Doğu Kürdistan’daki protestolarda 5 kişi katledildi

Doğu Kürdistan’da Jîna Emînî için düzenlenen protesto gösterilerine saldıran devlet güçlerinin 5 kişiyi katlettiği bildirildi.

22 yaşındaki genç Kürt kadın Jîna Emînî’nin Tahran’da Ahlak Polisleri tarafından katledilmesi ardından başlayan protesto eylemleri devam ediyor.

Yerel kaynaklara göre Doğu Kürdistan’ın bir çok kentindeki protesto eylemlerinde en az 5 kişi katledildi, onlarca kişi yaralandı.

Seqiz kentinde 2 kişi, Diwandere’de 2 kişi, Dehgulan’da 1 kişi hayatını kaybettiği öğrenildi. 

Ayrıca bu üç kent ile Mababad, Bukan, Urmiye, Sine, Kamyaran, Bicar, Qurwe Banen’nin da aralarında olduğu çok sayıda kentte onlarca kişi yaralandı.  Bazı kaynaklar en az 75 yaralı olduğunu belirtirken, bazıları 100’e yakın yaralı olduğunu bildiriyor.

İranlı yetkililer yaşanan ölümlere ilişkin herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Protesto eylemleri İran kentlerine de yayıldı. Tahran ve Meşed gibi kentlerde ve üniversitelerde düzenlenen eylemlerde hükümet karşıtı sloganlar atıldı. Tahran merkezinde Pazartesi yüzlerce kişi sokaklara çıkarken, polis coplar ve gözyaşartıcı gazlarla saldırdı. Birçok eylemcinin gözaltına alındığı bildiriliyor.

İran devletinin “Ahlak Polisleri”, Jîna Emînî’yi başkent Tahran’da 13 Eylül akşamı metro çıkışında gözaltına almış ve genç kadın komaya girmişti. 16 Eylül’de hastanede hayatını kaybeden Emini’nin cenazesi Doğu Kürdistan’ın Seqiz kentindeki Ayçi Mezarlığı’nda toprağa verildi. Protesto eylemleri, defin işlemlerinden hemen sonra başladı.