Güney Kürdistan ile Irak arasındaki anlaşmanın detayları…

Güney Kürdistan bölgesel yönetimi ile Irak Merkezi hükumeti arasında 29 Ekim’de yapılan görüşmenin ardından altı maddelik bir anlaşmanın imzalandığı ortaya çıktı.

Güney Kürdistan Peşmerge Bakanlığı, Irak Merkezi hükümeti ile hiçbir anlaşmanın yapılmadığı yönünde açıklama yapılmasından kısa bir süre sonra Kürdistan Bölgesi yönetimi ile Irak hükümeti heyetleri arasında 29 Ekim’de Ninova Operasyonlar odasında yapılan görüşmelerin ardından bir anlaşmanın imzalandığı ortaya çıktı.

Irak Merkezi hükumeti adına Irak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Osman Ali Ferhud Ganımi, Irak İçişleri Bakanı Vekili Korgeneral Muvafak Abdulhadi Tofiq, Korgeneral Menaf Abbas Ali, Ulusal Güvenlik Kurumu Başkan Vekili Hamir Reşid Fıkeyh ve Askeri İstihbarat Müdürü Tümgeneral Saad Mezher Ellak’ın yer aldığı görüşmedeki Güney Kürdistanlı heyet ise Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Kerim Sincari, Peşmerge Güçleri 70 Birlikleri Komutanı Cafer Şeyh Mustafa, Peşmerge Komutanlığı Üyesi Korgeneral Şerwan Abdurrahman, Zerevani Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Aziz Weysi, Tümgeneral Zırar Hemesalih ve Peşmerge İstihbarat Genel Müdürü Tuğgeneral Bırusk Kasab’dan oluştu.

Her iki heyet arasındaki görüşmeden sonra imzalanan anlaşmada ise şu ifadeler yer aldı:

-19 Mart 2003'te belirlenen sınırların esasına göre, Irak Anayasası'nın 143. Maddesi çerçevesinde, 53 sayılı devleti yönetme yasasına göre, Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nin idaresinde olan iller, idari sınırlarına bağlı olmalı. Federal yasalar ve anayasaya aykırı olmaması şartıyla bu bölgelerde yerel yönetim ve yerel polis kalacaktır.

-Irak Merkezi yönetimine bağlı güçler Kürdistan Bölgesi idaresi dışındaki bütün bölgelere yerleşecek. Sembolik olması şartıyla Peşmerge Güçleri de söz konusu bölgelerde bulunabilir. Açıklamalarda belirlendiği üzere söz konusu bölgelerde peşmergenin sayısı federal komutanın talimatı çerçevesinde bölgeden bölgeye göre değişecektir.

-Sınır güçleri ile federal güçler Peşhabur Sınır Kapısı'nın denetimini alacak, çünkü federal güçleri ile yerel güçler dışında başka bir gücün katılması için herhangi bir yasal dayanak söz konusu değildir. Ancak Peşmerge Güçleri'nin, Irak Silahlı Kuvvetleri'nin bir parçası sayılması ve Başkomutanın talimatlarına bağlı kalması halinde bu olabilir.

-Federal güçlerin yeniden yayılacağı bölgelerde komutanlığın yanı sıra kontrol sadece federal güçler tarafında sağlanacak.

-Federal güçlerin bölük komutanları ve birlik yetkilileri peşmerge cephe sorumlularıyla, federal güçlerin yeniden yerleşeceği bölgeleri ziyaret etmek ve mevzilerin teslim edilmesi sürecinin gerçekleşmesi için bir plan yapacak.

-Anlaşma, imzalandıktan sonra, Kürdistan Bölgesi'ne bağlı sınır koruma güçlerinin çekileceği bölgelerde de uygulanacak.