Kayıp yakınları, Gündem ve Akyıldız için buluştu

Kayıp yakınları, Türk devletinin 'kaybettiği' İbrahim Gündem ve Mehmet Zeki Akyıldız’ın akıbetini sordu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed ve Êlih Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın” eylemlerini sürdürdü. Amed’in Rezan (Bağlar) ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı’ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde 763’üncü hafta eylemi için bir araya gelen kayıp yakınları, açıklama yaptı. Eyleme, kayıp yakınları, Yeşil Sol Parti milletvekilleri milletvekili Adalet Kaya, Ceylan Akça ve Serhat Eren, insan hakları savunucuları, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Yeşil Sol Parti Amed il eşsözcüleri Pınar Sakık Tekin ile Abbas Şahin katıldı. Bu haftaki eylemde, Amed’in Hazro ilçesine bağlı Qenderhel (Sarıerik) köyünde 25 Eylül 1991 tarihinde 'kaybedilen' İbrahim Gündem’in akıbeti soruldu.
İHD Amed Şubesi Başkan Yardımcısı Suzan Mehmetoğlu Aksoy, Cumartesi Anneleri'ne dönük saldırıları kınadı.

Gündem’in ablası Feride Gündem de "Ölene dek bu mücadeleyi bırakmayacağız" dedi.

Yeşil Sol Parti milletvekili Serhat Eren ise '90’lı yıllardan 2000 yılına kadar yüz binlerce insanın işkenceden geçirildiğini hatırlattı.

Gündem’in hikâyesini Kayıp ve Faili Meçhul Cinayetleri Araştırma Komisyonu Üyesi Av. Berfin Elçi okudu.

 
ÊLIH
Êlih’te İHD üyeleri ve kayıp yakınları, eylemlerinin 599’uncu haftasında Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi. Eyleme kayıp yakınları, insan hakları savunucuları, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Êlih Şubesi üyeleri, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma, Dayanışma, Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) Şubesi yöneticileri katıldı. Bu haftaki eylemde 1992 yılında Amed’in Farqîn (Silvan) ilçesinde Hizbullahçılar tarafından kaçırılarak, kaybedilen Mehmet Zeki Akyıldız'ın akıbeti soruldu.  

İHD Şube Yöneticisi Hüseyin Elçi, kayıpların akıbetini sormaya devam edeceklerini belirterek, Akyıldız’ın kayıp hikayesini okudu.