Karayılan: Heval Hewram ölümsüz kahramandır

HPG Komutanı Hewram Awyer'i anan Karayılan, "Onun hareketimizde 16 yıl boyunca temsil ettiği yaşam, herkes için bir çağrıdır. Anılarını Kürdistan’ın, Önderliğin fiziki özgürlüğünde yükseltmeliyiz. Ancak bu şekilde onları ölümsüz kılabiliriz" dedi.

HPG Mardin Eyalet Komutanı Hewram Awyer'i anan Murat Karayılan, "Heval Hewram gibi değerli komutanlarımız katılımları ile bizim için örnektir, ölümsüz kahramanlardır. Direnişleri ile her zaman yolumuzu aydınlatacaklardır" dedi.

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan, Mardin'de 29-30 Mart 2021 tarihlerinde şehit düşen Rojhilatlı HPG Mardin Eyalet Komutanı Hesen Mahmudî'yi (Hewram Awyer) andı. Karayılan, şunları söyledi:

Heval Hewram Awyer, Rojhilatlı bir arkadaşımızdı. 2000'li yıllarda Rojhilat'ta hareketimize ilişkin geniş tartışmalar yürütülüyordu. O dönem genç yaşlarda olan heval Hewram da özgürlük hareketini tanımaya başlıyor. Heval Hewram'ın köyünden geçmişte hareketlere katılan çok kişi olmamış ama yurtsever bir köydür. Aile de yurtseverdir. Heval Hewram Sinê'de Kürdistan Üniversitesi'nde Bilgisayar bölümüne gidiyor. Üniversite yıllarında Kürdistan isyanlarını araştırıyor; neden başaramadılar, neden yenildiler diye. Tabii Özgürlük Hareketini de duymuş, onu da araştırıyor. Bakıyor ki geçmişteki isyan hareketlerin neden yenildiklerini Rêber Apo görmüş ve tespitlerde bulunmuş. Üniversite arkadaşları ile tartışmalar yürütüyor. 5-6 arkadaş Üniversiteyi bırakıp 2006 yılında hareketimize katılıyor. Heval Hewram ve arkadaşları sadece duygusal ve Kürtlük üzerinden bir katılım sağlamıyorlar, iyice araştırıyorlar, üzerinde yoğunlaşıyorlar. Bir arayışa giriyorlar. Başarıyı PKK'de görüyorlar ve bu şekilde bir katılım sağlıyorlar.

BOTAN DİRENİŞLERİNDE YER ALDI

Rojhilat'ta bir süre çalışma yürütüyor fakat Kürdistan'ın her parçasında mücadele etmek istiyor. Bu yüzden Kürdistan'ın diğer parçalarına gitmeyi talep ediyor. Bu talebi üzerine 2013 yılında Botan'a konumlandırılıyor. Botan'a geçtikten sonra Besta Komutanlığına katılıyor. Daha sonra ihtiyaç gereği Cûd’ye geçiyor. Orada da komutan olarak görev alıyor. Komutan Gelhat, Kobanê direnişine katılmak için gittiğinde görevini heval Hewram'a devrediyor. Komutan Gelhat, Kobanê direnişine katılıyor ve orada şehit düşüyor.

Heval Hewram da Cûdî'de çalışma yürütüyor. Heval Hewram Botan'da birçok operasyona katıldı. Cizre'de, Silopi'de ve Beytüşşebap’taki eylemlerde yer aldı. Özyönetim direnişleri sürecinde heval Hewram Botan'da önemli bir rol üstleniyor. Çünkü Cizre ve Silopi'deki direniş ile bizzat kendisi ilgileniyor. Hazırlıklarında yer alıyor. Cizre direnişinde düşmanın 9 gün boyunca mahallelere giremediği süreçte heval Hewram direnişi koordine ediyordu. Eylemci ve savaşçı yönü çok gelişkin bir arkadaştı.

Cizre ve Silopi'de yaşanan katliamların ardından heval Hewram ve komutanlığındaki 60 arkadaş, Nisan ayında -sanırım 4 Nisan'dı- Önderliğin doğum gününde Silopi'ye girdiler. İki gün gücü ile birlikte Silopi'de savaştı, düşmandan hesap sordu. Düşmana darbe vurduktan iki gün sonra gerilla gücü ile Cûdî'ye çekildiler. Yani böyle büyük bir komutandı. Botan'da hareketli takımda görev aldı. Birçok eylem yaptı. Daha sonra ihtiyaçtan kaynaklı görevi daha da artıyor ve Beytüşşebap komutanı oluyor."

BOTAN SAVAŞINDA OYNADIĞI ROLLE ÖNE ÇIKTI

Türk devletinin Kato Jirka alanına yönelik büyük bir operasyon başlatmasının ardından şehit Hewram'ın hava saldırısı ile ağır yaralandığını hatırlatan Karayılan, "Heval Hewram'ın daha sonra tedavisi yapılıyor. Botan'daki pratiklerde önemli bir role sahip olan heval Hewram savaşı yürütmede emeğiyle, çalışkanlığıyla, gücüyle ön plana çıktı. Genç ama bilinçli bir arkadaştı, cesaretli bir savaşçıydı. Botan'da bir çok eyleme imza attı. İki günlük Silopi direnişi, 9 günlük Cizre direnişi, yine Beytüşşebap ve Besta gibi bir çok yerde heval Hewran'ın rolü ve emeği var. Bu yüzden Botan'da kısa bir süre içerisinde ön plana çıktı. Botan öyle kolay bir yer değil, herkes orada ön plana çıkamaz. Botan savaşında oynadığı rolle öne çıktı.

DEVRİMCİ BİR KÜLTÜRE SAHİPTİ

Heval Hewram Kürdistan devrimcisiydi. Onun için tek bir parça yoktu. Örneğin Botan'a gittikten sonra Botan'lı biri gibi oldu. Yabancı hissetmedi orada. Ulusal ve demokratik bir duruş sahibiydi. Rêber Apo'nun fikirlerini benimsemiş, ulusal biri olmuştu. Bu yüzden bölgecilik falan nedir bilmezdi. Yani Hewraman halkımız yanlış anlamasın, zaten adını Hewram Avyer yapmıştı, demekki özüne bağlıydı. Ama özü ile birlikte ulusal bir kimlik de kazanmıştı. Zaten bizim için doğru olan da budur. Hiçbir zaman özünden kopmayacaksın ama ulusal olacaksın. Bölgeci veya parçacı değil. Doğru olan budur. Heval Hewram bu düzeye gelmişti. Bu yüzden her alanda kendisine görev veriliyordu. Mardin Eyalet Komutanlığı görevlendirmesi olduğunda kimse 'Heval Hewram belki yabancılık çeker, Mardin farklıdır biraz dağlık, biraz düzlüktür' demedi. Herkes heval Hewram'ın her yerde mücadele edeceğini biliyordu. Devrimci bir kültüre sahipti.

GERİLLAYA KATILIMI İDEOLOJİKTİ

Heval Hewram'ın bir diğer özelliği de şudur, gerillaya katılımı ideolojik, kararlı ve stratejik düzeydedir. Bu yüzden sadece kendisi değil Üniversite arkadaşlarından bazılarını da gerilla saflarına getiriyor. Daha sonra köyünü, ailesinin tamamını katmak istiyor. Bunun için de çabalıyor. Çünkü kutsal bir yol olduğunu biliyor. Bundan dolayı çevresindeki herkesi çalışmalara katmak istiyor. Bu önemli bir şeydir" dedi.

KOMUTAN SIMKO'NUN İZİNDEN GİDİYORDU

Tedavi olduktan sonra bir yıl Apollo Akademisi'nde ders verdi. Çünkü ideolojik ve teorik yönden güçlü bir arkadaştı. Fakat Mardin'de ihtiyaç ortaya çıktı. Zaten heval Hewram da Bakur'da pratik yürütmek istiyordu. Komutan Simko'nun izinden gidiyordu. Nasıl ki komutan Simko Rojhilat'tan Karadeniz'e kadar gittiyse, Dersim'de komutanlık yaptıysa, heval Hewram da daha fazla içeriye gitmek istiyordu. Ama arkadaşlar çok gitme Mardin yeter, diyerek onu Mardin Komutanı olarak görevlendirdi. Pratikleri ile Mardin'deki toparlanmada rol aldı. Birçok eylem yaptı hatta gözü kara giriyordu birçok eyleme; bu yüzden eleştirildi. Örneğin Bagok'taki eylemlerde kendisi yer alıyordu. Tabii bu yönü eleştirildi.

ÇOK CESARETLİYDİ

Eyalet komutanının her gün eylemleri koordine etme dönemi artık geçti. Yani kendisini koruması gerekiyordu, eylemlere katılması doğru değildi. Bu anlamda uyarıldı o da daha sonra dikkat etti. Çok cesaretli bir arkadaştı. Her yerde her şeyi yapabilirdi. Ama eyalet komutanı olarak her yerde görülmemeliydi. Çünkü düşman komutanları hedef yapıyor. Heval Hewram'ın bu yönde eksikliği vardı. Yani her yerde olmak istiyordu. Hatta şehadetinin de bu durumla biraz alakalı olduğunu söyleyebiliriz. Nasıl? Mesela onu Kerboran'dan arkadaşlarla görüşmek istiyor. Heval Egit, heval Rüstem de sanırım takip ediliyordu. Çok iyi bilmiyoruz ama bu yönde şüphelerimiz var. Heval Hewram da bu şekilde denetime giriyor. Bölgedeki komutanlarımızdan heval Rêber de Amed'e gitmişti. Heval Hewram onu da çağırıyor. Zaten olay yaşandığında hem Rêber hem de Kerboran'daki arkadaşlar da yanındaydı. Düşman bu sırada Bagok bölgesine yönelik önce havadan, ardından karadaN büyük bir saldırı başlatıyor. Orada heval Rüstem, Rêber ve Egîd ile birlikte şehit düşüyor.

Heval Hewram'ın şehadeti bizim için büyük bir kayıptı. Çünkü Mardin eyaletinde üzerine çok fazla görev düşüyordu. Gerilla güçlerine başka bölgelere göndermek ve geri çekmek gibi görevleri de vardı. Fakat bunu koordine etmesi gerekiyordu, bizzat içinde yer alması gerekmiyordu. Fakat her şeyi kendi yapmak istiyordu, bu da bazı güvenlik sorunlarına neden oluyordu. Bu konuda zaten uyarılmıştı ama çok sıcakkanlı bir arkadaştı, sürece hakim olmak istiyordu. Bu yüzden o arkadaşlarla herhalde yıllık planlama için tartışmalar yürütmek istiyordu. Hem ideolojik, politik, örgütlülük düzeyinde hem de askeri düzeyde deneyimliydi. Böyle genç bir arkadaş çok daha fazla rol oynayabilirdi. Bu yüzden heval Hewram'ın şehadeti bütün arkadaşlarda çok büyük bir üzüntü yarattı.

HAKİKATİ ARADI VE PKK'Yİ BULDU

Her şehadet bize bir mesajdır. Heval Hewram'ın şehadetinin ardından yine aynı yerde 6 arkadaş şehit düştü. Bagok şehitlerinin şehadeti de bizim için bir mesajdır. Anılarına sahip çıkmamız gerekir.

 Heval Hewram gibi değerli komutanlarımız katılımları ile bizim için örnektir, temel perspektiftir, ölümsüz kahramanlardır. Direnişleri, tarzları ve yöntemleri ile her zaman yolumuzu aydınlatacaklardır. Biz de anılarını Kürdistan özgürlüğünde, Önderliğin fiziki özgürlüğünde yükseltmeliyiz. Ancak bu şekilde onları ölümsüz kılabiliriz. Hayallerini ve amaçlarını gerçekleştirebiliriz.

Heval Hewram hakikati arayan biriydi ve bu şekilde PKK'yi buldu. Bir Kürt genci olarak yıkılmayacak bir devrimi bulmak ve ona katılmak istiyordu. Bu şekilde PKK'yi buldu ve gerillaya katıldı.

Jawero, Hewraman'dan heval Hewram gibi bir arkadaşın çıkması ailesi için büyük bir gurur. Bir ailede böyle önemli bir devrimci, bu düzeyde çalışkan ve güçlü bir komutan çıkması, heval Hewram gibi bir cevheri yetiştiren annesi, babası ve kardeşleri için de büyük bir gurur ve şereftir. Hewraman halkı için de bir örnektir. Hewraman gençlerine çağrıdır. Heval Hewram'ın çıkışı sıradan bir çıkış değildir. Kısa bir süre içerisinde emek ve çabaları ile eyalet komutanlığı düzeyine ulaşmıştır. Heval Hewram'ın bu duruşu, bütün Hewraman ve Kürdistan gençleri için bir örnektir, gururdur. Yürüttüğü pratikler herkes için bir çağrı ve mesajdır. Tüm Kürdistan gençleri heval Hewram gibi hareket etmelidir. Bilinçli bir şekilde özgür bir Kürdistan için yola çıkmalılar. Heval Hewram'ın hareketimizde 16 yıl boyunca temsil ettiği yaşam, aynı zamanda herkes için bir çağrı ve davettir. Bu şekilde yaklaşmalıyız. Tarihte önemli bir rol oynayan bu devrimcilerin şehadeti bizim için talimattır. Yoldaşları olarak davalarını başarıya ulaştırarak onları ölümsüz yapabiliriz."