Güney Kürdistanlı 34 isim işgali kınadı

Güney Kürdistan’da aralarında yazar, gazeteci ve akademisyenlerin bulunduğu 34 isim, Türkiye’nin saldırılarını kınadı.

Güney Kürdistan’da aralarında yazar, gazeteci ve akademisyenin bulunduğu 34 isim, Türkiye’nin bölgeye dönük saldırılarına karşı ortak bir bildiri yayımladı. Açıklamada, Türkiye’nin saldırıları kınandı.

Yapılan ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Türk ordusu birkaç gündür Behdinan’ın çeşitli bölgelerinde PKK güçlerine karşı bir kez daha askeri operasyon başlattı. Bu sınır ötesi operasyon ve işgal saldırıları arkasında büyük bir plan ve tehlike var. Türkiye’nin operasyonu, Kürdistan ve Irak’ın egemenliğinin ihlalinin dışında uluslararası hukukun da değersizleştirilmesidir. Operasyonun genişletileceğine dair şüpheler var. Bizler, Kürdistan’daki, yazarlar, gazeteciler ve akademisyenler olarak, bu saldırıdan ve Türk işgaline karşı memnuniyetsizliği ifade ediyor ve saldırıları kınıyoruz. Kürdistan halkının ve siyasi partilerinin işgalci Türk ordusunun bu adımlarının ardındaki tehlikeyi hissedeceğini, ulusal bir tutum ve işbirliği içinde olacaklarını umuyoruz. Hakkımız olduğu için, Kürdistan Bölgesi hükümetinden, ilgili taraflardan ve Pêşmerge Bakanlığı’ndan saldırılarının nedenini ve hükümetin bu saldırılar karşısında neden hala sessiz kaldığını bilmek istiyoruz. Bize göre, Kuzey Kürdistan’daki Kürt Özgürlük Hareketi’ne yönelik askeri saldırlar, Kürt halkının haklarının talebi konusunda hiçbir değişiklik yaratmayacak. Gerçeği inkar ederek hiçbir gerçek değiştirilemez. Bize göre demokrasi ve müzakere yolu dışında barış ve köklü bir çözümün yolu yoktur.”

İMZASI BULUNAN İSİMLER

Açıklamada ismi bulunan isimler ise şöyle: “Irak Parlamentosu eski Parlamenteri Ala Talebanî, Kürdistan Bölgesi eski bakanı Xalid Doskî, eski parlamenter Mamosta Çeto Hewêzî, Kürdistan Parlamenterler Birliği Başkan Yardımcısı Kerîm Behrî Biradostî, Kürdistan Bölgesi Parlamentosu eski Parlamenteri Qadir Caf, yazar Sertîp Cewher, eski bakan Fatih Ebdullah Ebas Şêx Fazil Hîranî, Awêzan Nadir, yazar Şiwan Dawidî, yazar Şadmen Mela Hesen, gazeteci Serdar Mihemed, Şarpress editörü Kemal Reuf, akademisyen Dr. Mexdîd Sepan, akademisyen Dr. Serbest Nebî, siyasetçi Mesûd Abdulxaliq, yazar Şîlan Xelal Beg Dergeleyî, yazar Azad Wertî, yazar Sedîq Hesen Mekî Amêdî, Ladê Hesen yazar Birzo Îsmaîl, Sîrwan Hebîb, yazar Abdulqadir Şerîf, akademisyen Dr. Ebas Mistefa, yazar Elar Bazyanî, akademisyen Dr. Haşim Zêbarî Berzan Hewramî, Bextiyar Mehmûd, Elî Oremarî, Hewrê Şakir, Elend Bekir, Semed Mihemed, Muhsin Osman, yazar Salar Bazyanî.”

 

GERMİYAN’DA PROTESTO EYLEMİ

 

Öte yandan Germiyan’ın Kelar ilçesinde aralarında siyasetçi ve aktivistlerin de olduğu çok sayıda kişi işgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanlarına yönelik saldırılarını ve KDP’nin Türkiye’nin yanında yer almasını protesto etti.

Türk devletinin işgal saldırılarının Güney Kürdistan’ın ve Irak’ın egemenliğinin açık bir ihlali olduğunu vurgulayan Hisên Eziz, devamla şunları kaydetti:  Bunu kınıyoruz. Kürt partilerinin işgalcilerle işbirliği yapmasını da kınıyoruz. Hiçbir Kürt bireyinin onurunun ve haysiyetinin kırılmasına izin vermeyeceğiz. Siyasi partiler ve halka birlik ve beraberlik çağrısı yapıyoruz. İşgale karşı birliğin sağlanmasını talep ediyoruz. İktidar ile Türkiye arasında ekonomik çıkarlar olduğunu biliyoruz ve işgale karşı durmamanın nedeni de budur.”