Hesen Koçer: ‘KDP hangi yüzle Şengal’e giriyor?

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Eşbaşkan Yardımcısı Hesen Koçer, KDP silahlı güçlerinin Şengal’e girme girişimini, Türk devletinin provokasyonunun KDP eliyle pratiğe geçirilmesi olarak değerlendirdi.

9 Ekim 2020'de Irak hükümeti ve KDP arasında gerçekleştirilen anlaşmanın ardından Şengal üzerinde baskı ve saldırılar başladı. Şengal halkının özyönetim ve öz savunma güçlerinin tasfiyesini ve Şengal’in işgalini hedefleyen anlaşma, işgalci Türk devleti tarafından yeniden devreye konuldu. Sahaya ise, 2014 Êzidî soykırımı sırasında halkı yüz üstü bırakan KDP sürüldü.  

KDP, seçim bahanesiyle askeri güçlerini Şengal’e geçirmek için hazırlık yaptı. Irak güçleri de Şengal’in birçok bölgesine konuşlandırıldı. KDP’nin girmesine izin vermeyeceğini belirten Şengalliler ise dün Şengal’e çıkan tüm yolları trafiğe kapatarak, yollarda ve  asayiş kontrol noktalarında barikat kurdu. Halkın direnişi sonucunda KDP güçleri çekilse de, gerginlik sürüyor.

KDP’nin Şengal’e girme girişimlerine tepki gösteren Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Eşbaşkan Yardımcısı Hesen Koçer, “Başûrê Kürdistan’da KDP, Rojava’da da ENKS Kürt soykırım planlarını pratiğe geçiriyor. 2014’te Şengal’i bırakıp kaçan KDP, hangi yüzle Şengale dönecek? Şengal halkı KDP’yi nasıl kabul etsin? Tüm saldırılara karşı sonuna kadar Şengal halkı ve öz yönetiminin yanındayız” mesajını verdi.

Özerk Yönetim Eşbaşkan Yardımcısı Hesen Koçer, Başûrê Kürdistan’dan Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük saldırılar ile KDP’nin Şengal’e girme girişimlerine ilişkin ANF’ye değerlendirmelerde bulundu.

Medya Savunma Alanları’ndan Şengal’e ve Kuzey-Doğu Suriye’ye uzanan saldırıların Kürt soykırımı konseptinin bir parçası olduğu belirten Hesen Koçer, “Son dönemlerde Türk devleti ile KDP güçleri tarafından Kürt bölgelerine dönük yoğun saldırılar yapıldı. Gerillaya dönük saldırılarında sonuç alamadılar. Gerilla, bu saldırılara karşı eşsiz bir direniş sergiledi ve saldırıları kırdı. Rojava’da bazı nokta ve araçlara saldırılar düzenlendi. Şengal’de hastaneye ve Êzidî halkının öncülerine saldırı oldu. Tüm bunlar Kürtleri yok etme konsepti doğrultusunda gerçekleşiyor” diye konuştu.

Koçer, “9 Ekim yaklaşıyor. O yüzden harekete geçtiler. 9 Ekim, Kürt halkı için birçok kötü olayın yaşandığı bir tarih. 9 Ekim 1998’de Kürt Halk Önderine dönük komplo gerçekleşti. 2019’da ise aynı gün Serêkaniyê ve Girê Spî’ye işgal saldırıları yapıldı. Türk devleti Kürt soykırımı siyaseti yürütüyor. Kürtler içerisindeki hainler de bunları doğru görüp onaylıyor. Kürt halkını, QSD-YPG-YPJ gibi Kürt hareketlerini terörist olarak adlandırıyor” dedi.

HALK KDP’Yİ NASIL KABUL ETSİN?

Tüm bu saldırılarda KDP’nin parmağı olduğuna işaret eden Hesen, şunları vurguladı: “Kürt halkının değerlerine saldırılıyor. KDP 3 Ağustos 2014’te Şengal’den kaçtığını unutmasın. Hangi yüzle Şengal’e dönecek? Şengal halkı KDP’yi nasıl kabul etsin? Kaçtın, bu halkı bıraktın. Binlerce Êzidî kadın DAİŞ çetelerinin eline düştü. Onlara yapılmadık şey kalmadı. Binlerce insanı katlettiler. Şengal halkı kendi özerk yönetimini oluşturmuş, niye yakasını bırakmıyorsun? Niye Şengal’e geçeceğim diyorsun? Bu bir provokasyondur. Kürt halkının kazanımlarını yok etmek istiyorlar. Çünkü dünyanın durumu da değişiyor. Artık herkes Kürtleri esas almak zorunda.”

KDP’nin Türk devletinin komplolarını pratiğe geçirdiğine işaret eden Hesen Koçer, “Bu yapılanlar KDP eliyle Türk devletinin komplo ve provokasyonlarının pratiğe geçmesidir. KDP, Şengal’e güç gönderme yerine Türk devletiyle hareket ettiği için Kürt halkına özeleştiri vermelidir. Êzidî halkımız bunları unutmamalıdır. 3 Ağustos 2014 pratiğini unutmamalıdır. KDP güçleri halktan önce nasıl Şengal’den kaçtığını unutmamalıdır. KDP sanki kaçmamış gibi kendini yiğit gösterip Şengal’i ele geçirmek istiyor. Şengal halkının bunu kabul etmesi mümkün mü? Şengal halkı bunu kabul etmez” ifadelerini kullandı. 

BAŞÛR’DA KDP ROJAVA’DA ENKS

Hesen Koçer, Türk devleti emirleri doğrultusunda hareket eden ENKS’nin de QSD ve PYD gibi Rojavalı hareketlerin terörist listesine alınması için görüşmeler yaptığını hatırlatarak, “Başûrê Kürdistan’da KDP bunları yaparken Rojava’da da ENKS aynısını yapıyor. Türk devleti ve KDP emirleri doğrultusunda hareket eden ENKS, Amerika ve Avrupa’ya ziyaretlerinde Kürtleri terörist olarak hesaplıyor. QSD’yi, PYD’yi terörist listesine alın diyorlar. Tüm bunlar Kürt kazanımlarını yok etmek için yapılan özel siyasi uygulamalardır” dedi.   

Tüm bu düşmanlığı yapan bir yapı için ihanet dışında bir kavram kullanılamayacağını ifade eden Hesen, “KDP bunu iyi bilsin ki Kürt halkı artık uyanmıştır. KDP ailesinin destanı yıkılmıştır. Artık Kürtlükten bahsetmesinler. Kürt ulusallığından bahsetmesinler. 10 Kürt gerillasını şehit ettiler. Özerk Yönetim temsilcilerini esir aldılar. 100 günü aşkın süre tuttular. Bunu yapanlar bir taraftan Kürtlükten bahsederken bir taraftan da Kürtlerin terörist olduğunu söylüyor. Bunlar Kürt hainleridir. Bunları ihanet dışında hiçbir kavramla ifade edilemezler” dedi ve başta Başûrê Kürdistan olmak üzere tüm Kürt halkına şu çağrıyı yaptı:

“Şengal’e, gerillaya, Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük saldırıların hepsi Türk devletinin planıdır. Kürtleri soykırımdan geçirmek istiyorlar. Buna destek veren de KDP’dir. Kürt halkı bunları iyi bilmeli ve yol vermemelidir. Başûrê Kürdistan halkımız bu hainlere karşı durmalıdır. Şimdi Başûrê Kürdistan’a dönük bir saldırı olursa KDP direnemez. Paralarını alıp kaçarlar. Halkı katliamla yüz yüze bırakırlar. Gerçek budur. DAİŞ saldırdığında durmadılar, kaçtılar. Tarih bu gerçeği gösterdi.

ŞENGAL ÖZERK YÖNETİMİNİN YANINDAYIZ

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi olarak Şengal halkımızın ve Şengal Özerk Yönetiminin yanındayız. Şengal’in meşru savunmasını destekliyoruz. Êzidî halkı kaderini KDP’nin eline bırakmamalıdır. Kaderini hiçbir gücün eline bırakmamalıdır. Kendi kendilerini yönetip savunma gücünü geliştirmelidir. Sonuna kadar da Êzidî halkımızın arkasındayız.