Kayyum, olmayan meclisten karar çıkararak HDP’ye ceza kesti

Gaspçı kayyum tarafından yönetilen Van Büyükşehir Belediyesi, olmayan meclisten encümen kararı çıkararak HDP'ye ceza kesti.

Van’da HDP’ye yönelik baskılar farklı yöntemlerle sürüyor. 6 yıldır "eylem ve etkinlik yasağı"nın sürdüğü Van’da şimdi de HDP il binaları önüne gelerek provokatif girişimlerde bulunan gruplara karşı il binasında açılan müzik nedeniyle ceza kesildi.


Gaspçı kayyum atanmasının ardından belediye meclisi bulunmayan ve meclis toplantısı dahi düzenlemeyen belediye, 5 Mayıs tarihli sözde meclis kararıyla gürültüye yol açmak ve başkalarının huzur ve sükûnunu bozdukları gerekçesiyle HDP Van İl Örgütü'ne 5.995.00 TL para cezası kesti. Kayyum belediyesi tarafından gürültü kirliliği yapıldığı günlerde ise provokatif girişimlerde bulunan bazı grupların HDP il binası önünde eylem yaptığı sırada söz konusu provatörlerin küfür ve hakaretlerine karşı HDP il binasına ait bahçede açılan müzik ve halaylar bu kapsamda değerlendirildi. HDP Van İl Örgütü hakkında geçen yıl Konya’da işlenen Kürt katliamına karşı il binasına açılan pankartla ilgili de soruşturma başlatıldı.

'KÜFÜRLERİNİ ENGELLEMEK İÇİN MÜZİK AÇTIK, CEZA VERDİLER'

Verilen cezalara ve açılan davalara karşı açıklamalarda bulunan HDP İl Eşbaşkanı Fikret Doğan, şunları söyledi:

"Partimize yönelik provokatif girişimler var. Bazı kişiler provokatif bir biçimde partimizin önüne gelip hakaret ediyor. İnsan aklının almayacağı bir durumla karşı karşıyayız. Biz onlara teklifte bulunduk, gelin, oturalım konuşalım. Ortak fikir yaratmak için bunu söyledik ama anladık ki amaçları bu değil. Amaç tamamen provokasyondur. Biz son derece sağduyulu davrandık. Onların küfürlerini duymamak için partimizde müzik açıyoruz. Bana dahi dava açıldı. Biz sadece küfür ve hakaretlerini işitmemek için bunu yapmıştık. Bizi kısıtlamak, çalışmalarımızı sekteye uğratmak için her türlü yolu deniyor. Belediye zabıtalarını gönderiyor ve güya biz gürültü yapıyormuşuz, çevre kanununa göre ceza veriyorlar. Güya kayyum olmayan belediye meclisini toplamış ve gürültüye sebep olmaktan 6 bin ceza kesilmiş. Biz mücadelemize devam edeceğiz. Biz doğru yaptığımızın farkındayız, biz halkımızla yürüyoruz. Biz halkımızın sesiyiz. Maalesef ülkeyi bu duruma getirdiler.”

IRKÇI KATLİAMI PROTESTO ETMEK 'SUÇ' SAYILDI

Konya'daki ırkçı katliama karşı il binalarına pankart açmalarının ardından kendilerine dava açıldığını vurgulayan Doğan, şöyle konuştu:

"Konya’da yaşanan bir Kürt katliamı vardı. 7 insanımız katledildi ve daha sonra basına, kamuoyuna yansıyan şekliyle bireysel değil planlanan bir cinayet olduğu ortaya çıkmıştı. Katliamı yapan kişilerin polislerle defalarca görüştüğü ortaya çıktı. Katil olayı yapacağını söylemiş ve önlem alınmamış. Kürt halkına yönelik girişimler daha önce de yaşandı ve yaşanmaya devam ediyor. Biz siyasi bir partiyiz. Konya’daki katliamın ardından Van’da örgütlü olarak bir duyarlılık sürecinin gereği bir pankart açtık ve bu pankarta dava açtılar. Bu işi yapanların, yaptıranların ortaya çıkması, bulunması gerekirken, katliamlara karşı çıkan biz davalık olduk. Dün Adalet Bakanlığının aileye ilişkin bir sözü ortaya çıktı; 'Eğer HDP yanınızdaysa görüşmeye gelmesinler' sözü asıl amacı ortaya koyuyor. Biz bunlara karşı sözümüzü söylemeye devam edeceğiz.”