Hayali bakan ziyareti vurgunu

Van Milli Eğitim Müdürlüğü, Bakan Mahmut Özer’in olmayan Van ziyaretlerinden doğrudan teminle 15 milyon TL’yi yandaş firmalara peşkeş çekti.

Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü son bir buçuk yıl içinde tek ihale yapmadan 220 doğrudan teminle yandaşlara adrese teslim 50 milyon liralık rant sağladı.

Van’da yaklaşık dört yıldır Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu Hasan Tevke’nin başında bulunduğu Milli Eğitim Müdürlüğünde dönen rant çarkı dikkat çekiyor. İl Milli Eğitim Müdürlüğünde işlerin çoğu, pazarlık usulüyle AKP’li firmalara veriliyor. Özellikle yeni yapılan okullar hakkında ‘yıkım’ adı altında büyük yolsuzluklar yaşanıyor.

Bu yolsuzluklardan biri de geçen ay Edremit’te bir otele alınmış halı ve mobilyalar için Van Valiliğinin başlattığı idari soruşturmayla ortaya çıktı. Alınan bilgilere göre; Türk Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in bir otelde açılışa katılacağı belirtilerek çalışmalar başlatıldı. Anlaşma sağlanan otele mobilya, halı, dekorasyon malzemesi, yatak gibi malzemeler alındı. Bakan’ın acilen Van’a geleceği ve açılış yapacağı bahanesiyle defalarca farklı kalemlerde mobilya, boya, elektrik, ısınma, su tesisatı, müzik aleti, halı alımı adı altında toplamda 15 milyon liralık yolsuzluk yapıldı. Yapılan tüm bu iş ve işlemlerde birkaç firma imza ve kaşesi kullanıldı. Her seferinde ihale yapılmış gösterilerek pazarlık usulü veya doğrudan teminle milyonlarca lira vurgun yapıldı. Bakan Özer Van’a gelmedi ve söz konusu program yapılmadı. Tamamen hayali bir ziyareti olmuş gibi gösteren Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü, bu program için kamu malını yandaşlara peşkeş çekti.

İŞ BİTTİKTEN SONRA İHALE

Van’daki “Okulum Temiz” projesinin de rant için yapıldığı ortaya çıktı. Milli Eğitim Müdürlüğü işin yapılmasının ardından ihale yaptı. Yine pazarlık usulü ve yine adrese teslim yapılan ihale, AKP’li Arvasi Ailesine sunuldu.

BİR YILDA 50 MİLYON TL

Van İl Milli Eğitim Müdürlüğünde 2022’de 200’den fazla doğrudan temin yapıldı. Acil onarımlar kapsamında olması gereken doğrudan teminler, "basit onarım-boya" gibi karlı kalemlerle peşkeş çekildi. Doğrudan teminlerin hiçbiri ilana çıkarılmadı. Van’ın merkezinde bulunan Şişli Öğretmenevi, AKP’li Etçi Sinan lokantasına ihalesiz olarak verildi. Bütün yaz mevsimi boyunca kapalı olan ve halkın alınmadığı Şişli Öğretmenevi bahçesi, çay ocağı ve yemekhanesi ile beraber zarar ediyor şeklinde lanse edildi ve yandaş Etçi Sinan’a verildi. Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü parça parça doğrudan teminle verdiği bu ihalelerde 50 milyon TL parayı peşkeş çekmiş oldu. İlgili kurumlara şikayet ve başvurular yapılsa da bugüne kadar hiçbir işlem yapılmadı.