Hazro'da Newroz kutlaması: Çözümü Abdullah Öcalan getirir

Hazro'da kutlanan Newroz'da konuşan HDP'li Remziye Tosun, çözümün Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'la mümkün olduğunu vurguladı.

Amed'in Hazro ilçesinde “Dem dema serkeftinê ye (Şimdi kazanma zamanı)” şiarıyla Newroz kutlaması yapıldı. Parti binası önündeki Newroz alanında tek arama noktasından geçen halka mahkeme kararı gerekçe gösterilerek ince aramalar yapıldı. Halk, soğuk havaya rağmen zılgıtlarıyla alana aktı. Etkinliğe Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed Milletvekili Remziye Tosun, HDP il eşbaşkanları Zeyyat Ceylan, Gülistan Atasoy ve yöneticilerin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.
HDP bayrakları ile süslenen alana çocukların coşkulu bir şekilde katılması dikkat çekti. Halk uzun süre Newroz ateşi etrafında halay çekti. Polisin saygı duruşunu engelleme çabasına rağmen alandakiler, saygı duruşunu gerçekleştirerek Newroz’u başlattı. Saygı duruşundan sonra "Biji Newroz" ve "Biji Serok Apo" sloganları eşliğinde Newroz ateşi yakıldı. Halk, sık sık, "Biji berxwedana zindana", "Newroz piroz be" sloganları attı.

'BİZİM KAZANMA ZAMANIMIZ'

HDP İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, "Biz her zaman Dehaklar'ın karşısında olmaya devam edeceğiz. Her zaman Dehaklar'a karşı Kawalar olacağız. Şimdi onların gitme zamanıdır. Bizim kazanma zamanımızdır. Newroz, barışın, eşitliğin, direnişin sesidir. Onlar hak hukuk adaletin sesini kısmak istiyorlar, biz görüyoruz savaşlarda ısrar edenleri, savaş önce sahibini yıkıyor. AKP-MHP savaşta ısrar ettiği için gidiyor. Biz her zaman barışta ısrar edeceğiz. Barışımızı yükselteceğiz. Kirli zihniyeti göndereceğiz ve demokrasi ve barış zihniyetini getireceğiz. Newroz, zindanlara sahip çıkma günüdür. Her gün bir ölüm haberi geliyor. Bu bizim için vicdani bir sorumluluktur. Zindandaki arkadaşlarımızın da Newroz'unu kutluyoruz" diye konuştu.

 HDP Milletvekili Remziye Tosun,  ülkenin dört bir yanında AKP’nin zulüm ve baskılarının olduğunu söyledi. İktidarın Newroz'dan korktuğunu ifade eden Tosun, "İktidar Kürtlerden, Kürt kadınından korkuyor. Dün 24 kadın arkadaşımız gözaltına aldılar. Çünkü Kürt kadınlarının özgürlük çığlığından korkuyor. Ama arkadaşlarımız içeride de dışarıda da mücadele edecek, içeride ve dışarıda Newroz'u kutlayacağız" ifadelerini kullandı.
Tosun, "Newroz, direniş günüdür. Newroz, Demirci Kawa'nın başının dikliğidir. Amed zindanında Mazlum Doğan'ın yakmış olduğu 3 kibrit çöpü bugün bütün alanlara yayıldı"  dedi.

 İMRALI TECRİDİNE TEPKİ

Polisin saygı duruşunu engelleme çabasına tepki gösteren Tosun, "AKP-MHP faşist sistemi ‘Kürtlere yoksunuz’ diyor.  Her yerde yasaklamalar, engellemeler yapıyor. Bugün de saygı duruşuna izin vermek istemediler ama biz özgürlük şehitleri için saygı duruşunda bulunmaya devam edeceğiz. Ne kadar zulüm ederseniz edin, mücadelemiz sürecek, çünkü biz onurlu yaşam istiyoruz. Artık Kürt halkı geri adım atmayacak, her şekilde mücadelesini sürdürecek" şeklinde konuştu.
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çeken Tosun, "Sayın Öcalan 22 yıldır İmralı'da tecrit altında. Öcalan, ‘Bir hafta verin, bu ülkeye barışı getireceğim' dedi. İktidarın hesabına gelmediği, Sayın Öcalan'ın felsefesinden korktukları için bir adım atmıyorlar. İmralı kapıları bugün açılırsa barış gelir" diye konuştu.  
Cezaevinde rehin tutulan bulunan siyasetçilere değinen Tosun, "Aysel Tuğluk başta olmak üzere Ayşe Gökkan, Semra Güzel, Leyla Güven hepsinin Newroz'unu kutluyoruz. Buradan İmralı'ya herkesin Newroz'u kutlu olsun. Ne kadar zindana atarsanız atın, bu halk özgür olacak. Şimdi kazanma zamanı" şeklinde konuştu.
Konuşmalardan sonra Sanatçı Gülay Kara sahne aldı. Halk, Kara'nın seslendirdiği şarkılar eşliğinde uzun süre halay çekti. Kutlama, halay, zılgıtlar eşliğinde son buldu.