HPG Mêrdîn’de şehit düşen 3 gerillanın kimliklerini açıkladı

Mêrdîn’de şehit düşen 3 gerillanın kimliklerini açıklayan HPG,” Diren, Arjîn ve Êrîş yoldaşlarımızın başta değerli aileleri olmak üzere tüm yurtsever Kurdistan halkımıza başsağlığı diliyoruz” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi, Mêrdîn’de şehit düşen 3 gerillaya ilişkin şunları belirtti:

“Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’nde görkemli direnişler geliştirerek halkımızın hafızasında silinmez bir yer edinen Mêrdîn alanı bu direniş geleneğini günümüze kadar sürdürmesini başarmıştır. Düşmanın tüm yönelimlerine karşı direniş çizgisinden geri adım atmamış ve düşmanın sendromlar yaşamasını sağlamıştır. Değerli komutanlarımız Botan Hakkarî, Xebatkar Baran, Soro Amed, Zinarîn, Hewram, Hîra, Sozdar ve onlarca fedai şehidimizin öncülük ettiği bu mücadeleyi sürdüren öncü komutanlarımızdan Diren Bagok, Arjîn Xwînda Gabar ve Êrîş Şino yoldaşlarımız düşmanın 27 Temmuz 2022’de Bagok alanında gerçekleştirdiği saldırılarda şehadete ulaşmıştır. Bu değerli yoldaşlarımızın bizlere devrettiği mücadelelerini onlara layık olmanın sorumluluğu ve bilinciyle başarıya taşıyacağımızın sözünü bir kez daha yineliyoruz.

Diren, Arjîn ve Êrîş yoldaşlarımızın başta değerli aileleri olmak üzere tüm yurtsever Kurdistan halkımıza başsağlığı diliyoruz.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Diren Bagok
Adı Soyadı: Emine Akdoğan
Doğum Yeri: Mêrdîn
Anne – Baba Adı: Nesriye – Abdulkadir
Şehadet Tarihi ve Yeri: 27 Temmuz 2022 / Mêrdîn

 

Kod Adı: Arjîn Xwînda Gabar
Adı Soyadı: Hediye Süer
Doğum Yeri: Mêrdîn
Anne – Baba Adı: Cemile – Abdullah
Şehadet Tarihi ve Yeri: 27 Temmuz 2022 / Mêrdîn

 

Kod Adı: Êrîş Şino
Adı Soyadı: Şahap Xanzade
Doğum Yeri: Şino
Anne – Baba Adı: Hanım – Ebubekir
Şehadet Tarihi ve Yeri: 27 Temmuz 2022 / Mêrdîn

 

DİREN BAGOK

Diren yoldaşımız Nisêbîn’de yurtsever bir ailede doğmuştur. Hem ailesinin hem de yaşadığı Nisêbîn alanının yurtsever olmasından dolayı daha küçük yaşlarda Kurdistan Özgürlük Mücadelesi ile tanışmıştır. Yaşadığı ortamın devrimci ve yurtsever karakterinden kaynaklı Diren yoldaşımız da gençlik yıllarından itibaren devrim çalışmaları içerisindeki yerini almıştır. Daha çok genç kadın çalışmalarında yer alarak halkımıza karşı olan sorumluluğunu yerine getirmeye çalışmıştır. Gençlik çalışmalarındayken yüzü her zaman dağlara dönük olmuş ve hep gerillaya katılacağı günün hayalini kurmuştur. Gençlik çalışması yürüttüğü dönemlerde birlikte çalıştığı Akif yoldaşımızın düşman tarafından şehit edilmesi Diren yoldaşımızı derinden etkilemiş ve 2013 yılında gerillaya katılma kararı almıştır.

Gerillaya katıldıktan sonra ilk gördüğü gerillaların sıcak ve içten yaklaşımlarından etkilenmiş, bu etkilenme ile gerilla yaşamı karşısındaki büyülenmesi her geçen gün artmıştır. Yine gerillanın emeğe dayalı ve komünal yaşamı da Diren arkadaşın dikkatini çekmiştir. Gerillaya katıldıktan sonra ülkemize ve halkımıza olan bağlılığı daha artan Diren yoldaşımız, halkımızın ve ülkemiz Kurdistan’ın özgürlüğünün sorumluluğunu üstlendiği için kendisini hesapsız bir şekilde çalışmalara katması gerektiğini düşünmüştür. Bu temelde yer aldığı tüm çalışmalarda kesin başarı dışında herhangi bir ölçüyü kabul etmemiştir. Bir kadın olarak yer aldığı özgürlük mücadelesinde Önder Apo’nun felsefesiyle özgür kadın arayışı daha da derinleşmiş ve bu arayışçılığını bir kişilik özelliği haline getirmiştir. Bu nedenle her zaman okumuş, araştırmış ve yoğunlaşarak kişiliğini sorgulamıştır. Özgür kadın ilkeleriyle bir olmaya özen göstermiş, geleneksel yanlarıyla sürekli bir mücadele halinde olarak bu özellikleri aşmıştır. Bu anlamda özgür bir kadın olmaya doğru emin adımlarla ilerlemiştir. Diren yoldaşımız kadın özgürlüğünü hedefleyen en radikal örgüt olarak tanımladığı YJA Star’ın bir üyesi olmaktan her zaman onur ve mutluluk duymuş ve YJA Star’ın militanlık ölçülerini özümsemenin müthiş çabasını vermiştir. Diren yoldaşımız aynı zamanda Önderliğin enternasyonal özelliklerinden etkilenmiş ve PKK’nin ulusal bir özgürlük mücadelesinden enternasyonal bir devrim hareketine dönüşmesi karşısında heyecanlanmıştır. Özellikle enternasyonalizme inanan devrimcilerin özgürlük saflarına katılmalarından çok etkilenmiş ve sosyalizme olan inancı her geçen gün daha da artmıştır.

Askeri alana dair yoğunlaşmaları da öngörülü ve derin olan Diren yoldaşımız, gerillanın mutlaka profesyonelleşmesi gerektiğine yürekten inanarak askeri eğitim ve çalışmalara katılmıştır. Gerillanın profesyonelleşmesi halinde mutlaka başarıya ulaşabileceğine inanmış ve halkımızın özgürlük savaşının da ancak böyle zafere ulaşacağını öngörmüştür. Bunun için askeri eğitimlere ilgiyle katılmış ve anlatılanları çabuk algılayarak pratiğine de yansıtmıştır. Askeri teknik ve taktik anlamında sürekli yoğunlaşmış ve kendisini her geçen gün geliştirerek, pratikleştireceği günü beklemiştir.

Diren yoldaşımız gerilla saflarına katıldıktan sonra aldığı yeni savaşçılar eğitiminden sonra Zap alanına geçmiş ve yaklaşık iki sene boyunca Zap alanında çalışmalara katılmıştır. Zap alanında bulunduğu dönemlerde işgalci Türk ordusuna yönelik yapılan birçok eyleme katılmış ve düşmana olan öfkesini eylemlerindeki başarısıyla göstermiştir. Bu eylemlerdeki cesareti ile öne çıkan Diren yoldaşımız birlikte mücadele yürüttüğü genç yoldaşlarına da moral ve güç kaynağı olmuştur. Daha sonra DAİŞ çetelerinin Kerkuk’teki halkımıza saldırması üzerine, bu alana geçmiş ve burada da üzerine düşen görev ve sorumlulukları başarılı bir şekilde yerine getirmiştir.

Bir PKK ve PAJK militanı olarak halkımızın ihtiyaç duyduğu her alanda mücadele etmeye hazır olan Diren yoldaşımız, gerillaya katıldığı, yoldaşlık ilişkilerine ilk defa tanıklık ettiği ve düşmana karşı ilk mücadele ettiği alan olan Mêrdîn alanına geçmek istemiştir. Bu isteminde birlikte çalışma yürüttüğü ve 2013 yılında şehadete ulaşan Akif yoldaşımızın anısına olan bağlılığı ve intikamını almak istemesinin de büyük bir etkisi olmuştur. Mêrdîn’de pratik yürütmüş ve başarılı pratiğinden dolayı eyalet komutanlığının bir üyesi olarak görev üstlenmiştir. Doğduğu ve ilk devrimcilik deneyimini yaşadığı Mêrdîn alanında öncü bir YJA Star komutanı olarak mücadele eden Diren yoldaşımızın devrime ve sosyalizme dair hayallerini mutlaka gerçekleştireceğimizin sözünü veriyoruz.

ARJÎN XWÎNDA GABAR

Aslen Mêrdîn Dêrîk’li olan Arjîn yoldaşımız, köylerinin 1990’lı yıllarda düşman tarafından yakılıp yıkılmasından sonra ailesinin Wêranşar’e göç etmesinden sonra orada doğup büyümüştür. Ailesinden gerilla saflarına katılımların, şehitlerin ve düşman zindanlarında esirlerin olması nedeniyle Arjîn yoldaşımız da daha küçük yaşlardan itibaren Kurdistan Özgürlük Mücadelesini tanımıştır. Hem ailesinin maruz kaldığı baskı ve zulümler, hem de düşmanın halkımızı soykırımdan geçirmek istemesi karşısında yakın akrabalarının yürüttükleri mücadele, verdikleri bedeller ve özellikle dayısının şehadeti Arjîn yoldaşımızı etkilemiş ve arayışlara girmesine neden olmuştur. Bu arayışları sonucunda partimiz PKK ve Önder Apo gerçekliğini daha fazla tanıma imkanı bulmuştur. Önderliği ve PKK’yi tanıdıkça özgürlük olgusuna daha fazla yaklaştığını hisseden Arjîn yoldaşımız gerillayı ve Kurdistan dağlarını özgürlüğün gerçekleştiği alanlar olarak görmeye başlamıştır. Bundan dolayı gerilla saflarına katılmayı en temel amacı haline getirmiş ve bu yönlü yoğunlaşmalarını daha da derinleştirmiştir. 2014 yılında DAİŞ çetelerinin Kobanê’ye yönelik saldırısı ve halkımızı katliamlardan geçirmek istemesi karşısında daha fazla beklemenin anlamsız olduğunu düşünen Arjîn yoldaşımız aynı sene Gabar alanından gerilla saflarına katılmıştır.

Gerilla saflarına Gabar alanında katılmış olmanın büyük avantajı ile kısa sürede dağ ve gerilla yaşamına uyum sağlamıştır. Gabar’ın Kurdistan’ın en güzel alanlarından biri olmasının yanında gerillacılık için de elverişli olması Arjîn yoldaşımızın gerillacılıkla bütünleşmesini sağlamıştır. Özellikle tecrübeli yoldaşlarının yol göstericiliği sayesinde uzun bir sürede edinilecek tecrübeleri kısa bir sürede edinmiştir. Duygusal yanı daha ağır basan bir katılımdan sonra gerilla saflarında aldığı eğitimlerle kendisini geliştirmesini başaran Arjîn yoldaşımız, bilinç düzeyini her geçen gün arttırarak her anlamıyla yetkin bir YJA Star militanı olmuştur. Aldığı askeri ve ideolojik eğitimleri anında pratikleştirme fırsatı bulan Arjîn yoldaşımız gelişimini bütünlüklü bir şekilde sürdürmüştür. Gabar alanında bulunduğu süre içerisinde düşmana karşı gerçekleştirilen birçok eylemde yer alan Arjîn yoldaşımız, Gabar alanında bir ilki daha yaşamanın müthiş sevincini yaşamıştır. Yine yoldaşlarının ilk şehadet haberini de Gabar alanında duymuş ve bu durum düşmana olan öfkesini kat be kat arttırmıştır. Yaklaşık 4 yıl boyunca pratik yürüttüğü Gabar alanında 2018 yılında yaralanan Arjîn yoldaşımız kısa sürede yaralarını sarmış ve çalışmalarına devam etmiştir. Yaşamında bir dönüm noktası olarak gördüğü Gabar alanını, buradaki yoldaşlarını, bu yoldaşlarıyla geçirdiği özgür an’ları hiçbir zaman hafızasından çıkarmayan Arjîn yoldaşımız 2018 yılının sonlarında Medya Savunma Alanlarına geçmiştir.

Arjîn yoldaşımız Medya Savunma Alanları’na geçtikten sonra askeri özgür kadın akademisi olan Şehîd Berîtan Akademisi’nde eğitim görmüş ve bu eğitim sürecinde tüm gerillacılık pratiğini sorgulama ve gerekli dersleri çıkarma imkanı bulmuştur. Yaptığı sorgulamalarda eksik yanlarını görmüş ve bunları gidermek için müthiş bir çabanın sahibi olmuştur. Özellikle ideolojik anlamda kapsamlı yoğunlaşmalar yaşamış, benimsediği kadın özgürlük ilkelerini kişilik özellikleri haline getirmiştir. Eğitim sürecinde kadın yoldaşlarıyla bir arada olmanın heyecanını her anında hissetmiş, bu heyecanını yoldaşlarıyla da paylaşmıştır. Eğitimden sonra en büyük iddiasını Şehit Beritan ve Şehit Zilan çizgisinde bir katılımla dönem görevlerini yerine getirmek olarak belirlemiş ve katılımı da bu esas üzerine olmuştur. Yine profesyonel bir gerilla olabilmek için ısrarcı olan Arjîn yoldaşımız, bu ısrarında başarılı olmuş ve yeni dönem gerillacılığının temel ilkelerinden olan uzmanlık eğitimini de tamamlayarak yüzünü tekrar Bakurê Kurdistan’a dönmüştür.

Bakurê Kurdistan’a geçen Arjîn yoldaşımız, yeni bir yaşama ilk adımlarını attığı alanlara tekrardan dönmenin heyecan ve mutluluğunu an be an hissetmiş, şehit yoldaşlarına verdiği sözü tutmanın haklı gururunu yaşamıştır. Heyecanlı yapısı ve yoldaşlığa verdiği değer ile tüm yoldaşlarının yüreğinde yer edinmeyi başaran Arjîn yoldaşımızın bizlere bıraktığı mücadele görevini ona layık olabilmenin sorumluluğu ile mutlaka başarıya taşıyacağımızın sözünü veriyoruz.

ÊRÎŞ ŞİNO

Ülkemizin Rojhilatê Kurdistan parçası sömürgecilere karşı direnişin en dinamik bir şekilde sürdürüldüğü bir alan olmuştur. Rojhilatê Kurdistan halkımız hem kendi bölgesinde gelişen serhildanlara katılmış, özgürlük ve bağımsızlıkları için mücadele etmiş hem de Kurdistan’ın diğer alanlarında gelişen serhildanlara aktif bir katılım ve destek sağlamıştır. Bu özelliğiyle Rojhilatê Kurdistan halkımız yurtseverlikleriyle örnek olmuştur. Nasıl ki Önderliğimiz esaret altına alındığında tarihinin en büyük serhildanlarından birini geliştirmişse, Rojava ve Şengal alanlarında DAİŞ’in halkımıza dönük geliştirdiği saldırılara karşı da yine direniş saflarındaki yerlerini almıştır.

Böylesi bir direniş geleneğinin içerisinden gelen Êrîş yoldaşımız da Rojhilatê Kurdistan’ın Şino kentinde yurtsever bir ailede doğmuştur. Kadim Kürt kültürü ve gelenekle yetiştirilen Êrîş yoldaşımız çevresinden ve ailesinden aldığı yurtseverlik bilinciyle gençlik dönemlerinde çeşitli siyasi faaliyetlerin içerisinde bulunmuştur. Büyük bir samimiyetle yer aldığı bazı siyasi hareketlerin kendisinin özgürlük hayallerine cevap veremediğini anlayan Êrîş yoldaşımız, Önder Apo ve kahraman şehitlerimiz öncülüğünde geliştirilen özgürlük mücadelemizle tanışmıştır. Partimiz PKK’nin özellikle DAİŞ çetelerine karşı verdiği tarihi savaştan ve halkımızı bu çetelerin zulmünden korumasından derinden etkilenmiştir. Partimiz ve özgürlük gerillalarının bu destansı direnişinin içerisinde yer almak isteyen Êrîş yoldaşımız 2015 yılında gerilla saflarına katılma kararı almıştır.

Gerilla saflarına katıldıktan sonra aldığı eğitimlerle partimiz PKK’yi daha yakından tanıyan Êrîş yoldaşımız, her geçen gün kendisini geliştirmiş ve Partimizin ilkelerini kişiliğinde oluşturmaya çalışmıştır. Bunun için yoldaşlarıyla sürekli tartışma içerisinde olmuş ve bu tartışmalarla eksik kalan yanlarını gidermeye çalışmıştır. Dağ ve gerilla yaşamı karşısında her zaman hayranlığını dile getiren Êrîş yoldaşımız, bir yandan da halkımıza büyük acılar yaşatan DAİŞ çetelerine karşı savaşmak için kendisini her anlamda hazırlamıştır. Önderliğimizin özgürlük ilkelerinden büyük bir manevi ve ideolojik güç aldıktan sonra kendisini askeri anlamda da geliştirerek savaşa hazırlamıştır. Gerillacılık için kısa sayılabilecek bir sürede büyük ilerlemeler kaydederek yetkinleşen Êrîş yoldaşımız aynı sene içerisinde çetelere karşı verilen savaşa dahil olmuştur. Uzun yıllar DAİŞ çetelerine karşı savaşan Êrîş yoldaşımız büyük bir savaş tecrübesi edinmiştir. Birçok askeri hamlenin içerisinde kalarak halklarımızın DAİŞ çetelerinden kurtulmasında emek sahibi olmuştur. İçerisinde bulunduğu bu savaş sürecinde askeri bilgisini geliştirmiş, taktik anlamda kendisini zenginleştirmiştir. Çetelerle verilen savaşta başarı elde edildikten sonra Kürt halkının kutsal mekanları olan dağlara tekrar dönen Êrîş yoldaşımız, içerisine büyük başarılar sığdırdığı savaş pratiğinin muhasebesini yapmıştır. Yaşanan savaşta başarıyı getiren olumlu yanları yoldaşlarıyla paylaşmış, onların da bu tecrübelerden faydalanmasını sağlamıştır. Yine eksik kalan yanlarının da özeleştirisini vererek daha güçlü çıkışlar için yoğunlaşmıştır.

Bu yoğunlaşmaları sonucunda halkımızın baş düşmanlarından olan TC sömürgeciliğine karşı savaşmak için Bakurê Kurdistan’a geçmiştir. Soykırımcı Türk devletine, halkımıza karşı katliamlar yapan çetelere açıktan destek vermesi nedeniyle daha fazla öfkelenmiş ve bu öfkesini pratiğine yansıtmıştır. Bu temelde Mêrdîn alanına geçen Êrîş yoldaşımız, savaş tecrübelerini bu alanda pratikleştirme imkanı bulmuştur. Büyük bir inançla katıldığı devrim mücadelesinin her anını dolu dolu yaşayarak anlamlı bir yaşamın sahibi olan Êrîş yoldaşımızın mücadelesini zaferle taçlandırıp hayallerini gerçekleştireceğimizin sözünü veriyoruz.”