ITC'nin Güney Kürdistan'daki suçları

MİT tarafından kurulan Irak Türkmen Cephesi, Xûrmatû, Dakuk ve Kerkük'te Kürtlere yönelik saldırılarıyla biliniyor.

Irak Türkmen Cephesi'ne (ITC) bağlı silahlı gruplar, Irak ordusu ve Heşdî Şabî'nin Güney Kürdistan topraklarına başlattığı saldırılar sonrası Kürtlere karşı suçlar işlemeyi sürdürüyor.

MİT'in desteğiyle 1997 yılında bazı Sünni Türkmen grupların Hewlêr'de kurduğu ITC, 2014 yılında DAİŞ çetelerinin başta Telafer ve Kerkük olmak üzere gerçekleştirdiği saldırılarda direnmemiş ve kaçarak peşmergeye sığınmıştı. Başında Erşad Salihi'nin bulunduğu ITC üyeleri, birçok yerde de Şii Türkmenlerin evlerini talan etmişti.

Irak ordusu ve Heşdî Şabî'nin Ağustos 2017'de Telefer'e başlattığı kurtarma operasyonunda ITC'nin silahlı üyeleri de Türkiye ile İran'ın yakınlaşmasının sonucu olarak, Heşdî Şabî içinde İran'a yakınlığıyla bilinen Esayîb El Hak'ın çatısı altında girmişti. Telafer'in alınmasından sonra kente giden Erşad Salihi ve beraberindekiler, kentteki bir çocuk parkına bayrak asmıştı.

İran Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Güçleri Komutanı Kasım Süleymani'ye yakınlığıyla bilinen Qeys El Xezalî'nin başında bulunduğu Esayîb El Hak'ın bünyesinde hareket eden ITC'ye bağlı silahlı güçler, 16 Ekim'deki saldırılar sonrası da başta Xurmatû, Dakuk ve Kerkük olmak üzere birçok yerde Kürtlere karşı saldırılar düzenledi.

ITC'NİN SUÇLARI

RojNews, ITC'nin işlediği suçlardan bazılarını derledi:

* 18 Eylül günü Kerkük'te referanduma destek için gençlerin düzenlediği konvoyuna ITC binasından ateş açıldı. Silahlı saldırıda Raid Ebdulqadir Ebdurahman isimli genç yaşamını yitirdi, 5 genç ise yaralandı.

* Referandum günü Xurmatû'da Irak Türkmen Cephesi'ne bağlı silahlı unsurların açtığı ateş sonucu bir peşmerge yaşamını yitirdi, bir peşmerge ise yaralandı.

* 16 Ekim'deki saldırılarda Xurmatû'nun Eskeri ve Cumhuri mahalllerinde daha önce kapılarına işaret konulan Kürt evleri talan edildi.

* Görgü tanıklarına göre, Xurmatû'da Kürt bir ailenin evine baskın düzenleyen ITC çeteleri, 3 genç kız kardeşe tecavüz girişiminde bulundu. Ancak Heşdî Şabî'nin diğer gruplarının müdahale etmesi üzerine ITC çeteleri tecavüz girişiminden vazgeçti.

* Xûrmatû'da YNK binası hedef alındı. Saldırılarda 15 peşmerge ve gönüllü katledildi. Katledilenlerin birçoğunun kafasının kesildiği öğrenildi.

* Dakuk'ta yakalanan PKK'li Hogir Baran, Osmanlı Köprüsü'ne götürülerek infaz edildi.

* Kürdistan Özgür Toplum Hareketi'nin (Tevgera Azadi) Xûrmatû, Dakûk ve Kerkük binaları ateşe verildi ve buradaki değerlere hakaretler yapıldı.

* Kerkük Kalesi ve kentin birçok bölgesinde Güney Kürdistan bayrağını indiren ve ayaklar altına alan yine ITC üyeleriydi.

* Kerkük-Hewlêr yolunda bulunan pêşmerge heykeli ITC üyeleri tarafından ateşe verildi. Yeni tamamlanan heykelin etrafındaki iskeleyi ateşe veren ITC üyeleri, heykeli tahrip etti. Irak polisinin müdahalesiyle heykelin yıkılmadığı öğrenildi.

* Kerkük'ün Pence Elî Mahallesi'nde bulunan tarihi tekke ITC tarafından tahrip edildi, içindekiler talan edildi ve tekkeye Türkmen bayrağı asıldı.

* Kerkük'ün Rehimawa, Kerama, Pence Elî ve Kürtlerin ağırlıkta olduğu birçok mahallede Kürt siyasi parti temsilcileri ve parti binaları yağmalandı.

NASIL KURULDU?

Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) 31 Ağustos 1996 yılında Saddam Hüseyin'in tanklarıyla Kürdistan Yurtseverler Birliği'ni (YNK) Hewlêr'den çıkarması ve Mayıs 1997'de de Hewlêr'de 80'i aşkın yaralı PKK'liyi katletmesinin ardından, MİT 1997'nin Ekim ayında Hewlêr'de Birinci Türkmen Kurultayı'nı gerçekleştirip ITC'yi kurdu. Daha önce ITC'nin adı 2003'ten sonraki Kerkük patlamaları ve 2007 Şengal'deki katliamcı saldırılara da karışmıştı.

KÜRT DÜŞMANLIĞINDA ORTAKLIK

ITC'nin İran destekli gruplara biat etmesinin arkasında Türkiye ile İran'ın son zamanlarda Kürt karşıtlığı üzerinden yakınlaşması olduğu belirtiliyor. Ekim 2017'de Musul operasyonu başlarken, Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AKP yetkilileri birçok kez Haşdî Şabî'ye "terörist" demiş ve "Türkmenleri katletmekle" suçlamıştı. Ancak Telafer, Heşdî Şabî tarafından alındığında Türkiye'nin suskunluğa gömülmesi dikkat çekmişti.