Girê Şehîd Pîrdoxan’da kimyasal silahların patlama anları

İşgalci Türk ordusunun Metîna’da bulunan Girê Şehîd Pîrdoxan savaş tünellerine dönük kullandığı taktik nükleer bomba ile kimyasal silahın patlama anları kameralarla kaydedildi.

Türk ordusunun Kürdistan Özgürlük Gerillası’nın üslenme bölgesi Medya Savunma Alanları’na dönük 14 Nisan 2022 günü başlattığı işgal saldırıları beş ayı geride bıraktı.

Zap, Metîna ve Avaşîn bölgelerini işgal etmeyi hedefleyen Türk ordusu bu süre zarfında; HPG ve YJA Star gerillalarının direnişi karşısında her türlü en son teknolojiyle donatılmış silahların yanında onlarca kez kimyasal silah ve taktik nükleer bomba kullandı.

Kimyasal silahları yasaklayan uluslararası kuruluşların sessizliğini fırsat bilen Türk ordusunun işlediği savaş suçlarını kanıtlayan görüntülere bir yenisi eklendi. İşgalci ordunun, aylardır savaşın yoğun yaşandığı noktalardan biri olan Metîna’nın Girê Amediyê Direniş Alanı’ndaki Girê Şehîd Pîrdoxan savaş tünellerine karşı taktik nükleer bomba ve kimyasal silah kullandığı anlar kameralarla kaydedildi.

PATLAMANIN SESİ KİLOMETRELERCE ÖTEDEN DUYULUYOR

İki farklı açıdan kaydedilen görüntülerde Türk ordusu önce savaş tünelini taktik nükleer bombayla patlatmaya çalışıyor. Şiddetli patlamanın sesi kilometrelerce öteden duyulurken, savaş tünelini tahrip edip yıktığını hesaplayan işgalci ordunun askerleri, tünelin girişini kontrol ediyor. Daha sonra çok sayıda Türk askeri zehirli gaz çıkaran kimyasal silahları tünellere yerleştiriyor.

Kimyasal silahın yerleştirilme süreci ise birçok askerin katılımıyla büyük bir titizlikle gerçekleştiriliyor. Kimyasal silah yerleştirildikten sonra Türk askerleri bölgeyi terk ediyor. Tünelin içinde uzaktan patlatılarak aktifleştirilen kimyasal silahların siyah renkte zehirli gaz çıkardığı görülüyor.

HPG: TÜRK DEVLETİ 2004 KEZ SAVAŞ SUÇU İŞLEDİ

Gerilla direnişi karşısında işgal planlarını gerçekleştiremeyen Türk ordusunun sadece Girê Amediyê Direniş Alanı’nda değil birçok noktada benzer biçimde kimyasal silah kullanma görüntüleri, daha önce de bölgede bulunan muhabirler ve HPG gerillaları tarafından kameralarla kaydedilmişti.

HPG Basın İrtibat Merkezi ise geçtiğimiz hafta yayınladığı beş aylık savaş bilançosunda Türk devletinin işlediği savaş suçlarına şu ifadelerle dikkat çekmişti: “Özellikle savaş mevzilerine ve tünellerine karşı zehirli gazlardan fosfor bombalarına, termobarik bombalardan taktik nükleer bombalara kadar uluslararası düzeyde yasaklanmış bomba ve kimyasal silahlar kullanıldı. Türk devleti amaçlarına ulaşabilmek için 2004 kez savaş suçu işlemiş ve bu suçları güçlerimizce belgelenmiştir.”