Kayyum mahkeme kararını tanımıyor

Kayyum tarafından Van Büyükşehir Belediyesi’nde kanunlara aykırı şekilde işlerinden atılan işçiler, mahkeme kararına rağmen dört yıldır işe alınmıyor. Bu sürede dört işçi yaşamını yitirdi.

Gasp edilen Van Büyükşehir Belediyesi'ne atanan dönemin kayyumu, 2018’de 306 işçiyi işten çıkardı. Kayyum tarafından hukuksuz şekilde işlerinden çıkartılan işçilerinden kimisi iş bulamayıp evine ekmek getiremediği için intihar etti, kimisi çığ altında kalanlara yardım ederken yaşamını yitirdi. Birçok işçi de yaşama tutunmak için göç etmek zorunda kaldı. İşçiler, hukuk mücadelesini kazanmalarına rağmen işlerine iade edilmedi.

Van İdare ve Erzurum Bölge mahkemeleri, işçileri haklı bulup işlerine iade edilmesine karar verdi. Ancak AKP’ye sırtını dayayan dönemin Van Büyükşehir Belediyesi’nin kayyumu Murat Zorluoğlu ve diğer kayyumlar mahkemelerin kararını uygulamadı.

Dört çocuk babası Mesut Babat, 2018’de işten çıkarılan 306 işçiden biriydi. Çocuklarına ekmek getiremeyen ve evine gelen icralara dayanamayan Babat, intihar eti.

Uzun yıllar Van Büyükşehir Belediyesi’nde işçi olarak çalışan Hüsnü Timur, işten çıkartıldıktan sonra iş bulamadı. İcra memurlarını karşısında gören Timur, kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi.

Murat Kapağan, yılarca belediyede kepçe operatörü olarak çalıştı. İşten çıkartılan 306 işçiden biri olan Papağan, Van Bahçesaray’da yaşanan çığ felaketinde gönüllü olarak sahaya gitti. Orada yaşanan ikinci çığın altında kaldı, günler sonra cenazesine ulaşıldı.

Birçok işçi çektikleri krediler nedeniyle icralık oldu, borçlarını ödeyemeyen bu işçilerin birçoğunun evine bankalar el koydu, kirada olan birçok işçi ise ev sahipleri tarafından evlerinden çıkartıldı.