Siyasi gözlemci Falah Salah Abdullah, Irak'taki mevcut durumu, seçimlerin üzerinden 6 ay geçmesine rağmen Irak'ta hükümetin kurulması konusunda yaşanan anlaşmazlıklar ile çözüme ilişkin öneri ve uyarılarını ANF'ye değerlendirdi.
Seçimlerin üzerinden 6 ay geçmesine rağmen Irak'ta hükümet kurulamamasının tehlikelerine işaret eden Salah, şunları söyledi: "2003'ten sonraki süreçte demokrasi anlamında yeni bir döneme girilmesi gerekirken Irak güçleri bu konuda başarılı olamadı. Şu ana kadar Irak'ta bölge ve hegemonik ülkelerin planlarının uygulanıyor olması, Irak güçleri arasında gerçek bir irade ve güvenin olmaması sorunun daha da büyümesine neden oldu. Irak'taki mevcut durum, Kürtler, Sünniler ve Şiiler arasındaki bölünmeden kaynaklanmaktadır. Sünniler ve Şiiler arasında bir çatışma yaşanıyor ancak şimdi Irak hükümetinin başarısızlığının nedenlerinden birinin Kürtler olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü yaşanan sorunları çözecek bir Cumhurbaşkanı adayı konusunda anlaşamıyorlar. Maalesef Kürdistan'ın dört parçasında da Kürt partilerinin birliği hayal olmuş durumda. Kürdistan'daki, özellikle de Güney Kürdistan'daki siyasi güçler birlik hayalini toprağa gömdüler. Çünkü Güney Kürdistan'ın iktidar ve muhalefet güçleri Türkiye, İran gibi diğer bölgesel güçler konusunda bölünmüş durumda. Bu, Kürdistan Bölgesi'ndeki mevcut siyasi krizden çıkmak için gerçek bir iradenin olmadığı anlamına geliyor. Çünkü şu an bölgedeki ülkelerin planları devrede."
GÜNEY, KÜSTAHLIKLARININ KURBANI OLACAK
Güney Kürdistan ve Irak'ta gerçekleşen seçim sonuçlarının, siyasi güçlerine iradesizliğini, kamuoyunun bu güçlere güvensizliğini ortaya koyduğunu, dolayısıyla siyasi güçlerin bir halk tabanına sahip olmadığını dile getiren Falah Salah, Irak üzerinde hegemonik ve bölge ülkelerinin kararlarının etkisi olduğunu kaydetti.
Kürdistan Bölgesi ve Irak'ın hegemonik ülkeler arasındaki çatışmaların arenası haline geldiğini belirten Falah Salah, şu uyarıları yaptı: "İran ile koordineli olarak Rusya da bu çatışmanın bir parçası olacaktır. Kürdistan'ın siyasi güçleri ittifaklara dikkatli yaklaşmaz ve güç dengesini sağlamazsa, Kürdistan Bölgesi mutlaka zarar görecektir ve şehitlerin kanları karşılığında elde edilen bu mevcut durum, Kürdistan Bölgesi'ndeki siyasi güçlerin küstahlığının kurbanı olacaktır. Her gün İran ve Türkiye, Kürdistan ile Irak topraklarını bombalıyor. Amerika da Bağdat'ın merkezinde Şii öncüleri öldürüyor. Irak siyasi güçlerinin iradesiz olması, hegemonik ülkelerin tüm Irak'taki çatışmalarına gerekçe oluyor. Eğer Güney Kürdistan ve Irak güçleri sürece dikkatli yaklaşmazlarsa en fazla zararı Güney Kürdistan bölgesi görecektir."
KÜRTLER ARASI ÇATIŞMA TARİHİN KARA SAYFALARINA YAZILACAKTIR
Salah, Türk devletinin KDP'nin desteği ile PKK'ye karşı savaş hazırlığı yaptığına ilişkin söylentiler olduğuna da dikkat çekerek, "Kürt güçlerinin aralarındaki sorunları çözmek için adım atmaları gereken en doğru zamandayız. Kürt güçleri arasında yaşanacak bir çatışma tarihin kara sayfalarına yazılacaktır. Kürdistan Bölgesi ekonomik, siyasi, eğitim ve hizmet olarak çok zayıf. Eğer sürece dikkatli bir şekilde yaklaşılmazsa Kürdistan hükümetinin zayıflığından kaynaklı ne yazık ki daha büyük krizler yaşanabilir" dedi.