Hakkari esnafı: Ayakta duramıyoruz

Ekonomik krizin en çok etkilediği kentlerin başında gelen Hakkari’de esnaf, artık ayakta durmak zorlandığını belirterek, hükümetin sorumluluğuna işaret ediyor.

Hakkari’de son yıllarda yüzlerce esnaf kepenk kapattı, iflas etti ya da icralık oldu. İş yeri açık olan esnaf ise iş yapamamaktan şikayetçi.

Ekonomik kriz ve zamlarla birlikte esnafın ayakta durmasının imkansız hale geldiğini belirten esnaf Mevlan Tekçe, hiçbir birikimlerinin kalmadığını, borç batağına doğru sürüklendiklerini  söyledi. Tekçe, şöyle konuştu: “Bir sünger gibi her şeyimizi sıkıp aldılar. Benim durumum eskiden çok iyiydi. Devamlı bir para akışı vardı, insanlar alışverişe geliyordu, mallarımızı çok rahat satıyorduk. Hiçbir eksiğimiz yoktu. Son üç yıldır esnaflık diye bir şey kalmadı. Şu an öyle bir kötü durumdayız ki, her an iş yerlerimizi kapatabiliriz. Hiçbir çaremiz kalmadı. Ne yapacağımızı bilemez hale geldik.”

ESNAF PERİŞAN DURUMDA

Hemen hemen her gün her ürüne zam yapıldığına dikkat çeken Tekçe, şunları ifade etti: “Eskiden sacın tonunu 3 bin 500’e alırdık. Şu an sacın tonu 25 bin lira. Bize gelene kadar bu fiyat 30 bin liraya kadar çıkıyor. Bu durumda yaptığımız ürünleri biz kaça satacağız. Birçok esnaf dükkan kapattı. Makamda oturanlar, fakirlerin, esnafın durumundan ne anlayacak. Esnaf perişan durumda. Kiramı ödeyemiyorum. Faturalar çok yüksek geliyor. Artık yaşamamızı sürdüremiyoruz. Böyle devam ederse ben de kapatacağım. Ekonomik kriz ve zamlara bir çözüm bulunması gerekiyor. Gelecek seçimde esnafı ve halkı düşünen birilerinin gelmesini istiyoruz. Bizim isteğimiz budur.”

ESNAFIN DERDİNİ DİNLEMEYEN BİR HÜKÜMET VAR

Hakkari’de 7 yıldır esnaflık yapan Muhsin İhtiyatoğlu ise son üç yıldır çok kötü durumda olduklarını söyledi. Daha önce kiralarının 400-500 lira arasında olduğunu şimdi ise 3 bin liraya kadar çıktığını dile getiren İhtiyatoğlu, şunları söyledi: “Bazen siftah dahi yapamıyoruz. Aldığımız ürünler aşırı derece pahalı olduğu için satamıyoruz. İnsanlar alışveriş yapamadığı gibi biz de yüksek fiyattan dolayı yeni ürünler alamıyoruz. Yüksek fiyatlar bazen bizi ve müşterilerimizi karşı karşıya getiriyor. Kiramı ödemek için, başka yerlerden borç para almak zorunda kalıyorum. Aldığımız ürünleri satamadığımız için toptancılara borçlarımızı ödeyemiyoruz. Geçen yıl 200 liraya aldığım süpürge bu yıl bin 500 lira oldu. Bu durumda ailelerimizi nasıl geçindireceğiz, artık ne yapacağımızı bilemiyoruz. Esnafın derdini dinlemeyen bir hükümet var.”