Kayıp yakınları Sincar, Kılıç ve Özdemir’in faillerini sordu

4 Eylül 1993 tarihinde Batman’da katledilen DEP Mardin milletvekili Mehmet Sincar ve Batman DEP İl yöneticisi Metin Kılıç ile 2 Eylül 1993’te katledilen Habip Kılıç’ın faillerinin bulunması için İHD ve kayıp yakınları bir eylem gerçekleştirdi.

Batman'da İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi ile kayıp yakınları “Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın” eyleminin 544’üncü haftasında Gülistan Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya gelerek, 2 Eylül 1993 tarihinde Batman’da katledilen Habip Kılıç ile 4 Eylül 1993 tarihinde katledilen Mehmet Sincar ve Metin Özdemir’in faillerini sordu. 

Sincar, Kılıç ve Özdemir’in katledilişlerine ilişkin hikâyeyi okuyan İHD Batman Şube yöneticisi Hüseyin Elçi, faillerin bulunması gerektiğine işaret etti.

Habip Kılıç’ın hikayesini anlatan Elçi şunları söyledi: “Kılıç, 1979 yılında öğretmenliği bırakarak özgürlük mücadelesine katıldı. Habip Kılıç evli ve altı çocuk babasıydı. Diyarbakır zindanlarındaki vahşetin mağdurlarındandı. Cezaevinden çıktıktan sonra legal anlamda siyasi çalışmaların içinde yer aldı. Batman’da özgürlük hareketinin kitleselleşmesinde öncülük yapan isimlerden biriydi. Ağabeyi Hikmet Kılıç balık ticareti ile uğraşıyordu.2 Eylül 1993 günü ağabeyi ile birlikte kendisine pusu kuruldu. Habip Kılıç katledildi, ağabeyi Hikmet Kılıç ise ağır yaralandı. O zaman DEP Genel Merkez Yöneticisi olan kardeşi Nesimi Kılıç cenazeye katılmak için gelmişti. Fakat ağabeyi Habip’in cenazesine katılmasına bile izin verilmedi. Batman’a giriş yapmasına izin verilmedi. İtirafçıların yalan ifadeleriyle açılan dava gerekçe gösterildi ve Diyarbakır’da gözaltına alındı. 

Demokrasi Partisi (DEP) Parti Meclisi üyesi Habip Kılıç’ın silahlı saldırı sonucu öldürülmesi üzerine olayı araştırmak için Batman’a gelen DEP Mardin Milletvekili Mehmet Sincar’ın da 4 Eylül 1993 tarihinde partinin Batman il yöneticisi Metin Özdemir ile birlikte çarşı merkezinde uğradıkları silahlı saldırı sonucu yaşamlarını yitirdiklerini hatırlatan Elçi, “İnsan Hakları Derneği Batman Şubesi olarak her zaman olduğu gibi bu hafta da çağrımızı yineliyoruz; tüm kayıpları, faili meçhul cinayetlerle katledilenleri anarak; insan hakları savunucularının adalet ve hakikat arayışının asla bitmeyeceğinin de altını çiziyoruz” dedi.