Güney Kürdistan Bölge Başkanlığı sistemi lağvedilecek-YENİLENDİ

Güney Kürdistan'da 25 Eylül'de yapılan referandumun ardından Irak ordusu ile ona bağlı Heşdî Şabî'nin başlattığı saldırıların ardından Güney Kürdistan'da yaşanan siyasi kriz devam ediyor.

Edinilen bilgilere göre Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Kürdistan Bölge Başkanlığı sisteminin lağvedilmesi için anlaştı.

Bölge Başkanlığı yetkilerinin de Güney Kürdistan parlamentosu, hükümet ve Adalet Bakanlığı'na devredileceği belirtiliyor.

Kürdistan Bölge Başkanlığı sisteminin lağvedilmesi görüşmelerinin Güney Kürdistan parlamentosunun 28 Ekim günü yapılacak oturumunda ele alınacağı öğrenildi.

Goran (Değişim) Hareketi ile Kürdistan İslami Topluluk'un (Komela Îslami) de katılması beklenen Güney Kürdistan parlamento oturumu 28 Ekim Cumartesi gününe ertelendi.

2005 yılında parlamento tarafından, 2009’da da halk oylamasıyla Güney Kürdistan başkanlığına seçilen Mesud Barzani’nin görev süresi 2013 yılında dolmuştu.

2013 yılında görev süresi dolan Barzani'nin görev süresi parlamento kararıyla iki yıl daha uzatılmıştı. Ancak görev süresi Ağustos 2015'te dolan Barzani, başkanlık koltuğunu terk etmemiş ve bu durum Güney Kürdistan'da siyasi krize neden olmuştu.