‘Kayyumlar eliyle tekrar Türkleştirme politikaları devrede’

Kürdistan’da kayyumlar eliyle sosyal kırım politikalarının sürdüğünü belirten HDP’li Kayapınar Belediyesi Eşbaşkanı Davut Kesen, "Türkleştirme politikaları tekrar devreye girdi ve toplumun dengesi bozuldu” dedi.

Kürtlerin tarihsel ve kültürel dokusundan uzak faaliyetlerin başat kentlerde yapılmasının da dikkat çekici olduğuna işaret eden Eşbaşkan Kesen, "Kürtlerin hafızası da asimile edilmeye, kültürel erozyona maruz bırakılmaya çalışılıyor" uyarısında bulundu.

Türk devletinin Kürdistan’da özellikle 2015 yılından sonra hız vermeye başladığı sosyal kırım politikaları, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) belediyelerine atadığı kayyumlar marifetiyle devam ediyor. Neredeyse her gün Kürdistan’ın bir kentinde ‘yaz etkinlikleri’, ‘sosyal aktiviteler’ veya ‘festivaller’ adı altında Kürtlerin tarihsel ve kültürel dokusundan uzak faaliyetler organize ediliyor. Bu faaliyetlerin Amed, Van, Mardin, Ağrı gibi başat kentlerde yapılması da dikkat çekici. Defileler, dünyaca ünlü markaların tanıtımları ve popüler kültürün yürütücüsü Türk şarkıcılarla, Kürtlerin hafızası da asimile edilmeye, kültürel erozyona maruz bırakılmaya çalışılıyor.

HDP’li Kayapınar Belediyesi Eşbaşkanı Davut Kesen, kayyumların sosyal kırım politikalarına dahiliyetini ve organize ettikleri faaliyetleri değerlendirdi.

Bu süreçte yaz etkinlikleri adı altında şehrin, yörenin ve bölgenin kültürüne hitap etmeyen etkinliklerin yapıldığını belirten Kesen, şehrin dilinin Kürtçe olmasına rağmen buna dahi hiç yer verilmediğine dikkat çekti. Kesen, yapılanlara bakıldığında Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde bölgede yürütülen asimilasyon politikalarından bağımsız olmadığını kaydetti. Kesen, şöyle devam etti: “Türkleştirme politikaları tekrar devreye girerken 2019 yılında kayyumla birlikte bu şehrin ve belediyelerin dengesi bozuldu. Kayyumların üçüncü yılını geride bıraktık fakat geride çok büyük tahribatlar bırakıldı. Burada halkın kültürüne ve diline uymayan bir gerçeklik var; bu dili ve kültürü daha çok öne çıkarmak gerekirken ilgisiz ve alakasız şeyler yapılıyor.”

ASİMİLASYON POLİTİKALARI HALA DEVREDE

Kürt halkının belli bir bilinç düzeyine ulaştığına değinen Kesen, “Kürtler kim olduğunu, nereden geldiğini, hangi toplumdan olduğunu çok iyi biliyor. Yani bu asimilasyoncu zihniyetin artık bunu kabul etmesi gerekiyor. Mesela geçenlerde bir bakan kalkıp Afrika’nın bir yerinde dahi Kürdistan’dan bahsedilse kabul etmeyeceğini söylüyor. Dünyaya baktığında artık konjonktürler değişiyor. Bu değişim Türkiye'de yaşayan bütün halklar ve Kürtler için de geçerlidir. AKP ve MHP ittifakı hâlâ asimilasyon politikalarıyla kültürel faaliyetlerin ve sivil toplum örgütlerinin önüne geçmeye çalışıp, Kürtlerin kendi kültürünü yaşatmalarına engel oluyor ve yok saymakta ısrar ediyor” diye konuştu.

HALK SEÇİMLERDE CEVAP VERECEKTİR

Bölgede fuhuş ve uyuşturucunun yaygınlaştırıldığına da işaret eden  Kayapınar Belediyesi Eşbaşkanı Kesen, bunu öne çıkaranın kim olduğunun açıkça ortada olduğunu vurguladı ve şunları ekledi: “Toplum bunu görüyor ve net bir şekilde de tepkisini ortaya koyuyor. Fakat ne yazık ki mevcut Türk medyasına baktığımızda hiçbir zaman bu konulara yer vermiyor. Mevcut bazı basın organlarının dışında dile getirilmeyen bu politikalar, bu zihniyet, aslında basını da kendi emri altına alıyor. Bir diğer sorun ise bölgede çok ciddi uyuşturucu politikası var. Neredeyse her sokak başında uyuşturucu ile karşılaşmak mümkün. Yürütülen tüm bu politikalara karşı halk seçimlerde cevabını verecektir.”