Kayıp yakınları Ali İhsan Dağlı için buluştu

Amed'de insan hakları savunucuları ve kayıp yakınları, 1995 yılından gözaltına alındıktan sonra kaybedilen Ali İhsan Dağlı için buluştu.

Amed'de, İnsan Hakları Derneği (İHD) yöneticileri ve kayıp yakınlarının her hafta “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” şiarıyla düzenlediği oturma eyleminin 476’ncısı yapıldı. İHD Şube binasında yapılan eyleme çok sayıda kayıp yakını katıldı.

CEZAEVİNDEKİ HAK İHLALLERİNE TEPKİ

İHD Kayıp Komisyonu Üyesi Adnan Örhan, eylemdeki konuşmasında şöyle dedi: “Bıkmadan usanmadan, adalet yerini buluncaya kadar yakınlarımızın akıbetini sormaya devam edeceğiz. Bizler yakınlarımızın alınmasına hep karşı çıktık fakat o faşistler bir şekilde yakınlarımızı bizden aldılar. OHAL nedeniyle 80 haftadan fazladır eylemimizi bina içerisinde gerçekleştiriyoruz. Çok demokratik bu talebin dışarıda yapılmasına izin vermiyorlar. Ne şart ve koşul olursa olsun oturma eylemimizi devam ettireceğiz."

Derneklerine yapılan başvurularla, cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin arttığına dikkat çeken Örhan, hiç kimsenin tutsakların haklarını gasp etme hakkına sahip olmadığını kaydetti. Örhan, Adalet Bakanlığı’na çağrıda bulunarak cezaevlerinde yaşanan ihlallerin son bulmasını istedi.

Eylemde, Amed'in Silvan ilçesine bağlı Eşme köyünde, 1995 yılında gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Ali İhsan Dağlı’nın akıbeti soruldu.

ALİ İHSAN DAĞLI'NIN HİKÂYESİ

İHD Kayıp Komisyonu Üyesi Hasan Yalçın, Ali’nin kaybedilme hikâyesini şöyle paylaştı:

“Ali İhsan Dağlı, 14 Nisan 1995 tarihinde köylerinde çıkan bir çatışma sonrasında 7 PKK’li ile birlikte gözaltına alındı. Gözaltına alınmasına şahit olan köy muhtarı aktarımlarına göre Dağlı önce Hişkamergê Köyüne götürüldü. Yarım saat burada bekletildikten sonra ise bir helikoptere bindirilerek Silvan Jandarma Komutanlığına götürüldü. Dağlı’nın köyden çıkartılırken kurşun yarasından dolayı gömleğinin kanlı oluğuna şahit olunur. Köy muhtarı ertesi gün serbest bırakılır. Ancak Ali İhsan Dağlı’dan bir daha haber alınamaz.

Dağlı’nın gözaltına alınmasının ardından ailesi her türlü girişimde bulundu, ancak sonuç alınamadı. 24 Nisan 1995 yılında babası Mehmet Dağlı tarafından DGM Savcılığı’na yapılan başvuruya, oğlunun gözaltına alınmadığı yanıtı verilir. Yine Evrensel gazetesinin 11 Ekim 1995 tarihli haberine göre, ailenin İHD’ye başvurmasından dolayı köy güvenlik güçleri tarafından basılır ve aile askerler tarafından tartaklanır.”

Ali’nin gözaltında çekilmiş fotoğrafına yer verilerek, 'İşte Kayıp' başlığıyla servis edilen haberle Ali’nin gözaltına alındığının belgelendiğini söyleyen Hasan, şunları da ekledi: “Yayımlanan fotoğrafta Dağlı’nın sol elinin sarılı vaziyette olduğu görülür. Ailesi çekilmiş bu fotoğraf dışında kayıp Ali İhsan Dağlı’ya ilişkin başka bir somut bilgiye ulaşmaz. 16 Ekim 1995 tarihinde bu fotoğraf şubemize gelen ailesi tarafından teşhis edilir. Aile, Ali İhsan Dağlı’nın kaybedilmesine ilişkin davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) götürür. AİHM, Türkiye’yi Ali İhsan Dağlı’nın kaybedilmesinden dolayı mahkûm eder."