'Heval Agit bizim için çizgidir'

15 Ağustos’u savaş cephelerinde karşılayan gerillalar, sömürgeciliğe ve teslimiyete reddiyenin ve dirilişin ruhunu miras aldıklarını belirterek, “Heval Agit bizim için çizgidir” dedi.

Tarihte ilklerin her zaman ayrı bir anlamı vardır. Kürt halk tarihi de PKK’nin çıkışıyla eşine ender rastlanan bir kahramanlık geleneğine sahiptir. Zaten PKK’nin çıkışı başlı başına bir kahramanlık çıkışıdır. Daha sonraki her süreçte bu gelenek, önder militanlarının eylemleriyle devam ettirildi. PKK’nin bu özünü temsil eden, onu eyleme döken ve bugünlere kadar getiren de bu kahramanlarıdır. 15 Ağustos Atılımı, varlığı ve yokluğu dahi doğru dürüst bilinmeyen Kürt halkının yaşama isteği ve kararlılığının, var olma mücadelesinin kesin bir biçimde dile getirilişidir. Bu anlamda bilinçsizliğin yerine bilinci, korkunun yerine cesareti, düzensizliğin yerine düzeni, inançsızlığın yerine inancı, kararsızlığın yerine direngenliği, boyun eğmişliğin yerine başkaldırıyı hakim kılarak Kürt halkının yeniden dirilişinin adı oldu. Komutan Agit’in (Mahsum Korkmaz) izinde intikam ruhuyla topraklarını faşist düşman güçlere karşı korumanın ve savunmanın sözünü veren Kürdistan gerillaları, 15 Ağustos Atılımı’na yönelik duygu ve düşüncelerini paylaştı.

ÖNCEKİ SERHILDANLAR GİBİ OLMADI

YJA STAR gerillası Agirî Ararat, aslında 15 Ağustos Atılımı’nın hala devam ettiğini belirterek, “15 Ağustos Atılımı’nın izinde bir savaşçı olarak, Kürdistan Özgürlük Mücadelesi içerisinde olmak büyük bir onurdur. Önderliği anlayan ve uygulayan büyük bir fedakârlık, özveri ve disiplinle zamanı geldiğinde Önderliğin talimatını uygulayan Heval Agit oldu” dedi.

Önceki Kürt serhildanları gibi olmadığını, sadece bir dönemi ya da birkaç şehri kurtarmak için bu atılımın gerçekleşmediğini anımsatan Ararat, “Kürdistan ve insanlık için gerçekleşen bir atılım oldu. Bir savaşta eğer komutan, komutanlık görevlerini yürütemezse o savaş doğru yürümez. Bu yüzden hepimiz Heval Agit’e borçluyuz. Heval Agit, olmaz denilen bütün zihniyetleri kırdı. Bizim için büyük bir kahramandır, bir çizgidir. Şu an mevzilerdeki her gerilla, o moral, ruh ve cesaretle faşist Türk askerlerine karşı savaşıyor” şeklinde konuştu.

AYDINLIK BİR MİLATTIR

15 Ağustos’un, Kürt halkı için aydınlık bir milat olduğunu; Eruh’ta atılan ilk mermiyle birlikte beyinlerdeki korkunun yok edildiğini söyleyen YJA STAR gerillası Berfin Bekes, şunları ifade etti: “Düşmanın kalbine büyük bir korku yerleşti. Önderliğin tarzını, cesaret ve iradeyle bütünleştiren Heval Agit, Kürt halkının umudu, cesareti oldu. 15 Ağustos, gerillanın bu günlere gelişinin, cesaret ve intikamla savaşmasının en büyük nedenlerinden biridir. Heval Agit sayesinde yüzlerce genç, kendi topraklarını faşist düşmana karşı savunmak için gerilla saflarına akın ettiler. Heval Agit bizim için bir savaş ve yaşam çizgisidir.”

YENİ TARİHE KATILDI

HPG gerillası Fedakâr Doğan, 15 Ağustos Atılımı’nın, aynı zamanda zindandaki büyük direniş cevap olduğunu belirterek, Kürt halkının da bu atılımlı yeniden tarihin akışına katıldığını söyledi. Bugün de Cenga Heftanin’de fedaice yürütülen, kahramanlar şahsında devam eden mücadeleye işaret eden Doğan, “Bizler de bu arkadaşlardan aldığımız güçle savaşmaya devam edeceğiz ve mücadelemizi büyüteceğiz. Şehit yoldaşlarımızın izinde yürüyeceğiz” dedi.

36 YILDIR AGİT RUHUYLA

HPG gerillası Rohat Botan ise sömürgeciliğe karşı büyük bir adım olan 15 Ağustos’un ruhuyla donan Kürdistan gerillasının, 36 yıldır Kürdistan’ın her yerinde savaştığını söyledi. O dönem saatlerle ömür biçen düşmanın, hala ömür biçtiğini anımsatan Botan, ama gerillanın 36 yıldır savaştığını vurguladı. Türk ordusunun, Kürdistan gerillasıyla baş edemediğinin kaydeden Botan, soluksuz mücadelenin süreceğini dile getirdi.

ÖLÜM KEFENİ PARÇALANDI

HPG gerillası Felat Devrim de Kürt’ün ölüm kefeninin 15 Ağustos 15 Ağustos Atılımı ile parçalandığını, bunun için büyük bir tarihi miras olduğunu vurguladı. “Her zaman bu ruhu yaşıyoruz. Dört parçada büyük bir direniş var ve başarı gerillanın olacaktır” diyen Devrim, Cenga Heftanin’deki direnişe ve sergilenen kahramanlığa dikkat çekti. Gerillanın, koşular ne olursa olsun teslimiyeti reddettiğini ve direnişten şaşmadığını söyleyen Devrim, “Bizler de şehadete yürüyen yoldaşlarımızın izinde 15 Ağustos ruhuyla düşmanı topraklarımızdan atacağımızın sözünü veriyoruz. Topraklarımızda rahat yaşamalarına izin vermeyeceğiz” diye konuştu.