HPG: İki yoldaşımız şehadete ulaştı, 9 işgalci cezalandırıldı

HPG Basın İrtibat Merkezi (HPG-BİM) Botan’dan Zap ve Metina’ya gerilla eylemlerinde 9 işgalcinin daha cezalandırıldığını ve iki gerillanın şehit düştüğünü açıkladı.

HPG-BİM yaptığı yazılı açıklamada “Güçlerimizin Botan’dan Zap ve Metîna’ya kadar gerçekleştirdiği eylemler sonucunda; 9 işgalci cezalandırılmış, 1 işgalci yaralanmıştır” dedi.

HPG-BİM, “Aynı zamanda 1 mevzi imha edilmiştir. İşgalci Türk ordusu Direniş Alanları’nı; 7 kez yasaklı bomba ve kimyasal silahlarla, 8 kez savaş uçakları, 6 kez saldırı helikopterleri ve onlarca kez de obüslerle bombalamıştır” diye ekledi.

Cudi’de Ezda ve Mahir kod adlı iki gerillanın şehit düştüğü de duyuran HPG-BİM, gerilla eylemleri ve işgalci Türk devletinin saldırılarına ilişkin şu ayrıntıları verdi:

“1. Şehîd Şervan – Şehîd Diljîn Egîdên Botanê Devrimci Hamlesi Çerçevesinde;

– Güçlerimiz 7 Eylül 2022’de Cûdî alanına bağlı Serdehlê köyü civarında bulunan işgalcilere yönelik ferdi ve orta otomatik silahlarla etkili bir eylem gerçekleştirmiştir. Gerçekleşen eylemde çok sayıda düşman askeri cezalandırılmış ve yaralanmıştır. Eylemden sonra düşman cezalandırılan askerlerinin cenazelerini ve yaralılarını helikopterler ile alandan uzaklaştırmıştır.

– 7 Eylül 2022 günü Cûdî alanına bağlı Mistê Eli yamaçlarında işgalciler ile güçlerimiz arasında yoğun çatışmalar yaşanmış ve alan yoğun bir şekilde bombalanmıştır. Yaşanan çatışma ve bombardımanlarda son nefeslerine kadar kahramanca savaşan Ezda ve Mahir yoldaşlarımız şehadete ulaşmıştır. Uzun bir süre bulundukları Cûdî alanında destansı bir direniş sergileyen, düşmana karşı eylemler gerçekleştirerek halkımız ve ülkemiz Kurdistan’a dönük gerçekleştirilen katliamların intikamını alan Ezda ve Mahir yoldaşlarımız her zaman mücadelemize öncülük etmeye devam edecektir.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Ezda Meşkan
Adı Soyadı: Şehla Tekin
Doğum Yeri: Colemêrg
Anne – Baba Adı: Zehra – Mehmet Fehim
Şehadet Tarihi ve Yeri: 7 Eylül 2022 / Cûdî

Kod Adı: Mahir Başkale
Adı Soyadı: Emrah Duman
Doğum Yeri: Wan
Anne – Baba Adı: Nezire – Remzi
Şehadet Tarihi ve Yeri: 7 Eylül 2022 / Cûdî

 

 

Ezda yoldaşımız direniş kenti Gever’in yurtsever Meşkan köyünde doğmuştur. Ailesinden, yakın çevresinden ve köyünden gerilla saflarına birçok katılım olmuş, bu yönüyle hem aile olarak hem de köy olarak yurtseverlik görevlerini layıkıyla yerine getiren bir ortamda büyümüştür. Bundan dolayı Ezda yoldaşımız da daha küçüklüğünden itibaren gerillayı tanımış ve Kurdistan Özgürlük Gerillası’nın düşman karşısındaki tarihi direnişinden etkilenmiştir. Yine düşmanın halkımıza karşı geliştirdiği soykırım uygulamalarına büyük öfke duymuş ve düşman karşı mutlaka mücadele edilmesi gerektiğine inanmıştır. Önderliğimizi tanıdıkça ve onun kadın özgürlüğüne dair fikirlerini okudukça Önderliğimizden etkilenmiş ve kopmaz bir bağla bağlanmıştır. Ezda yoldaşımız yaşadığı derin yoğunlaşmadan sonra ilk olarak 2010 yılında gerilla saflarına katılmak istemişse de bazı nedenlerden dolayı katılamamıştır. Fakat özgürlük tutkusunu her zaman canlı tutmasını başarmış ve gerillaya katılma amacına sadık kalmıştır. Özellikle 2013 yılında Sara (Sakine Cansız) yoldaşın namertçe şehit edilmesinden sonra gerilla saflarına katılma kararı alarak, halkımız için büyük önem atfeden bir 15 Ağustos günü gerilla saflarına katılmıştır.

Gerilla saflarına katıldıktan sonra yeni savaşçılar eğitimini Xakurkê alanında gören Ezda yoldaşımız yabancısı olmadığı dağ yaşamına kısa sürede adapte olmuş, gerillacılıkla bütünleşmiştir. Aldığı askeri ve ideolojik eğitimlerle kendisini yetkinleştirdikten sonra DAİŞ çetelerinin halkımıza yönelik geliştirdiği saldırılara karşı bir devrimci olarak halkımızın savunmasını yapması gerektiğini düşünmüştür. Bu temelde Maxmur – Kerkuk alanına geçen Ezda yoldaşımız burada halkımızın savunmasını yapmış, çetelerin yenilgiye uğratılmasında büyük bir rol oynamıştır. Kendisini her zaman halkımıza karşı borçlu gören Ezda yoldaşımız mücadelesini büyüterek halkımızın verdiği emeklere layık olmak istemiştir. DAİŞ ile mücadele sürecinde erkek egemenlikli zihniyetin kadına olan bakış açısını daha iyi çözümlemiş ve bu zihniyetin mutlaka yenilgiye uğratılarak kadın özgürlüğü temelinde bir yaşamın kurulması gerektiğine inanmıştır. Bunun da Önderlik felsefesinde daha fazla derinleşmekten ve özgür kişiliklerin açığa çıkarılmasından geçtiğinin bilincindedir. Bu nedenle Ezda yoldaşımız kendisini daha fazla eğitmiş ve Önderlik felsefesinde, özgür kadın ilkelerinde derinleşmiştir. Bir YJA Star gerillası olarak yaşamdaki öncülük görevini savaş alanında da yerine getirmesi gerektiğine inanarak, soykırımcı Türk devletine karşı yoğun bir savaş sürecinin yaşandığı 2016 yılında Bakurê Kurdistan alanına geçmiştir. Düşmanın halkımıza karşı katliamlar geliştirdiği ve hareketimize diz çöktürmek istediği bir süreçte Bakurê Kurdistan’a geçen Ezda yoldaşımız üstlendiği ağır ve kutsal sorumluluğun bilinciyle çalışmalara katılmıştır. Her anını halkımızın ve vahşice katledilen yoldaşlarımızın intikamını almak için yoğunlaşmayla geçirmiş, düşmana büyük darbeler vurmanın hesabını yapmıştır. Özellikle Özyönetim Direnişinde düşmanın hiçbir savaş kuralını gözetmeden halkımıza saldırmasının intikamını almak için yoğun bir çabanın sahibi olmuştur. Bu çabalarında başarılı olan Ezda yoldaşımız Botan alanında gerçekleştirilen birçok eylemde yer almış ve düşmana ağır darbelerin vurulmasındaki görevini başarılı bir şekilde yerine getirmiştir. Yaklaşık 6 yıl boyunca bulunduğu Botan alanında kendisini hem ideolojik hem de askeri olarak geliştirmiş, yeni dönemin öncü bir YJA Star komutanı olmayı başarmıştır.

Fedai bir komutan olarak yer aldığı her çalışmasında dürüstlüğü ve yoldaşlarına olan bağlılığı ile tanınan Ezda yoldaşımız 7 Eylül 2022 günü Cudi alanında işgalci Türk ordusuna yönelik gerçekleştirilen başarılı eylemde son nefesine kadar mücadele etmiş ve şahadete ulaşmıştır.

Mahir yoldaşımız, Wan’ın Elbak ilçesinde yurtsever bir ailede dünyaya gelmiş ve büyümüştür. Yurtsever bir çevrede yetişmiş olması Mahir yoldaşımızın erken yaşlardan itibaren Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’ni ve Önder Apo’nun fikirlerini tanımasını sağlamıştır. İşgalci Türk devletinin ezilen halkımıza karşı uyguladığı acımasız asimilasyon, inkar ve imha saldırılarına tanıklık eden yoldaşımız, her zaman mücadele arayışı içerisinde olmuştur. Gençlik çalışmalarına katılarak mücadeleye ilk adımını atan yoldaşımız, halkımızın ve halkımızın geleceği olan Kürt gençlerini bilinçlendirmek ve mücadele saflarına yöneltmek için büyük bir emek ortaya koymuştur. Birçok Kürt gencinin direniş saflarına katılmasında öncülük eden Mahir yoldaşımız, işgalci Türk devleti tarafından birçok kez gözaltına alınmıştır. İşgalcilerin saldırıları karşısında irade ve mücadele çizgisini sürekli yükselten yoldaşımız, büyük bir hayranlık duyduğu ve halkımızın özgür geleceği için tarihi bir direniş sergileyen Kurdistan Özgürlük Gerillası saflarına katılma kararlılığına ulaşmıştır.

Mahir yoldaşımız, 2013 yılında gerilla saflarına katılarak yurtsever Kürt gençlerine gerçek direniş ve zafer çizgisini göstermiştir. Gerilla yaşamıyla hızla bütünleşerek, öğrendiklerini pratiğe aktarmayı esas alan yoldaşımız, aldığı temel gerillacılık eğitimlerinin ardından Xakurkê alanına geçerek ilk gerillacılık pratiğine başlamıştır. Hızla yoldaşlarıyla militanlık çizgisinde ortaklaşan Mahir yoldaşımız, canlı ve istekli katılımıyla kısa sürede öne çıkmış ve yaşamda öncü bir militan konumuna gelmiştir. Gerillacılık taktiklerinde uzmanlaşarak dönemin ihtiyaçlarına cevap olabilmek için yoğun çaba sahibi olmuştur. Önder Apo’nın felsefesinde derinleşmek için bulduğu her fırsatta Önderlik Savunmalarını ve çözümlemelerini okuyan Mahir yoldaşımız, öğrendiklerini yoldaşlarıyla paylaşarak zenginleştirmeyi ve yoldaşlarını da geliştirmeyi esas almıştır. Barbar DAİŞ çetelerinin geliştirdiği soykırım saldırıları karşısında halkımızı koruma temelinde Maxmur ve Kerkuk alanlarına giden yoldaşımız, faşist çetelerin yenilgiye uğratılmasında büyük bir rol oynamıştır. Halkımızı soykırım saldırılarından koruyarak görevini başarıyla yerine getiren Mahir yoldaşımız, yoldaşlarıyla birlikte Kurdistan’ın özgür dağlarına geri dönmüştür. Edindiği büyük tecrübe ve deneyimlerle yetkin bir gerilla komutanına dönüşen yoldaşımız, yönünü Bakurê Kurdistan’a dönerek hep gerillacılık yapmak istediği gerillanın ilk merkezlerinden olan Botan alanımıza geçmiştir. Kutsal Botan topraklarında uzun süre gerillacılık yürüten Mahir yoldaşımız, işgalciler karşı uzun soluklu bir mücadele yürütmüştür. Birçok eylemi örgütleyen ve öncülük eden Mahir yoldaşımız, işgalcilere ağır darbeler vurulmasını sağlamıştır. Yeni dönem gerilla taktiklerini ustaca pratiğe aktaran yoldaşımız, dönemin militan ruhunu şahsında somutlaştırarak örnek bir pratik sahibi olmuştur.

PKK’nin kutsal yoldaşlık bağına büyük önem veren ve şehitlerimizin kanlarıyla yarattığı değerleri koruyup büyütmek için sürekli bir çaba sahibi olan Mahir yoldaşımız, yaşama katılımı ve işgalcilere karışı yürüttüğümüz savaşa militanca katılarak Partimiz PKK’nin başarısı için durup dinlenmeden emek vermiştir. Mahir yoldaşımızın geride bıraktığı mücadele mirası önümüzü aydınlatacaktır.

2. Bazên Zagrosê Devrimci Hamlesi çerçevesinde Zap bölgesinde;

– 21 Eylül saat 12:40’ta Çemço’ya bağlı Şehîd Adil Direniş Alanı’ndaki işgalciler hareketli timlerimizce ağır silahlarla vurulmuş ve 4 işgalci cezalandırırlmıştır.

– 21 Eylül saat 13:40 ve 15:50’de Çemço’ya bağlı Şehîd Adil Direniş Alanı’ndaki işgalciler hareketli timlerimizce suikast taktiğiyle vurulmuş ve 2 işgalci cezalandırılmıştır.

– 21 Eylül saat 17:00’de Sîda Direniş Alanı’ndaki Şehîd Agir savaş mevzileri çevresindeki işgalciler ağır silahlarla vurularak darbelenmiştir.

3. Cenga Xabûrê Şehîd Savaş Maraş Devrimci Hamlesi çerçevesinde;     

– 21 Eylül saat 07:30’da Girê Cûdî Direniş Alanı’ndaki işgalciler YJA Star hareketli timlerimizce denetim altına alındıktan sonra ağır silahlarla vurulmuştur. Bu eylemde 2 işgalci cezalandırılırken, 1 işgalci yaralanmış ve 1 mevzi imha edilmiştir.

– 21 Eylül saat 20:00’da Girê Cûdî Direniş Alanı’ndaki işgalciler hareketli timlerimizce suikast taktiğiyle vurulmuş ve 1 işgalci cezalandırılmıştır.

4. İşgalci TC ordusunun yasaklı bomba ve kimyasal silahlarla gerçekleştirdiği saldırılar;

– 20 ve 21 Eylül’de Saca Direniş Alanı’ndaki savaş mevzileri ile Çemço’daki Şehîd Serxwebûn savaş mevzileri 5 kez dronlar kullanılarak yasaklı bomba ve patlayıcılarla bombalanmıştır.

– 21 Eylül’de Sîda Direniş Alanı’ndaki Şehîd Agir savaş mevzileri 1 kez yasaklı silahla bombalanmıştır.

– 21 Eylül saat 12:00’da işgalciler Çemço’ya bağlı Şehîd Bahoz savaş mevzilerine zift benzeri bir madde dökmüştür. Savaş mevzilerinin içine doğru akan bu madde, savaş mevzileri bombalandıktan sonra reaksiyona girip yanmaya başlamıştır.

5. İşgalci TC ordusunun gerçekleştirdiği saldırılar;

– 20 ve 21 Eylül’de Metîna’nın Golka alanı ile Girê Hakkarî ve Çemço Direniş Alanları savaş uçaklarıyla 8 kez bombalanmıştır.

– 21 Eylül’de Girê Hakkarî ve Girê Cûdî Direniş Alanları saldırı helikopterleriyle 6 kez bombalanmıştır.

– 21 Eylül’de Girê Hakkarî ve Girê FM Direniş Alanları obüslerle onlarca kez bombalanmıştır.

– 21 Eylül’de Girê FM ve Girê Cûdî Direniş Alanları’nda dron hareketliliği gözlenmiştir.”