Kayıp yakınları: Recai Aydın'dan 27 yıldır haber yok!

İHD üyeleri ve kayıp yakınları, 27 yıl önce 'kaybedilen' Recai Aydın’ın akıbetini sordu.

Amed'de İnsan Hakları Derneği (İHD) üyeleri ve kayıp yakınları, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" eyleminin 663'üncü haftasında yine Koşuyolu Parkı'ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya geldi. Barış Anneleri ve kayıp yakınlarının katıldığı eylemde, katledilen ve kaybedilenlerin fotoğrafları taşındı.

İHD Amed Şube Başkanı Abdullah Zeytun, soruşturmalara ve davalara konu olan katliam ve cinayetlerde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Türkiye’yi mahkûm ettiğini belirtti.

JİTEM'İN KATLETTİĞİ İTİRAF EDİLDİ

İHD Amed Şubesi Kayıp ve Faili Meçhul Cinayetleri Araştırma Komisyonu üyesi Derya Yıldırım, bu haftaki eylemlerini 2 Temmuz 1994’te Amed'in Çınar ilçesinde Sağlık Ocağı’nda hekim olarak çalışan Recai Aydın için yaptıklarını ifade etti. Belirtilen tarihte evinden iş yerine gitmek için arabasıyla yola çıkan Aydın’ın, iş güzergahı olmayan Silvan yolunda aracının kapılarının açık olarak bulunduğunu aktaran Yıldırım, Aydın’ın o günden sonra bir daha kendisinden haber alınmadığını belirtti. Yıldırım, şöyle dedi:

“Ailesi Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na ve diğer tüm resmi kurumlara başvuruda bulunarak, Recai Aydın’ın akıbeti hakkında bilgi almaya çalışır. Ancak tüm girişimler sonuçsuz kalır ve bu tarihten itibaren hiçbir şekilde Recai Aydın’dan bir daha haber alınamaz.  

17 Ağustos 1994 tarihinde Uluslararası Af Örgütü’nün çağrısıyla dünyanın pek çok yerinde dönemin Başbakanı Tansu Çiller’e ve Adalet Bakanı Mehmet Moğoltay’a ‘Dr. Recai Aydın’a ne oldu?’  sorusunu soran mektuplar gönderildi. Ancak tüm çabalar sonuçsuz kalır. 2005 yılında JİTEM tetikçisi Abdulkadir Aygan’ın Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazılı olarak ilettiği ifadesinde, ‘Recai Aydın'ın JİTEM tarafından infaz edilen kişiler arasında olduğu’ itirafında bulunur. 27 yıldır akıbeti ortaya çıkarılmayan Recai Aydın için adalet istiyoruz."

Açıklamanın ardından oturma eylemine geçildi.