Hakkari yasaklarla hapsedildi

‘Özel Güvenlik Bölgesi’ adı altında dayatılan yasaklar, kontrol noktaları ve yayla yasakları gibi uygulamalar, Hakkari’yi kapalı cezaevine dönüştürmüş durumda.

Hakkari coğrafyasının yüzde 80’i yasaklı durumda. Mera, otlak ve yaylalar kullanılamıyor. Valilik, 2016’dan beri her 15 günde bir yenilenen eylem ve etkinlik yasakları ile Hakkari halkından adeta intikam alıyor. Hakkari halkına göre AKP’nin Hakkari üzerinde uyguladığı bu yasakların nedeni, HDP’nin seçimlerde Hakkari’de yüzde 85 oy alması.

Hakkari Valiliği tarafından 15 günde bir yenilen yasaklarda, dilek feneri, balon uçurtmak bile yasak. Bu yasaklara, “kamu kurum, kuruluşları hariç” denilerek, sadece Kürtleri kapsadığı da saklanmıyor. Bölgeyi insansızlaştırmak üzere uygulanan bu yasaklar, hayvancılık ve arıcılığı bitme noktasına getirdi. Köylüler, yıllardır hayvanlarını bölgenin en verimli yayla ve meralarına çıkartamıyor.

BERÇELAN’A ANCAK ÖZEL İZİNLE

Hakkari’de hayvancılığın kalbi olarak bilenen Berçelan Yaylası, yasaklardan nasibini alan yerlerin başında geliyor. Hakkari merkeze 18 kilometre uzaklıkta bulunan Berçelan Yaylası, aynı zamanda Hakkari halkının festival ve şenliklerine ev sahipliği yapıyordu. Artık Berçelan’a çıkmak için Hakkari Valiliği, Emniyet Müdürlüğü ve Türk ordusundan özel izin almak gerekiyor. 

Yıllardır bölgede hayvancılık yapan bir vatandaş, “Bu izin herkese verilmiyor. Kendi ailelerimizin fertlerini bile yaylaya götüremiyoruz. 24 saat tepemizde İHA’lar ve helikopterler geziyor. Askerler de burada eksik olmuyor. Yaylaya izinsiz gelen birinin gözaltına alınması kaçınılmaz” dedi.