Gözaltında kaybedilen Hüseyin Toraman’ın akıbeti soruldu

Amed'de İHD ve kayıp yakınları, 26 yıl önce İstanbul Gebze’de polisin gözaltına alıp kaybettiği Hüseyin Toraman’ın akıbetini sordu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” şiarıyla her hafta düzenledikleri oturma eyleminin 455’incisini gerçekleştirdi. Diyarbakır Valiliği tarafından Koşuyolu Parkı’ndaki İnsan Hakları Anıtı önünde yapılması engellenen eylem, geçmiş haftalarda olduğu gibi İHD Şubesi’nde düzenlendi. Eylemde, 28 Kasım 2015’te devlet güçlerince katledilen Amed Baro Başkanı Tahir Elçi’nin fotoğrafı da taşındı.

'SORUMLU DEVLET'

Eylemde konuşan İHD Kayıp Komisyonu Üyesi Adnan Örhan, yakınlarının kaybedilmesinden devletin sorumlu olduğunu belirtti. Kayıpların faillerinin belgelerle kanıtlayarak yargıya sunduklarını ifade eden Örhan, “Maalesef failler devlet eliyle korunuyor. Bizler asla kabul etmeyeceğiz. Devlet bizim yakınlarımızın faillerini ortaya çıkarmak zorundadır” dedi.

'HASTA TUTSAKLAR BIRAKILSIN'

Cezaevlerinde yaşanan ağır insan hakları ihlallerine dikkat çeken Örhan, “Demokrasi olan ülkelerde mahpuslara tanınan haklar, kesinlikle uygulanmak zorundadır. Cezaevlerinden tutsakların cenazesinin çıkmasını istemiyoruz. Bu nedenle ilk olarak hasta tutsakların bir an önce serbest bırakılması gerekiyor. Ağır insan hakları uygulamaların son bulması gerekiyor” diye konuştu.

'BERFO ANA'YA VERİLEN SÖZ TUTULMADI'

Kamuoyunda Berfo Ana olarak bilinen kayıp yakınlarından Berfo Kırbayır’a hükümet yetkililerinin verdiği sözleri hatırlatan Örhan, Berfo Ana’nın kayıp oğlunun kemiklerini bulamadan yaşamını yitirdiğini hatırlattı.

Kayıp Komisyonu Üyesi Hasan Yalçın ise 27 Ekim 1991’de İstanbul Gebze’de gözaltına alınmasının ardından kendisinden bir daha haber alınamayan Hüseyin Toraman’ın hikayesini anlattı.