Iraklı ve Güneyli güçlerden Türk saldırılarına tepki

Türk devletinin işgal saldırılarına karşı Irak ve Güney Kürdistanlı çok sayıda parti tepkide bulundu. YNK, Türk askeri varlığına son verilmesini istedi.

Irak parlamentosunu grubu bulunan YNK, Nesir İttifakı, İslami Davet Partisi, Êzidî Özgürlük ve Demokrasi Partisi (PADÊ) ile Irak Komünist Partisi Türk saldırılarına tepki gösterdi.

YNK GRUBU: TÜRK DEVLETİNİN ASKERİ VARLIĞINA SON VERİLMELİ

Irak parlamentosundaki Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) grubu, Türk devletinin saldırılarını kınayarak, Irak ve Güney Kürdistan’daki askeri varlığına son verilmesini istedi.

Şengal, Mahmur Kampı ve Kandil’i hedef alan son bombardımanlara dikkat çeken YNK grubu, “Türk devleti bu saldırılarla, bölgeye korku yaymak ve köy sakinlerini zorunlu göçe tabi tutmayı amaçlamaktadır. Bölgeye daha çok müdahale edebilmek için söz konusu alanları insansızlaştırmak istemektedir. Özellikle Hewlêr’e bağlı Biradost bölgesini boşaltmak ve buraya askeri güçlerini yerleştirmeyi planlamaktadır” dedi.

Açıklamada İran’ın Haci Umran bölgesine yaptığı saldırılar da kınandı.

“Türk devleti ve İran, Irak’ın egemenlik hakkını ihlal etmektedir” diyen YNK grubu, Türk saldırılarına ilişkin şunları ekledi:

"Irak’ın egemenliğini ihlal eden bu saldırıları kınıyor ve Irak hükümetine saldırılara karşı ciddi bir tavır sergileme çağrısı yapıyoruz. Irak hükümeti, toprak hakimiyetini ve egemenlik hakkını ile Türk devletinin hedef aldığı halkı korumalıdır. Sivil halkın büyük mağduriyet yaşadığı bu saldırıların önüne geçilmelidir. Türk devletinin Güney Kürdistan ve Irak’taki askeri varlığının sona erdirilmesi için başta uluslararası kamuoyu olmak üzere ciddi ve acil harekete geçilmeli ve Türk devletinin sorunlarını demokratik yollarla çözmesi için Türkiye’ye baskı uygulanmalıdır.”

NESİR İTTİFAKI: İHLALİ KINIYORUZ

Iraklı Nesir İttifakı yaptığı yazılı açıklamada Irak egemenliğinin ihlal edilmesini kınayarak, Türk devletinin bu ihlallerine son verilmesini istedi.

Nesir ittifakı, “Bir kez daha Irak’ın egemenliğinin ihlalini kınıyoruz. Devlet Irak’ın tüm kutsallıkları, toprağı ve halkını korumakla yükümlüdür” dedi. Hükümetten Irak’ın egemenliği ve onurunun korunması için yetkisini kullanmasını isteyen Nesir, Türk devletinin bölgede istikrarsızlığı arttırdığı tepkisinde bulundu.

İSLAMİ DAVET PARTİSİ: TÜRK DEVLETİ GÜÇLERİNİ ÇEKMELİ

İslami Davet Partisi, yazılı bir açıklama ile Türkiye’nin Irak topraklarındaki güçlerini tamamen çekmesini isterken, aynı zamanda Bağdat ve Hewler yönetimlerinden “Irak’ın egemenliğini korumadaki ulusal görevlerini yerine getirmelerini” talep etti.

PADE VE IRAK KOMÜNİS PARTİSİ GÖRÜŞTÜ

Êzidî Özgürlük ve Demokrasi Partisi (PADÊ) ile Irak Komünist Partisi de Bağdat’ta Türk saldırılarına ilişkin bir görüşme gerçekleştirdi. Türk devletinin saldırılarını kınayan her iki parti, Irak hükümeti, Kürdistan Bölgesi hükümeti ve parlamenterlerden Türk devletinin saldırılarını kınamalarını istedi.