Güney Kürdistan’da krizin aşılması için ‘geçici hükümet’ önerisi

Goran Hareketi, Komela Îslami ve Berhem Salih'in kurduğu Demokrasi ve Adalet İçin Koalisyon, Güney Kürdistan için ‘geçici hükümet’ önerisinde bulundu.

Goran (Değişim) Hareketi, Kürdistan İslami Topluluğu (Komela Îslami) ve Berhem Salih'in kurduğu Demokrasi ve Adalet İçin Koalisyon yaptıkları ortak açıklamayla Güney Kürdistan Bölgesi'nde yaşanan krizin çözümü için geçici hükümet kurulması çalışmalarını başlattıklarını duyurdu.

Goran Hareketi, Komela Îslami ve Demokrasi ve Adalet İçin Koalisyon tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada "Bizler Geçici Hükümet kurma için çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Bu hükümetin kurulmasını Irak federal hükümeti ile diyalog ve Kürdistan Bölgesi'ni seçimlere götürmek için temel görevimiz olarak görüyoruz" denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

"Bizler Güney Kürdistan'da kriz, siyasi felaket ve askeri müdahalelerle yüz yüze kaldık. Kazanımlarımızı korumak, siyasi süreci yoluna koymak ve başta Xurmatu, Kerkük ve Xaneqîn olmak üzere tartışmalı bölgelerde durumu normalleştirmek için Goran Hareketi, Komela Îslami ve Demokrasi ve Adalet İçin Koalisyon olarak taleplerimiz şunlardır:

1- Güney Kürdistan'daki siyasi parti ve güçlerin birliğini sağlama, Kürt halkının birliğini savunma. Halkımızı iç savaş tehdidinden korumak için bunu öncelik olarak görüyoruz.

2- Geçici bir hükümetin parlamento yoluyla kurulması için Güney Kürdistan'daki tüm siyasi siyasi güçlerle diyalog içerisinde olacağız. Ülkeyi seçimlere götürmek ve Irak merkezi hükümeti ile diyalogu başlatmayı temel görevimiz olarak görüyoruz. Bu hükümetin uluslararası gözlemci heyetlerin gözetiminde olmasını öneriyoruz. Parlamenter sistemi savunan yasal düzenlemeler için kanun tasarısı hazırlıkları yapılmalıdır. Bu tasarı da referandumda götürülerek halktan onay almalıdır.

3- Irak merkezi hükümetinin "tartışmalı bölgelere" yönelik yaklaşımları yasal çerçeveye alınmalı, söz konusu bölgelerin normalleşmesi için çaba sarf etmeli ve göç eden yurttaşların evlerine dönmesi sağlanmalıdır.

4- Kürdistan Bölge Başkanlığı sistemi iptal edilmeli. Bölge Başkanlığı'ndaki yetkiler, yasalar çerçevesinde ilgili kurumlara devredilmeli.