HPG: Komutan Amara Ronahî şehadete ulaştı

Şehit düşen gerillanın kimliğini açıklayan HPG, “Amara yoldaş şahsında tüm özgürlük şehitlerimizin intikamını alma ve yaşamın her anında şehitlerimizin anısını yaşatma sözümüzü yeniliyoruz” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi açıklaması şöyle:

“Kurdistan Özgürlük Hareketi, Rêber Apo’nun Demokratik Uygarlık paradigması temelinde Kürt halkı somutunda insanlığın özgürlüğünü sağlama, bunu öz yönetim ilkesiyle sisteme dönüştürme ve her türlü erkek egemenlikli-devletçi saldırı karşısında mücadele etme kararlılığıyla insanlığın en büyük mücadelesini yürütmektedir. Önderliğimizin öncülüğünde ellinci yılına giren özgürlük mücadelemiz kadın öncülüğünde yeniden doğmuş Özgür Kürt kimliği oluşturarak, bu gerçeği halkların özgürlük öncüsü misyonuyla örgütlemiş, bu temelde tüm kadınların ve insanlığın umudu haline gelerek tarihsel gelişmelerin sahibi olmuştur. Elbette bu mücadele Rêber Apo’nun tarihsel öncülüğü, büyük mücadele gücünün ve bu kaynaktan doğan, beslenen, öğrendikleriyle yürüyen ve bu gerçeğin en radikal uygulayıcıları olan şehitlerimizin fedailiği temelinde gelişmiştir. Mücadele değerlerimizin anlamını belirleyen bu gerçeklik, aynı yolda yürüyen her arkadaşımızın çabası, emeği, fedailiği temelinde tüm kadınların ve insanlığın kurtuluşunu sağlayacak bir düzeyi an be an büyütmektedir.

Şehitler gerçekliği özgürlük inancını büyütmekte, mücadeleyi radikalleştirmekte, düşman karşısında gücümüzü çoğaltmakta ve hareketimizi zafere daha fazla yakınlaştırmaktadır. Kadın öncülüğünde gelişen özgürlük mücadelemizde emeği ve fedakarlığı ile öncü bir komutan olan Amara yoldaşımız soykırımcı Türk devletinin Medya Savunma Alanları’na yönelik işgal saldırılarında şehadete ulaşarak bu gerçeklikle buluşmuştur. Amara yoldaşımızın büyük bir özveri ve cesaretle yürüttüğü mücadelesini başarıya ulaştırana kadar kesintisiz bir şekilde sürdüreceğimizin sözünü bir kez daha veriyoruz.

Bu temelde Amara yoldaş şahsında tüm özgürlük şehitlerimizin intikamını alma ve yaşamın her anında şehitlerimizin anısını yaşatma sözümüzü yenileyerek, Amara Ronahî yoldaşımızın değerli annesi, ailesi ve yurtsever halkımıza baş sağlığı diliyoruz.

Amara Ronahî yoldaşımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Amara Ronahî
Adı Soyadı: Gamze Laçin
Doğum Yeri: Mersin
Anne – Baba Adı: Sevim – Mehmet
Şehadet Tarihi ve Yeri: 18 Ağustos 2022 
/ Medya Savunma Alanları

Amara yoldaşımız, Kurdistan’da isyan ruhunun ve yurtseverliğin tarihi merkezlerinden olan ve bu onurlu tarihini büyük direniş ve bedellerle elde elden Dêrsîm’in çocuklarından olsa da ailesinin Türkiye’ye göç etmesi nedeniyle Mersin’de doğup büyümüştür. Amara yoldaş, Alevi ve Kürt bir ailede dünyaya gelmiş olmakla birlikte babasının Kemalist ve devlet yanlısı duruşunun karşısında annesinin kültürüne, inancına ve kimliğine sahip çıkan, direngen ve yurtsever kişiliğine tanıklık ederek büyümüştür. Bu gerçeklik Amara yoldaşın küçük yaşlarda kimlik bilinci edinmesine, çocukluğunun en masum duygularıyla özgür yaşam tercihine evirecek bir gelişime yol açmıştır. Gençliğinde özellikle yaşadığı aile ve çevrede erkek egemenlikli sistemin kadın üzerindeki baskı ve dayatmalarına, sistem gerçekliğinde devletin Kürt-Alevi halkına yönelik baskılarına tanık olmuştur. Amara yoldaşımız, soykırımcı Türk devletinin halkımıza yönelik göçertme ve köksüzleştirme politikaları karşısında Dêrsîm’ in asi ve boyun eğmez hakikatiyle donanmış, diline, kültürüne ve inancına sahip çıkan bilinçli ve yurtsever bir annenin kızı olma şansıyla büyümüştür. Birçok Kürt ailesi gibi kendi ailesinin de metropollere göç etmesi nedeniyle bulunduğu ortamda çelişkiler yaşayarak arayışa yönelmiştir. Metropollerde büyümüş olmasına rağmen Türk devletinin halkımızı asimile etmek için geliştirdiği bütün kültürel soykırım çabalarına karşı özüne, tarihine, kimliğine, inancına bağlı kalarak büyümüştür. Bu nedenle annesi ve kardeşiyle birlikte tekrar yüzünü Kurdistan’a dönerek Amed’e gitmiş, burada hem okumayı sürdürmüş hem de yurtsever gençlik çalışmalarına aktif katılmıştır. Kurdistan’da düşmanın halkımıza yönelik uyguladığı işkence ve zulme tanıklık eden Amara yoldaşımız, düşman gerçekliğinin daha çok farkına varmıştır. Yer aldığı gençlik çalışmalarında aktif bir mücadele yürütse de bunun Kurdistan’da yürütülen düşman politikaları ve saldırıları karşısında yeterli olmadığını hisseden Amara yoldaşımız, yüzünü direnişin merkezi olan Kurdistan dağlarına çevirmiş ve 2011 yılında Erzirom eyaletinden gerilla saflarına katılmıştır.

Geleneksel toplum içinde yaşadığı her anın özünden, benliğinden, kendisi olmaktan uzaklaşma; kendini yitirme anlamlarına geldiğinin farkındalığıyla özgür dağlara ulaşan Amara yoldaşımız, ilk adımlarını büyük bir coşku ve heyecanla atmıştır. Düşmanın dayattığı yaşam sınırlarını aşmış olmanın ve Kurdistan dağlarına ulaşmanın sevincini yaşamı boyunca hep aynı canlılıkta taşımıştır. Gerillacılığının ilk öğretilerini Erzirom’da kaldığı süreç içerisinde öğrenmiş, bu anlamda bu yıllar kendisi için mücadelenin hem en çetin hem de en güzel yılları olmuştur. Gerçekleştirdiği fedai eylemle şehadete ulaşan Ronahî Erzirom yoldaştan etkilenmiş, Ronahî yoldaşın ismini alarak Amara Ronahî olmuştur. Bu, Ronahî yoldaşın anısına bağlılıkla birlikte fedai kadın çizgisinde yol almanın kararlılığı ve iddiasıydı. Bu iddia ve inancından hiçbir zaman vazgeçmeyen Amara yoldaş, kendisini bu dağlara ulaştıran çelişkileri ve arayışlarının da peşini bırakmamış ve her birine Önderlik felsefesi ve hakikatiyle bir cevap bulmanın arayışına yönelmiştir. Bu nedenle hep Önderliği okumuş, araştırmış ve Önderliği tanıyarak aslında kendisini tanımanın hakikatiyle hareket etmiştir. Kürt ve Alevi gerçekliğiyle Dêrsîm kişiliğini, bu temelde şekillenen kadın gerçekliğini anlamak, çözümlemek için hep bir arayış içerisinde olmuştur. Kadın Kurtuluş İdeolojisi ile buluşmuş olmanın heyecanıyla özgürlüğe olan inancı ve umudu pekişmiş, bu his ve inancın gücüyle Erzirom dağlarındaki gerillacılığında hiçbir engel tanımamıştır. Karşısına çıkan zorlukları aşma gücünü gösteren Amara yoldaşımız, kendisini Önder Apo’nun yeniden yaratmış olduğu kadın hakikatiyle bütünleştirmiş ve Dêrsîm dağlarının asi ruhunu Erzirom dağlarının savaşçı ruhuyla sarmalamıştır.

2014 yılında DAİŞ’in Kobanê’ye saldırmasıyla birlikte Önder Apo; Kobanê’nin özgürleştirilmesi için seferberlik çağrısı yapmıştı. Bu çağrıya cevaben yüzlerce Kürt genci Kurdistan’ın her parçasından yüzünü Kobanê’ye dönerek Kobanê’de direnişe katılmıştır. Özelde faşist Türk devleti Kobanê savaşıyla Kürt halkının iradesini kırmayı amaçlarken, Kurdistan Özgürlük Hareketi gerillaları Kobanê’ye geçerek halkla birlikte tarihin en büyük direnişini sergilemiştir. Bu temelde Gelhat, Viyan ve Efrîn, Özgür ve Hebûnların da katıldığı bu direnişe katılmak için Amara yoldaşımız da ısrar etmiştir. Kobanê direnişi Amara yoldaşımız için mücadele hayatının ikinci dönüm noktası olmuştur. Burada DAİŞ’in vahşi saldırıları karşısında halkın ve gerillanın topyekûn gösterdiği direniş ve mücadele, verilen büyük bedeller Amara yoldaşı derinden etkilemiş ve bu savaşa daha güçlü katılmanın çabasını vermiştir. Kobanê direnişinin yüzlerce fedainin kahramanca mücadelesiyle zafere ulaşmasının ardından Amara yoldaşımız yeniden yüzünü dağlara dönmüştür. Birikimini artırma ve mücadele çizgisini derinleştirme temelinde Şehîd Bêrîtan Akademisi’nde güçlü bir eğitim görmüş daha etkili ve bir katılım iddiasıyla Garê alanına geçmiştir. Kendisine verilen her görev ve sorumluluğu aynı heyecan ve coşkuyla, çalışma azmiyle sahiplenen Amara yoldaşımız, kendisini eğiterek bilinçli kılmayı süreklileştirdiğinden tartışmacı, heyecanlı ve mütevazi katılımıyla yanındaki yoldaşları eğitmede emek sahibi olmuştur. Bir dönem HPG basın çalışmalarında da yer almış, gerillanın dili ve vicdanı, direnişlerin ruhu ve şehadetlerin yemini olmayı esas almış, tanıklık ettiklerini, hissettiklerini aynı duygu yoğunluğunda halkımıza, tarihe yansıtma ve hissettirme çabasını vermiştir.

Amara yoldaşımız, gerilla saflarına katıldığı zamandan şehadet anına kadar ideolojik bilinç ve özgür kadın kimliği temelinde mücadeleye katılmak için büyük bir çaba ortaya koymuş ve yaşamını bu duruş temelinde şekillendirmeye çalışmıştır. Yaşamda her zaman yoldaşlarıyla güçlü bağlar kurmuş ve tecrübesini yoldaşlarıyla paylaşmayı esas almıştır. Amara yoldaşımız, her yoldaşının gelişiminde kendini sorumlu görmüş, kendisini geliştirirken yoldaşlarını da eğiten kişilik özelliğiyle ön plana çıkmış ve bütün yoldaşlarının sevgi ve saygısını kazanmıştır. Bu temelde her anında devrimciliğin bilinci ve anlamıyla kişiliğini, katılımını, mücadelesini örgütleyen Amara yoldaşımız düşmanın Medya Savunma Alanları’na yönelik gerçekleştirdiği saldırılarda şehadete ulaşmıştır. Yaşamında olduğu gibi şehadetiyle de mücadeleyi başarıyla buluşturmanın militanlığını zirvede somutlaştırmıştır.

Kurdistan Özgürlük Mücadelesi saflarında yiğit Dêrsîm halkımızın güçlü bir militanı olarak katılarak devrim görevlerine büyük bir ciddiyet ve üstün başarı temelinde yaklaşan Amara yoldaşımızın taşıdığı mücadele bayrağı biz geride kalan yoldaşları tarafından zaferle taçlandırılacaktır."