kestikleri ve köylerde kamp kurduğu öne sürüldü.