Kayyumlara serbest olan Kürt belediyelere suç oldu

Türk İçişleri Bakanlığı, 2014 yılında alınan meclis kararını suç sayarak aralarında 7 yıldır tutuklu olan Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın da aralarında bulunduğu 11 kişi hakkında soruşturma başlattı.

Kayyum atanan Van Büyükşehir Belediyesi’nin 9 kat imar izni vermesine rağmen soruşturma başlatmayan Türk İçişleri Bakanlığı, 2014 yılında BDP’li (Barış ve Demokrasi Partisi) belediye döneminde bir binaya 8 kat imar izni verildiği gerekçesiyle soruşturma başlattı. İpekyolu Belediye Meclisi tarafından 2014 yılında alınan bir kararla imar planında çeşitli değişiklikler yapıldı. Van Büyükşehir Belediyesi de bu kararı onadı.

30 BDP’Lİ ENCÜMEN HAKKINDA İNCELEME VE SORUŞTURMA

Türk İçişleri Bakanlığı: (…) hükmüne göre re’sen onaylamış sayıldığı, sonuç itibarıyla İpekyolu Belediye Meclisinin kararıyla parsel ölçeğinde yapılan plan değişikli ile emsal değeri kaldırılarak ve plana işlenmek suretiyle mezkur parselde konut inşaat alanının arttırıldığı, ancak buna karşılık ayrılması gereken yeşil alan ve diğer sosyal ve teknik alt yapısının buna uygun olmadığı” gerekçesiyle, aralarında Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Bekir Kaya ve İpekyolu Belediye Eşbaşkanı Veysel Keser’in de bulunduğu 30 BDP’li meclis üyesi hakkında inceleme başlattı.

Yapılan incelemenin ardından Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Bekir Kaya, Eski İmar ve Bayındırlık Komisyonu Üyeleri Cahit Bozbay, Cevdet Altındağ, Hamdiye Çiftçi, Süleyman Can, Fırat Gençer, Pınar Demir, Naib Sağlam ile Eski İmar Şehircilik Dairesi Başkan Vekilleri, Zülfükar Damar, Cihan Vahap Elmas hakkında soruşturma izni verilmesine karar verildi.

Söz konusu imar planı değişikliğine ilişkin daha önce açılan davalarda Danıştay ve Sayıştay’a açılan davalarda herhangi bir suç unsuru bulunmamasına rağmen Türk İçişleri Bakanlığı, ısrarını sürdürerek yeniden soruşturma açtı.

‘BİZE SUÇ SAYDIKLARINI KAYYUMLAR YAPIYOR AMA SORUŞTURMA YOK’

Haklarında açılan soruşturmayı değerlendiren BDP’li Meclis Üyesi Cevdet Altındağ, “Göreve başladıkları ilk aylarda bir binaya 8 kat imar izni verdikleri gerekçesiyle haklarında dava açıldığını söyledi.

Hem İpekyolu hem de Büyükşehir Belediyesine aynı anda doğrudan soruşturma açıldığına dikkat çeken Altındağ, şunları belirtti: “Bu konularda bize 9 mahkeme açıldı. Danıştay’a, Sayıştay’a gidiyorlar ve her yerde soruşturma konusu yapılıyor. Şu anda kayyum 9 kata izin veriyor; onlara soruşturma yok ama bizim dönemizde yapılan her şey soruşturma konusu yapılıyor. Bu tür davalar 8 yıl sürebiliyor. O arada bir sürü hak kaybı oluyor, yasal sınırlamalar geliyor, görevi kötüye kullanmakla suçlanıyoruz. Her imar tadilatı için birilerine yüzlerce dosya yapılır. İpekyolu Belediyesi’nde bu oldukça azdır ama tamamı soruşturma konusu yapıldı.”