HPG: Bizlere zafer gerillacılığının yolunu çizdiler

Şehit düşen 3 gerillanın kimliklerini açıklayan HPG, “Zafer ruhuyla savaşan ve öncülük yapan bu komutanlarımız, bizlere zafer gerillacılığının yolunu çizmişlerdir” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi açıklamasında şehit düşen gerillalara ilişkin şunlar belirtildi:

“İşgal saldırılarına karşı destansı bir direnişin sürdüğü Zap alanında Kurdistan Özgürlük Gerillası işgalcilere tarihinin en ağır yenilgilerinden birini yaşatmaktadır. Yüksek Apocu fedai ruhla savaşan Kurdistan gerillası büyük bedellerin verilmesi pahasına da olsa, halkımızın kazanımlarını korumaya devam edecektir. Kurdistan’ın farklı alanlarından katılarak özgürlük saflarında buluşan Kürt halkının yiğit evlatları Doğan, Karker ve Rojda yoldaşlarımız da bu bilinçle düşmana karşı savaşmış ve şehadete ulaşmıştır. İşgal saldırılarının başından itibaren büyük bir özveri ve fedakarlıkla mücadele eden ve düşmana ağır darbelerin vurulduğu birçok eylemin bizzat içerisinde yer alan ve koordine eden bu değerli yoldaşlarımızın şehadeti biz yoldaşları için direnişi daha fazla büyütme, intikamlarını alma ve amaçlarını başarma gerekçesi olacaktır.

Başta şehit yoldaşlarımızın değerli yurtsever ailelerine ve tüm Kurdistan halkına başsağlığı diliyoruz.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Doğan Jîrkî
Adı Soyadı: Vedat Engin
Doğum Yeri: Colemêrg
Anne – Baba Adı: Zarife – Aydın
Şehadet Tarihi ve Yeri: 11 Temmuz 2022 / Zap

 

Kod Adı: Rojda Kotol
Adı Soyadı: Menşure Mudirzade
Doğum Yeri: Kotol
Anne – Baba Adı: Huziye – Behroz
Şehadet Tarihi ve Yeri: 12 Haziran 2022 / Zap

 

Kod Adı: Karker Serbest
Adı Soyadı: Beşir Akbaş
Doğum Yeri: Şirnex
Anne – Baba Adı: Fatma – İsmail
Şehadet Tarihi ve Yeri: 12 Haziran 2022 / Zap

 

DOĞAN JIRKÎ

Doğan yoldaşımız Colemêrg’de dünyaya gelmiştir. Jîrkî aşiretine mensup yurtsever bir ailede toplumsal değerlere bağlı bir şekilde büyümüştür. Aşiretinin ve ailesinin yurtseverliği temelinde özgürlük mücadelesini erkenden tanımış, Apocular’ın kahramanlık hikayeleri yüreğinde yer edinmiştir. Doğan yoldaşımız zekası ve çalışkanlığıyla dikkatleri üzerine çeken bir genç olmuştur. Türk devlet okullarında liseye kadar okumuş, ancak bir süre sonra bu okulların soykırım merkezleri olduğunu görmüş ve terk etmiştir. Doğan yoldaşımız emeğiyle yaşamayı esas almış ve çalışmıştır. Kurdistan halkının içinde olduğu duruma yakından şahitlik eden, zulüm ve baskıyı gören Doğan yoldaşımız bilincinde ve yüreğinde sömürgeci soykırımcı TC devletine karşı büyük bir öfke birikmiştir.

Onurlu ve vicdanlı her Kürt insanı gibi o da halkının varlık ve özgürlük mücadelesi için bir şeyler yapması gerektiğini görmüştür. Bu temelde bir süre boyunca Kurdistan Özgürlük Gerillası için milislik yapmıştır. Milislik yaptığı süreçte büyük cesareti, illegal iş yapma becerisi, gerillalara olan bağlılığı yoldaşlarımızın dikkatini çekmiş ve aralarında güçlü bir bağ oluşmuştur. Bu değerli yoldaşlığı Kurdistan dağlarına gelip sürekli bir şekilde yaşamak ve bir mücadele biçimine dönüştürmek istemiştir. Bu temelde 2013 yılında bir daha geri dönmemek üzere Kurdistan dağlarına gelmiştir.

Doğan yoldaşımız samimi, içten, coşkulu ve meraklı kişiliğiyle erkenden gerilla yaşamına adapte olmuştur. PKK’ye katılmakla dilini, doğasını, varlığını ve kendisini tanıdığını belirtmiştir. PKK, Doğan yoldaşımızı özüyle buluşturmanın adı, Kurdistan dağları da bunun mekanı olmuştur. Aynı zamanda PKK saflarında kadın hakikatini tanımış, geri geleneksel eril zihniyetin insanlarda yarattığı kalıpların farkına varmış, kadınla doğru ve özgür bir yoldaşlığı yapabilmenin anlamına erişmiştir. Bu anlamda kişiliğinde önemli bir değişim ve dönüşümü yaşamıştır. İlk gerilla eğitimini aldıktan sonra Metîna alanında gerilla pratiğine başlamıştır. Daha sonra Heftanin’den Zagroslar’a birçok alanda gerillacılık yapmıştır. Doğan yoldaşımız yüksek zekasıyla Apocu ideolojiyi anlamaya çalışmış, anladıklarını samimiyetle pratikleştirmenin büyük çabasını vermiştir. Bu amaç doğrultusunda Operasyon Okulu’nda eğitim görmüştür. Doğan yoldaşımız bu anlamda tutarlı, istikrarlı ve sürekli başarı çıtasını yükselten Apocu bir militan olmuştur. Güçlü bir ideolojik temel üzerine askerlik sanatında ustalaşmayı inşa etmiş ve tecrübe kazandıkça komutanlığa doğru sağlam adımlar atmıştır. Devrimci yaşamı ve askerlik sanatını büyük bir ciddiyetle yaşayan Doğan yoldaşımız erkenden komutanlaşmıştır.

Doğan yoldaşımız Apocu militanlıktan tim komutanlığına, tim komutanlığından birlik komutanlığına kadar birçok düzeyde görev üstlenmiştir. Yüksek bir kavrayış düzeyine ve kavradıklarını büyük bir beceriyle pratiğe dönüştürme gücüne sahip olan Doğan yoldaşımız el attığı her işi, üstlendiği her sorumluluğu büyük bir başarıyla yerine getirmiştir. Yüksek güven ve hassasiyet gerektiren görevleri de üstlenmekten geri durmamış ve başarılı olmak için büyük bir çaba sergilemiştir. Doğan yoldaşımız kişiliğinde yarattığı tüm bu yüksek insan meziyetleri ve devrimci kabiliyetiyle yoldaşları tarafından sevilen ve aranılan bir komutan olmuştur. Büyük tecrübesini askeri akademide demokratik modernite gerillacılığı temelinde muhasebe etmek, yoldaşlarıyla paylaşmak ve yeni dönem gerilla taktiğini pratikleştirmek için yoğunlaşmıştır. Akademiden sonra dönem taktiğini kafasında netleştirerek büyük bir inançla Zagroslar’ın yolunu tutmuştur. Doğan yoldaşımız, Kurdistan Özgürlük Gerillası’nın yeniden yapılanma temelinde zafer gerillacılığına mutlaka ulaşması gerektiğinin inancıyla çalışmalara katılmıştır. Tüm gücüyle zafer gerillacılığını yaratmaya kilitlenen Doğan yoldaşımız, yeni dönem gerillasının tarz ve taktiğinin pratikleşmesi için çok güçlü çaba sahibi olmuştur. Bu inanç ve kararlılıkla Zagroslar’da pratiğine katılmıştır.

İşgalci Türk devletinin Başûrê Kurdistan’ı işgal etmek için Medya Savunma Alanları’na saldırmasıyla birlikte Doğan yoldaşımız da sıcak savaşın içinde yer almıştır. Hiçbir görev ayrımı gözetmeksizin bu kutsal savaşın her aşamasında yer almayı büyük bir onur ve şeref saymıştır. Mütevazılığı ve gözü pek savaşçılığıyla bilinen Doğan yoldaşımız, tim komutanlığından başlayarak ve pratikte pişerek eyalet komutanlığı üyesi olmaya kadar görev almıştır. Son görevi olan eyalet komutanlığı üyesi olmayı da aynı ciddiyet, inanç ve kararlılıkla yerine getirmeye çalışmıştır. 14 Nisan 2022’de başlayan işgal operasyonuna karşı geliştirilen birçok eylemde hem bizzat yer almış, hem de bu eylemleri başarıyla koordine etmiştir. Duruşuyla, cesaretiyle, samimi yoldaşlığıyla ve zafere olan inancıyla yeni dönemin örnek Apocu komutanlarından biri olmuştur. Doğan yoldaşımız Zagroslar’daki kızgın savaş ortamında destansı bir direniş sergileyerek şehadete ulaşmıştır. Doğan yoldaşımızın 9 yıllık gerilla yaşamı, savaşçılıktan eyalet komutanlığı üyesi olmaya kadar varan pratiği Apocu ideolojinin ve devrimci halk savaşı doktrininin Kürt insanında yarattığı düzeyin en somut hakikati ve temsili olmuştur. Demokratik modernite gerillacılığının genç, inançlı, kararlı, tutarlı ve zafere kilitlenmiş komutanlığını temsil eden Doğan yoldaşımız, biz yoldaşları tarafından her zaman örnek alınacaktır.

ROJDA KOTOL

Rojda yoldaşımız Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’nde birçok bedel vermiş ve mücadeleyi her zaman sahiplenmiş olan Rojhilatê Kurdistan’ın Xoy şehrine bağlı Kotol’da yurtsever bir ailede dünyaya gelmiştir. Aile ve çevresinin yurtsever olmasından dolayı hareketimizi erken yaşlarda tanımaya başlayan Rojda yoldaşımızın partimiz PKK’ye sempatisi de bu zamanlarda başlamıştır. Rojda yoldaşımız, geldiği toplumdan ve ailesinden aldığı doğru ahlaki değerleri yaşamının her anında temsil etmesini bilmiştir. Rejimin kadın üzerindeki baskısı ve kadının toplumda yok sayılması Rojda yoldaşımızda büyük bir çelişki oluşturmuştur. Sistemin dayattığı yaşam biçimini hiçbir zaman benimsemediğini söyleyen Rojda yoldaşımız, mücadele arayışlarına girmiştir. 2007 yılında dayısının şehit olmasından etkilenen ve intikam alma hırsıyla mücadelesini devam ettirme kararı veren Rojda yoldaşımız, 2008 yılında Kurdistan Özgürlük Gerillası saflarına katılmıştır.

Katıldığı ilk günden itibaren daha önce hayal ettiği yoldaşlık ilişkileri ve yoldaşlık sevgisini yaşamış ve şehit olduğu ana kadar da büyük heyecan duymuştur. Düşmana karşı olan kin ve öfkesini bilince çıkaran Rojda yoldaşımız, duygularını ideolojiyle birleştirerek kendini her an güçlendirmesini bilmiştir. Medya Savunma Alanları’nda birçok bölgede aktif olarak pratik çalışmalara katılan Rojda yoldaşımız, aldığı görev ve sorumluluklarını başarıyla yerine getirmiştir. Yaşamdaki fedakâr ve emekçi katılımı, yoldaşları tarafından sevilmesine yol açmıştır. Kadın ordulaşması ve profesyonel bir gerillada olması gereken özellikler üzerine yoğunlaşan Rojda yoldaşımız, askeri uzmanlık eğitimleri almış ve bu eğitimleri başarıyla bitirmiştir. Doğal komutanlık özelliklerine sahip bir gerilla olarak gittiği her alanda yoldaşlarına askeri ve ideolojik anlamda yol göstermiş ve onları eğitmiştir. Yaşama kadının öncü rolüyle katılan Rojda yoldaşımız, bu özellikleriyle kadın ve erkek yoldaşları tarafından her zaman sevilmiş ve sayılmıştır. Önderliğe ve şehitlere olan duygusal bağlılığını, Önderlik Felsefesi’ni okuyarak ve anlamaya çalışarak ideolojik zemine oturtan Rojda yoldaşımızın yaşamdaki duruşu da bu esasa göre olmuştur. Zilan çizgisinde yürümeyi kendisine esas alan Rojda yoldaşımız, yaşamın her anında bu ölçülere göre katılmıştır. YJA Star ve PAJK çizgisinde derinleşmiş ve en zor koşullarda bile öncü bir YJA Star militanı ve komutanı olmayı başarmıştır. Önder Apo’nun Kadın Özgürlük İdeolojisi’ni benimseme ve yaşamsallaştırmanın büyük çabası içinde olan Rojda yoldaşımız kadın yoldaşlarının da bu çizgide yürümesine ve kadın komutanların yetiştirilmesine öncülük etmiştir. İşgalci TC ordusunun Zap alanına dönük başlattığı işgal saldırılarına ön saflarda cevap veren komutanlardan olmuştur. YJA Star öncülüğünde gerçekleşen ve düşmana ağır darbeler vurulan eylemlerde öncü rol oynayan Rojda yoldaşımız, PKK’de gelişen öncü kadın militanlığının bayrağını şehit olduğu ana kadar onurla taşımıştır. Yaşamdaki duruşu, savaştaki cesareti ve kararlılığı ile PKK ve PAJK çizgisinin örnek militanı ve yeni dönemin YJA Star komutanı olmuştur.  

 

KARKER SERBEST

Karker yoldaşımız Hezex’te, yurtsever Harunî aşiretine mensup bir ailede ve Bafê köyünde doğmuştur. Hareketimizin ülkeye dönüşü ve 15 Ağustos Atılımı’nı gerçekleştirmesi yöre halkında güven oluşturmuş ve Apocu hareketi erkenden sahiplenmişlerdir. Yörenin köklü yerleşim yerlerinden olan Bafê köyü de hareketimizle tanışmıştır. Özgürlüğün bedelsiz olmayacağını bilen yöre halkımız, yetiştirdiği onlarca yiğit ve cesur evladını Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’ne katmanın onurunu yaşamıştır. Sömürgeci soykırımcı düşmanın sayısız baskı ve zulmüne rağmen yurtseverliğinden ve onurundan taviz vermemiştir. Yaşanan her şehadetin ardından, yeni katılımlarla bırakılan mirasa sahip çıkmasını bilmiştir. Bafê köyü bu yüzden güçlü bir şehadetler zincirinin ve değerlerinin sahibi olmuş, her daim şehitlerine bağlılığını sürdürmüştür.

Böylesi bir gelenekten ve kökten gelen Karker yoldaşımız, hareketimiz ile çocukluğunda tanışmıştır. Dayısı ve amcası şehit olan Karker yoldaşımız, onların anılarıyla büyümüştür. Liseye kadar okuyan Karker yoldaşımız, faşist ve işgalci sistemin okullarının, Kürt gençliğini öz değerlerinden uzaklaştırma mekanları olduğunu fark eder. Bunun için işgalcilerin okullarından okumaktansa, halkının özgürlük mücadelesinde olmayı tercih ederek gençlik çalışmalarına katılır. Bu çalışmayla Önder Apo’nun ideoloji ve felsefesi temelinde kendini örgütlemeye başlar. Gençlik çalışmaları içerisindeyken bilinçlenen her Kürt genci gibi Karker yoldaşımız da faşist rejimin hedefi olur. Düşmanın tüm tehditlerine rağmen değerlerinde ve mücadelesinde ısrar eder. Faşist rejimin zindanlarında bir yıl boyunca tutuklu kalır. Zindanda kaldığı süreyi bir eğitim alanı olarak değerlendirmiş, kendini daha fazla geliştirmiş ve Kurdistan halkının varlık ve özgürlük davasına daha fazla bağlanmıştır. Zindandan çıktıktan sonra bir süre daha çalışmalara aktif bir şekilde katılmış ve bu mücadelenin en yoğun ve amansız verildiği gerillaya katılma kararı vermiştir.

Karker yoldaşımız 90’lı yıllarda şehit olan dayısı ve amcasının bıraktığı mirasa sahip çıkmak ve yürüttükleri onurlu mücadeleyi daha da büyütmek için gerillaya katılmıştır. PKK’nin Şehitler Partisi olduğunu ve özgürlük uğruna verilen her bir şehit yoldaşımızın özgürlük mücadelemizi büyütmekte olduğu gerçeğini daha ilk başlarda fark etmiştir. Sonraki süreçlerde de katılımını bu esas üzerine sürdürmüştür. İlk günden itibaren fedakârca ve hesapsız katılımı ile gerilla yaşamının zorluklarını aşmış ve özlü katılımı ile örnek bir militan olmuştur. Yaşamda hem öğrenen hem de öğreten konumda olan Karker yoldaşımız, yoldaşlarına yaklaşımındaki mütevazılığıyla sevilmiş ve saygı duyulan biri olmuştur. İdeolojik eğitimleri yaşamda pratikleştirmenin büyük çabası içerisinde olan Karker yoldaşımız, yaşamda yoldaşlarına öncülük ederek gerilla komutanı olma yolunda emin adımlarla yürümüştür. 2017 yılında işgalci TC ordusunun Zap’ın Xeregol tepesine başlattığı işgal operasyonuna karşı en ön cephede direnişin geliştirilmesinde önemli bir payın sahibi olmuştur. Karker yoldaşımız bu direnişte elinden yaralanmıştır. Yaralanmasını bir geriye düşüş olarak değil, mücadeleyi büyütmede bir zemin olarak gören Karker yoldaşımız büyük bir azim ve sarsılmaz iradesiyle Zap alanında savaşmıştır. Zap’ta düşmana vurulan eylemlerde öncü rol oynamıştır. Kendini askeri yönden geliştiren Karker yoldaşımız öncü bir komutan olmayı başarmıştır.

Son olarak birlik komutanı olarak görev yapan Karker yoldaşımız, yeni dönem gerilla taktiklerinin uygulanmasında ve geliştirilmesinde büyük bir emeğin sahibi olmuştur. Özgürlük davamızın zafer gerillacılığını pratikleştirmekle amaçlarına ulaşacağına inanmıştır. 2021 ve 2022 yıllarında işgalci TC devletinin Avaşîn ve Zap alanlarında başlattığı işgal operasyonlarında her zaman olduğu gibi işgalcilere en ön cephede cevap vermiş ve düşmana ağır kayıplar verdiren eylemlerde öncü konumda olmuştur. Yoğunlaşması her an düşmana darbe vurmak üzerine olan Karker yoldaşımız bu yoğunlaşmalarını pratiğe geçirmede başarılı olmuştur. İşgalci TC ordusunun Zap alanındaki ilerleyişini engelleyen direnişin öncü komutanlarından olan Karker yoldaşımız, yüksek vuruş kabiliyeti, cesareti ve kararlılığı ile biz yoldaşları tarafından hep örnek alınacak, amaç ve hayalleri mutlaka gerçekleştirilecektir.

Doğan, Rojda ve Karker yoldaşlarımız işgalci TC ordusunun Zap alanına başlattığı işgal operasyonunu en ön cephede karşılayan ve işgalcilere geçit vermeyen komutanlarımız olmuştur. Tarihi bir direnişle düşmana karşılık vermiş, fedai ruh, yüksek vuruş kabiliyet ve cesaretleriyle düşmana en ağır darbeleri vurmuşlardır. Zafer ruhuyla savaşan ve öncülük yapan bu komutanlarımız, bizlere zafer gerillacılığının yolunu çizmişlerdir. Doğan, Rojda ve Karker yoldaşlarımızın bizlere bıraktığı bayrağı alıp layıkıyla taşıyacağımızın ve Özgür Önderlik Özgür Kurdistan hayallerini gerçekleştireceğimizin sözünü veriyoruz.”