Gölü betonlaştırma projesi AKP’linin

Wan Gölü, kayyumlar tarafından ‘Sahil yolu’ projesi adı altında betonlaştırılıyor. HDP Wan Ekoloji Eşsözcüsü Mesut Bor, projenin ekolojik felaketin yanında ekonomik olarak da zarardan başka bir getirmeyeceğini belirterek uyardı.

Yıllardır kanalizasyon suları ve çöp yığınlarıyla kirletilen Wan Gölü, şimdi de AKP ve kayyumların beton projeleriyle karşı karşıya.

Dip çamur temizliği diye Wan Gölü’nün doğasına büyük zarar veren kayyumların son projesiyle de etrafı beton yığınına dönüştürülüyor. ‘Sahil Bandı Projesi’ için ihaleyi alan yandaş firmanın iş araçlarının yakıtları bile belediye bütçesinden karşılanıyor. İhaleyi ise AKP İl Yöneticisi Kazım Can’ın sahibi olduğu ACY isimli şirket aldı.

Gölü tahrip etme projesinde Çevre Koruma Kontrol Daire Başkanı Mucip Güven ve Sahil Koruma Şube Müdürü Murat Türlü başrolü oynuyor. Şu anda sahil boyunca gölün içi dahi olmak üzere hafriyat dökümü sürüyor. 

Konuya ilişkin ANF’ye konuşan HDP Wan Ekoloji Eşsözcüsü Mesut Bor, sahil yollarının yapılış amacının kesinlikle şehrin dokusunu güzelleştirme ve daha yaşanılabilir bir şehir yaratmak olmadığını söyledi. Bu tür projelerin amacının, yandaşlara rant sağlamak olduğunu vurgulayan Bor, “Wan Gölü’nün her geçen yıl havzasında meydana gelen daralma, bu projeyle daha da hızlanacaktır” uyarısında bulundu.

SADECE ZARAR VERİR

Kıyı şeridinin gölün eko sistemine de çok ciddi zararlar verdiğini kaydeden Bor, şöyle devam etti: “Bataklık alanların kurutulması, sazlık alanların yok edilmesi gölün kirliliğini daha da arttıracaktır. Sahil yolunun yapıldığı alan, derelerin taşıdığı kil gibi yumuşak malzemelerin biriktiği eski göl tabanı dolayısıyla deprem riskini de düşündüğümüzde hangi açıdan bakarsak bakalım ekolojist, halkçı bir proje olmadığı açıktır. Ekolojik felaketin yanında ekonomik olarak da zarardan başka bir şey olmayacaktır. Yine halkın vergileriyle yandaşların cepleri doldurulacak.” 

WAN GÖLÜ’NÜ ÖLDÜRÜYORLAR

Wan Ekoloji Aktivisti Fatih Şahin ise şunları söyledi: “Sahilde zaten sazlık alanları, kuşları, böcekleri öldürdüler. Wan Gölü’nü öldürüyorlar. AKP geldiği günden beri insanlarımız girmesin diye gölün etrafına tamamen taş döktüler. Var olan kirliliği başka bir kirlilikle örtmeye çalışıyorlar. Çamurun üstüne şimdi beton döküyorlar. Sahil yolu projesi tamamen zarardır ve Wan’a faydası olmayacaktır. Göle sıfır sahil yolu yapılamaz.”